Westerwolde zwoegend ten onder tegen sterker Raptim

Westerwolde moest zijn meerdere erkennen in Raptim, maar had ook de pech dat het een helft lang met tien man stond.

Foto Harm Jan Pleiter, Westerwolde kon Raptim niet van de periodetitel afhouden.

Hoe middels een dubieuze beslissing van de dienstdoende scheidsrechter een voetbalwedstrijd behoorlijk beïnvloed en ontsierd kan worden. Daar was het treffen tussen Raptim en Westerwolde op sportpark Klinkenvier in Coevorden weer eens een duidelijk en “mooi” voorbeeld van. Vooropgesteld, Raptim was in deze wedstrijd de betere ploeg, maar Westerwolde had vanaf de 42e minuut vast en zeker meer tegenstand kunnen bieden en meer aanvallende impulsen kunnen ontplooien dan deze middag het geval was. Het was dan ook scheidsrechter Louwes uit Zwartemeer die vlak voor het rustsignaal verdediger Elroy v.d. West na een vermeende handsbal op de doellijn op een directe rode kaart trakteerde en Raptim een strafschop toekende. Een zware beslissing waar vriend en vijand hun vraagtekens bij zetten. De strafschop werd door Stan Meppelink feilloos binnen geschoten, waardoor de tussenstand op 2–0 kwam. Dat Raptim daarna in het verdere verloop van de wedstrijd nog slechts eenmaal de roos wist te treffen, was zeer zeker ook de verdienste van de zwoegende Vlagtwedders.

Raptim liet in deze wedstrijd al snel blijken dat het deze middag voor de eerste te vergeven prijs in deze competitie speelde. Bij winst zou de ploeg van trainer Jan Wielink het kampioenschap van de eerste periode opeisen en een dergelijke titel staat altijd garant voor een leuke afsluiting van het seizoen. Met goed combinatiespel zocht de thuisploeg dan ook het doel van Westerwolde. De Vlagtwedders konden aanvallend geen echte vuist maken, maar wist onder leiding van de deze middag weer sterk keepende Henk Hebers met enig kunst- en vliegwerk voorlopig de nul vast te houden. Toch kwam de thuisploeg in de 31e minuut op voorsprong. Uit een ogenschijnlijk kansloze aanval was het de individuele kwaliteit  van Stan Meppelink die er voor zorgde dat Raptim voor de eerste keer deze middag kon juichen. Vanaf de rechterkant krulde hij de bal net binnen de zestienmeter met links en een stuit langs de verbouwereerde Hebers: 1–0. Niet lang daarna wist scheidsrechter Louwes zijn stempel dus behoorlijk op de wedstrijd te drukken. Hoewel Elroy v.d. West bij hoog en laag volhield de bal op of vlak voor de doellijn niet met de hand of arm te hebben gespeeld, kende de leidsman de omstreden penalty toe. De hieruit gescoorde tweede goal zou Westerwolde met een man minder in de rest van de wedstrijd niet meer te boven komen.

Oppermachtig Raptim

De tweede helft dus van hetzelfde laken een pak. Een qua spelbeeld oppermachtig Raptim en sporadische uitbraken van de gasten. Jammer was het dat uit een van deze zeldzame tegenstoten de bal door Peter Beens in de 64e minuut op de paal werd geschoten. Wat doelpunten betreft was het Marnix Leferink die namens Raptim nog het net achter Hebers wist te vinden. Na een bal tegen de lat en een redding van Hebers op de rebound, joeg hij bal in de 66e minuut keihard binnen. Raptim bleef uit alle macht proberen de score te verhogen, maar de defensie van Westerwolde gaf geen krimp en stond als een huis. Over de gehele wedstrijd gezien moge het echter duidelijk zijn dat Raptim als verdiende winnaar van het veld stapte, waarna de ploeg aan een welverdiend feestje kon beginnen. Niemand zal wellicht weten hoe de wedstrijd op een andere manier zou zijn verlopen, als Westerwolde wel met elf man de wedstrijd had kunnen volbrengen.