SJS en Gasselternijveen in evenwicht

Een gelijkspel was de uitkomst van de oefenwedstrijd tussen SJS en Gasselternijveen.

Foto Brigitte de Wijk, van der Hooft scoort de 1-1 voor SJS.

Op sportpark de Hunze trof SJS haar tweede oefenpartner in aanloop naar het echte werk. Zondag vierdeklasser v.v. Gasselternijveen was de tegenstander. Onder mooie zomerse omstandigheden werd er afgetrapt op het tweede veld dat er prima bij lag.

In de beginfase was meteen duidelijk hoe de ploeg van Robert Oosting het SJS moeilijk wilde maken. Er werd hoog druk gezet op de Knoalster-defensie en het gokte daarmee op balverlies of via de snelle omschakeling om SJS te verrassen. Toch was het Kay Rijkens, die namens SJS in de 3e minuut al aanlegde voor een voorsprong. Zijn schot werd echter gepareerd door de jonge Nieveenster doelman en promoveerde via de buitenkant van de paal tot een corner.

Gemiste strafschop

Het spel golfde op en neer, totdat in de 11e minuut Gerwin Heidema binnen de befaamde lijnen over de knie van de tegenstander ging. De scheids besloot tot een strafschop, die jammerlijk werd gemist door aanvoerder Frank Venema. Hij schoot via de lat over. Gasselternijveen kwam er daarna een aantal keren gevaarlijk uit, maar met wat vlieg- en kunstwerk hield doelman Joost Wilting, samen met zijn defensie de nul vast.

Het ontbeerde SJS aan het nodige geluk of een overtuigendere afwerking, want in de fase daarna vielen enige mooie aanvallen te noteren. Frank Venema kopte van dichtbij over, Heidema zag wel twee tot drie keer een Nieveenster voet of been zijn zeker lijkende doelpunt(en) blokken en Dos Santos miste de rebound. Tussendoor plofte er zo maar ineens een bal op de lat van het Knoalster doel, maar het bleef gelijk.

Snelle counter

Uiteindelijk kwam Gasselternijveen tegen de verhoudingen in op voorsprong. Na een afgeslagen corner en een snelle counter wist Wilting het eerste schot nog te pareren, maar in de rebound werd de bal dan toch tegen de touwen gewerkt, 1-0. Vlak daarna had Heidema wederom de gelijkmaker op zijn schoen na een uitstekende steekbal van Timmer, maar hij miste oog-in-oog met de keeper. De ruststand bleef derhalve in het voordeel van de thuisploeg.

Na rust was het wisselen geblazen. Trainer Schaart bracht Springer, Hommes en Kruize voor respectievelijk Dos Santos, De Koe en T. Boels. SJS ging op zoek naar de gelijkmaker en bleef grossieren in halve mogelijkheden. Nomden en Panneman kwamen voor Breedveld en Rossing en niet veel later mochten ‘jonkies’ Kroese en Van der Hooft invallen. Zij vervingen Heidema en Rijkens.

Stroomversnelling

Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling. Gasselternijveen kwam er nog nauwelijks uit of het moest zijn door balverlies van SJS. Hommes viel uitstekend is, was dreigend en zorgde voor diepgang. Een overtreding op hem leverde SJS een vrije trap op rond de zestien. Springer nestelde zich achter de bal, maar mikte net te hoog. De bal zeilde over.

In de 70e minuut viel dan toch de gelijkmaker. Een prima aanval over rechts via Springer naar De Koe leverde een prima voorzet op, die Van der Hooft eenvoudig kon binnentikken, 1-1. De jonge spits liet zich gelden, want twee minuten later lanceerde hij zichzelf en omspeelde de doelman, kapte terug naar links en schoof de bal wederom in het vijandelijke doel, 1-2.

Late gelijkmaker

SJS verzuimde het duel in het slot te gooien, waardoor 2 minuten vóór het einde de thuisploeg nog langszij wist te komen. De verdediging van SJS zag er daarbij niet goed uit en doelman Wilting wist uiteindelijk het geplaatste schot niet te keren. En zo kwam de eindstand van 2-2 op het scorebord. En werd het wederom een leerzame en nuttige avond voor hoofdtrainer Schaart, die de contouren van zijn elftal zo langzamerhand naar zijn hand weet te zetten. Het zijn luxeproblemen, want er kloppen steeds meer jongens op de deur. Hoe mooi wil je het hebben?

Aankomende dinsdagavond 25 augustus speelt SJS haar laatste oefenduel in de voorbereiding tegen buurman en zondag tweedeklasser SC Stadskanaal. De wedstrijd wordt om 19.00 uur afgetrapt.

Foto’s Brigitte de Wijk: SJS – Gasselternijveen