Column: Afgelast!

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Ronald Bulthuis over het afgelasten van wedstrijden.

Aankomend weekeinde staan de eerste inhaalwedstrijden in competitieverband alweer op het programma. We praten dan over zaterdag 18 en 19 januari, waarbij we dus nog maar kort in het nieuwe jaar zitten. De maand januari, een maand waarin het op dit moment normaal gesproken winter zou moeten zijn. Moeten zijn inderdaad, maar het lijkt momenteel meer op herfstweer, waardoor er daadwerkelijk zo maar eens gevoetbald kan worden in de komende weekeinden, maar ook de weekeinden erna. Volgende week staat immers alweer de eerste volledige ronde op het programma. Toch vraag ik mijzelf af hoeveel er daadwerkelijk de komende weken gevoetbald gaat worden. Let maar op, het volgende woord gaat de komende weken nog wel vaak voorbij komen: Afgelast!

Slechte omstandigheden

Want zitten clubs en supporters al daadwerkelijk erop te wachten dat de competitie weer begint? Over het algemeen genomen zijn de velden nog slecht, is het koud of nat en guur weer en hoef je als club ook niet grote toeschouwersaantallen te verwachten. Bovendien kan koning winter alsnog invallen, al lijkt die dit jaar een beetje achterwege te blijven. Desondanks is de kans groot dat je in de maanden januari en februari weer enorme scheefgroei krijgt in de competitie. Clubs met kunstgras kunnen immers bijna altijd wel spelen, maar ook zullen er genoeg clubs denken dit weekeinde maar even niet. We missen net even die belangrijke spelmaker of onze topscoorder. Een beetje regen op de dagen ervoor is dan direct een mooi aangelegenheid om de wedstrijd af te lasten omdat de velden toch nog niet goed zijn.

Later beginnen

Verlengen dus die winterstop KNVB! Bovendien komt vanaf maart de lente langzaam aan weer op gang, worden de temperaturen weer aangenaam en beginnen de velden weer te herstellen. Daarbij vinden supporters het dan aangenamer om voetbal te kijken en levert ook dat weer meer op voor de clubkas. Eind mei is de competitie al klaar, maar waarom gaan we ook niet gewoon voetballen in de hele maand juni. Kort die nacompetitie lekker in, maak daar een veel simpeler formaat van. Gewoon een uit- en thuiswedstrijd om promotie of degradatie. Dat doe je in de laatste week van de maand juni, zodat je ook nog drie weken competitievoetbal kunt spelen in diezelfde maand juni. Hoef je in januari en begin februari ook niet te spelen en krijg je veel minder scheefgroei in de competitie en heeft de club meer inkomsten door hogere toeschouwersaantallen. Ik hoop dat de KNVB hier in de toekomst nog eens wat aan gaat doen, maar de komende tijd zal er in ieder geval niet veel aan veranderen ben ik bang. Wees dan ook niet verbaasd dat komend weekeinde of de volgende weekeinden dat ene woord weer vaak voorbij gaat komen: Afgelast!

Ronald Bulthuis

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “De tussenbalans”

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om terug te blikken op de ...

Column: Goede Tijden, Slechte Tijden

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Arie Weits, over de successen van het ...

Jordi Nijgh: “Ze zijn er nog, maar je moet wel goed zoeken…”

Met verbazing volg ik de laatste jaren de ontwikkelingen op de ‘transfermarkt’ in het ...