Blik op 2L: pauzeren of blijven voetballen?

Niets houdt de gemoederen zo bezig als het coronavirus. In het voorjaar hield het virus het amateurvoetbal al in een wurggreep. Ook nu, kort na de start van het nieuwe seizoen, is de invloed van het virus op de belangrijkste bijzaak van het leven op veel plekken voelbaar. Voetballen zonder publiek. Geen nazit in de kantine. Voorlopig tot en met 20 oktober.

De vraag die rijst: moet de KNVB niet besluiten tot het pauzeren van de competitie? Binnen diverse geledingen van de clubs uit 2L is deze vraag gesteld: bestuurders, spelers en trainers aan het woord…

Arie Weits, bestuurder van Valthermond, is duidelijk: “Ik denk dat we moeten pauzeren. Binnen onze club hebben we nu ook positief geteste personen, dus ons sportpark is twee weekenden op slot.” Nog los van de financiële effecten van voetballen zonder publiek kijkt Weits vooral naar de sportieve elementen: “Amateurvoetbal gaat voor een deel om gezelligheid. En dus die derde helft. Zoals het nu gaat? Dat is toch niets aan?!”

De hoofdtrainer van SC Stadskanaal, Jordi Nijgh, haast zich door te stellen dat hij geen viroloog is: “Uiteindelijk staat gezondheid voorop. Maar of het sluiten van sportparken, zoals we de nu zien, de oplossing is? Dat vraag ik me echt af. Het uitspelen van competities wordt op deze manier wel heel moeilijk.” Dat juist de kraker tussen Stadskanaal en Nieuw Buinen binnen de periode van de nieuwe maatregelen valt is volgens Nijgh erg zuur: “Zo’n wedstrijd wil je niet zonder supporters spelen. Dat hoort gewoon niet zo.”

Danny Hingstman kwam met Rolder Boys nog niet in actie dit seizoen. Binnen de selectie van de zwart-witten waarde het coronavirus actief rond: “Ik wil voetballen. De ploegen die geen spelers hebben die positief getest zijn, moeten gewoon in actie komen.” Over het onregelmatige verloop van de competitie is de aanvaller ook helder: “Dat zien we volgend voorjaar wel weer.”

Eén van de ervaren krachten van Nieuw Buinen, Joeri Westerhof, kijkt anders naar de kwestie: “Laten we maar twee maanden stoppen en dan opnieuw kijken hoe de situatie is. Zonder publiek is het niet leuk en de kans op besmetting is zo groot, dat je heel snel iets kunt meenemen van of naar je eigen huishouden.”

Hoofdtrainer René Wollerich van Helpman zou als liefhebber niets liever willen dan doorspelen: “Maar wanneer ik zie hoeveel sportparken op slot gaan en hoeveel clubs twee weken niet actief zijn, dan lijkt het me onmogelijk om nog lang actief te zijn.” Daar sluit collega Jordin Louwes zich bij aan. De oefenmeester van ASVB zet in op een seizoen dat in maart wordt hervat en dan eindigt in september: “Amateurvoetbal is hobby. Dat gaat om gezelligheid en sfeer, mét liefhebbers langs de lijn.”

Valthermond-sterkhouder Rick Schlimback zou vrede hebben met een tijdelijke pauze, nu meerdere clubs al tien dagen op slot gaan: “Ik zou de KNVB willen adviseren om twee weken te nemen om het virus in te dammen en de coronaprotocollen voor sportclubs aan te scherpen. Dit om te voorkomen dat clubs in de toekomst bij ieder geval van besmetting de deuren sluiten. Deze situatie is immers ook niet aan de orde bij winkels die een besmet persoon binnen de muren hebben gehad.”

René Nijgh is behalve trouw bezoeker van wedstrijden in het amateurvoetbal ook het hoofd van de jeugdopleiding van SC Stadskanaal: “Wanneer we nu stoppen, dan is het onbekend wanneer de competitie weer hervat wordt. Het enige nadeel van doorgaan op de huidige manier is dat er verschil in het aantal gespeelde wedstrijden ontstaat, maar dat is niet enorm erg.” Toch zou Nijgh begrip hebben voor een pauze: “Veel clubs kunnen niet heel lang zonder kantine-inkomsten. Ik verwacht niet dat er over drie weken weer publiek welkom is, dus veel biertjes zullen er de komende tijd niet verkocht worden. Wanneer we dit soort problemen kunnen voorkomen door tijdelijk te stoppen, dan snap ik die keuze.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Emiel Jansen: “Ik ben GKC dankbaar voor deze kans”

Emiel Jansen is onlangs 24 jaar geworden en sinds kort begonnen aan zijn eerste klus ...

Vijf vragen aan: Elmar Bijl (Onstwedder Boys)

Toen de KNVB de loting verrichtte voor de eerste knock-out-ronde voor de noordelijke districtsbeker ...