Borger op karakter langs VCG

Borger moest er diep voor gaan, maar zette een achterstand toch om in een overwinning.

Foto Alle Oldenbeuving, Luuk Kenter probeert zijn directe tegenstander te snel af te zijn, de spits scoorde drie keer tegen VCG.

Een karaktertest, dat werd het afgelopen zaterdagmiddag voor de voetballers van Borger. Halverwege de wedstrijd leidde tegenstander VCG uit Geesbrug met 1-2. Dát was het nog zonder puntenverlies zijnde Borger deze competitie nog niet eerder overkomen.  En dus mocht VCG heel even van een stuntje dromen, maar die droom werd al snel in de tweede helft aan diggelen geschoten. Borger deed een schepje er bovenop en VCG kon het allemaal niet meer behappen in die tweede helft. Het resulteerde uiteindelijk in een 5-2 overwinning voor Borger.

De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang op de Drift. Het hobbelige veld en de gestaag opkomende wind was daar deels debet aan. Ook de gekozen strijdwijze van de thuisploeg werkte niet echt mee om er een spektakelstuk van te maken. Joling koos ervoor om in te zakken, om vervolgens te kunnen profiteren van de gecreëerde ruimte achter de defensie van VCG. Een beproefd concept uit de eerste competitiehelft, maar deze middag leek het de Borgernaren vooral in slaap te sussen. Geen moment werd er in de eerste helft gevoetbald met de bravoure en brille van de gedoodverfde kampioen.

VCG verrassend op voorsprong

Kansen waren dan ook spaarzaam te noemen in de eerste helft. Desondanks had Borger na een kwartier spelen op voorsprong kunnen staan toen Luuk Kenter met een verrassend schot uit de draai de bal op de lat zag belandden. Daarna moest Borger-doelman Lubbers ook een keer aan de bak en behoedde hij zijn ploeg voor een achterstand. Lubbers zal de komende maanden op doel staan, gezien eerste doelman Edwin Haandrikman lang uit de roulatie is met een kruisbandblessure.

Het waren de groenwitten die de score toch na een ruim half uur spelen wisten te openen. Bij een scherp aangesneden vrije trap van Benjamin Mazeau, zag de doelman van VCG er niet helemaal goed uit en hij liet de bal dan ook los. Kenter was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 1-0. Waar voor de winterstop het openingsdoelpunt vaak een voorbode was voor meer, gebeurde nu het tegenovergestelde. Nog geen vijf minuten later was het vanuit een corner alweer gelijk en nog voor rust lag zelfs de 1-2 achter doelman Jasper Lubbers. Erwin Doorn mocht vogelvrij binnenkoppen na een goed aangesneden corner. De 1-2 was een goed uitgespeelde aanval met als eindstation Joeri Wiersma, al gaf de defensie van Borger ook wel erg veel ruimte aan de VCG ‘ers.

Animositeit

In de tweede helft tapte Borger duidelijk uit een ander vaatje. Het zette nu wel de bezoekers vol onder druk en dat hielp de groenhemden al snel aan de gelijkmaker. Gijs Roda zag Bonne Timmer niet over het hoofd en die kon eenvoudig binnen tikken. VCG werd steeds verder terug gedrukt en kon het simpelweg niet meer belopen. De ploeg uit Geesbrug mocht daarna niet klagen dat het met 10 of 9 man kwam te staan na een paar flinke aanslagen op de ledematen van enkele Borger-spelers. Het zorgde ervoor dat de gemoederen niet alleen in het veld opliepen, maar ook aan de kant was het niet altijd even vriendelijk tussen beide partijen. Op het hoogtepunt van de animositeit schoot Kenter zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Het doelpunt had een enigszins kalmerende werking, al werden sommige stafleden gedurende de resterende tijd toch echt geen vrienden meer. Wel kwamen er meer kansen voor Borger. Zo waren Mazeau, Roda en Kenter dichtbij de 4-2. Laatstgenoemde prikte in de 80e minuut uiteindelijk zijn derde van de wedstrijd binnen. Het slotakkoord was vervolgens voor Christiaan Vos, die opnieuw zijn visitekaartje als gelegenheidsspits afgaf. Zo stond er toch nog een ruime 5-2 overwinning voor de koploper op het scorebord.

Foto’s Alle Oldenbeuving en Henk Speelman: Borger – VCG