Blik op 2L: Clubmannen Wever en Nijgh hebben er zin in!

In het voorjaar van 2014 schreef Jordi Nijgh in een column op deze website over de heroïsche voetbalgevechten die Nieuw Buinen en SC Stadskanaal in 1990 uitvochten. Nijgh was fan van Gerrie Bijl en keek op naar Henk Meijer, maar vooral Stef Wever en de blik in diens ogen zijn de toen 8-jarige Nijgh bijgebleven: “De zonnebank gebruinde Stef sprak toen tot de verbeelding.” We vroegen beide heren om vooruit te blikken op de naderende editie van de derby der derby’s in de Kanaalstreek, waarin het nooit meer wordt als toen. Of om met de woorden van Nijgh te spreken: “heel stiekem heb ik gewoon heimwee naar Stef Wever.”

Clubmannen

Wat de komende editie extra speciaal maakt is dat Wever en Nijgh elkaar tegenkomen. In functie. Nijgh is begonnen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de blauwhemden, Wever maakt als teammanager onderdeel uit van de staf van de oranjehemden: “Het is leuk om te zien dat we beiden actief zijn voor de club waar we het meeste gevoel bij hebben. Jordi bij zijn club en ik bij Nieuw Buinen. Het mooie is dat we dat nu doen in een samenwerking tussen mannen die ook samen hebben gevoetbald.” Daarmee doelt de 57-jarige Wever op de technische staf waar Loewie Piebes en René Alberts ook lid van zijn. Ook Nijgh kijkt uit naar de ontmoeting: “Mijn beeld van Stef is uiteraard veranderd in de jaren. Het is een heel aardige vent en een echte clubman, waar ze daar in Nieuw Buinen zuinig op moeten zijn.”

Warme herinneringen

Dat Wever clubman is, blijkt wel uit het gegeven dat hij veertien seizoenen in de hoofdmacht speelde. En hij was er dus bij in verschillende edities van de derby: “Dat waren fantastische wedstrijden op het scherpst van de snede. Veel publiek en veel spanning, maar altijd was er na het laatste fluitsignaal het gezamenlijke biertje in de kantine.” Voor Nijgh, 39 jaar oud, is de situatie anders. Want dichterbij dan een plek op de reservebank in 1999 kwam hij niet: “De beslissingswedstrijden in 1990 heb ik als jong ventje gezien, maar als speler heb ik geen derby kunnen spelen.” Nu is er echter wel een grote rol voor de assistent-accountant weggelegd.

Talentvol

Want als nieuwbakken hoofdtrainer stuurt hij een nagenoeg volledig door hem zelf opgeleide ploeg het veld in: “Veel van de spelers die onderdeel uitmaken van de selectie heb ik in de jeugdopleiding ook al in een ploeg gehad. Het is een talentvolle groep, die zich iedere week lijkt te ontwikkelen.” Zonder namen te noemen verwacht Nijgh veel van enkele spelers: “Er zitten spelers in de groep waarvoor de tweede klasse niet het eindstation zou moeten zijn!”

Omslag

Ook bij Nieuw Buinen zijn er selectiespelers afkomstig uit de jeugdopleiding. Zonder twijfel meer dan in vele jaren het geval was. Wever is blij met deze omslag: “We willen onze blik op de toekomst richten. Het neerzetten van een goede structuur is daarin belangrijk. Inmiddels zijn er ook selectiespelers als jeugdtrainer actief.” Daarbij pleit Wever voor het geven van kansen aan de eigen jeugd: “Dit zorgt voor eenheid, ook richting de supporters. Natuurlijk heeft Nieuw Buinen mooie jaren gekend, maar ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe lijn op termijn de goede keuze blijkt!”

Oranje

Wanneer we naar een voorspelling vragen voor de komende editie van de derby, dan zijn beide mannen overtuigd van het eigen kunnen. Wever zet in op een 2-1 overwinning voor Nieuw Buinen, Nijgh waagt zich niet aan het voorspellen van een score, maar voorziet wel winst: “Afgelopen zondag hebben we ook al van een ploeg in oranje (FC Lewenborg, red.) gewonnen, dus die kleur lijkt ons wel te liggen!”

De column van Jordi Nijgh (terug)lezen? Dat kan via deze link

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Albert Kamps: “Handhaving is het doel voor Musselkanaal.”

Interview met Albert Kamps, die van Musselkanaal een stabiele 3e klasser wil maken.

Benjamin Mazeau: “De top vijf is haalbaar voor Borger.”

Benjamin Mazeau kende een goed debuutjaar bij Borger en hoopt daar komend seizoen een ...

Blik op 2L: Verduurzaming Buunerdrome’ van start

In een periode waarin voor verenigingen in de amateursport iedere euro telt, heeft v.v. ...