Column: Voetballandschap

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Arie Weits. Over het overstappen van het zondag- naar het zaterdagvoetbal.

Het voetballandschap veranderd en dat zal de komende jaren nog wel even door gaan. Bestuurders zullen zich voor moeten bereiden welke kant zij met hun club in de toekomst op willen.

Door: Arie Weits

Overstappen

De trend van de laatste jaren is duidelijk. Steeds meer zondagverenigingen maken de overstap naar de zaterdag. De een noodgedwongen, zie Achilles 1894, de ander min of meer vrijwillig, zoals MSC volgend seizoen doet. Ik zeg min of meer, want ook deze keuze is niet uit weelde gemaakt natuurlijk. Als het op de zondag allemaal hosanna was dan bleef men immers wel op zondag spelen. De aanleiding tot veranderen van speeldag is ook niet zo belangrijk. Bottom line gaat het er om wat de leden graag willen. Op welke dag willen de meeste leden graag voetballen? En dit gaat verder dan alleen de leden van uw eigen vereniging. Als iedereen op zaterdag gaat spelen kun je wel halsstarrig vasthouden aan de zondag, maar in je uppie een competitie spelen gaat ook niet.

Tradities

Maar voor bestuurders is het niet eenvoudig. Veel clubs zijn gestoeld op tradities en de speeldag is daar een belangrijk onderdeel van. Breken met bepaalde vastigheden is het moeilijkste wat er is. En wanneer maak je de keuze en de stap? Nu overstappen betekend dat je onderaan de competitieladder aan moet sluiten. Dat wil geen club. Ik zie ook, dat de wat grotere en vooral rijkere verenigingen al beginnen met een extra elftal op de andere speeldag, zodat die alvast stappen kan maken op de competitieladder. Voor kleinere clubs echter is het niet haalbaar om twee prestatieteams te hebben. Zowel wat betreft het aantal beschikbare spelers, als ook de financiën die hiermee gepaard gaan zijn ontoereikend.

Voordelen

Uiteraard zie ik ook de voordelen. Met alle clubs op een speeldag is de kans op een interessante competitie met veel derby’s groter. Dat scheelt ook meteen in de reiskosten, dus dubbele winst voor de penningmeesters. Ook hoef je maar voor een dag vrijwilligers te werven om de kantinebezetting rond te krijgen. En verder zie ik ook een grotere betrokkenheid binnen de club ontstaan. De jeugd en spelers van lagere teams kunnen na hun wedstrijd bij de hoofdmacht gaan kijken. Andersom zullen eerste selectie spelers nog even bij de jeugd aan de zijlijn staan te kijken voordat zij aan de beurt zijn.

Nadelen zijn er echter ook. Veel verenigingen hebben nu al moeite om alle wedstrijden op de zaterdag in te plannen. Er zijn veel spelers die moeten werken op zaterdag en last but not least, wat moet je in godsnaam dan die hele zondag gaan doen?

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “De meeste dromen zijn bedrog”

Onlangs is bekend geworden dat ik na drie seizoenen trainer te zijn geweest van ...

Column: Trainingskamp

Een column over de zin en het nut van een trainingskamp.

Wissel!

Column over de wissel, geschreven door Erwin Beukema