Blik op 2L: “Dit was geen onderdeel van de trainerscursus”

Het moment waarvan je wist dat het zou komen. Dat was zo ongeveer de persconferentie waarin het kabinet nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aankondigde. Maatregelen die het amateurvoetbal hard treffen, want sporten in teamverband is voor personen van 18 jaar en ouder voorlopig niet aan de orde. Blik op 2L benaderde een aantal trainers met de vraag: hoe verder?

Eigen initiatief

Albert Koops, trainer van v.v. Valthermond, heeft zijn strategie al bedacht. Hij valt terug op hij de zaken in het voorjaar aanpakte: “Toen zagen we dat spelers voor zichzelf gingen trainen. Dat heeft uiteindelijk prima gewerkt, want bij de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen stonden mijn jongens er fysiek goed voor!”

Wachten op groepstraining

De toegevoegde waarde van het trainen in mini-groepjes ziet de oefenmeester niet: “Veel meer dan wat pass- en trapoefeningen kun je niet doen. Ik snap best dat spelers daarvoor niet vanuit Groningen naar Valthermond komen.” En dus wacht Koops rustig op het moment waarop de herstart wordt aangekondigd en de groepstraining kan worden hervat: “Ik vertrouw op mijn spelers en dat ze fysiek bezig blijven. Het balgevoel blijft wel, dus ik ben ervan overtuigd dat we snel weer op niveau zullen zijn.”

Schema

Bij SC Stadskanaal worden de zaken anders aangepakt. Trainer Jordi Nijgh gaat samen met zijn assistent Jochen van Sleen een schema maken: “Per trainingsavond gaan wij beiden twee groepjes van drie spelers onder handen nemen. Dat houdt in dat we in een week 24 veldspelers kunnen trainen.” De keeperstrainingen onder leiding van Stoffer Bakker gaan ook door: “Die kunnen ook met z’n drieën een trainingsgroepje vormen.”

Twee weken

Nijgh geeft aan deze werkwijze twee weken te volgen, voordat hij gaat evalueren: “We verwachten natuurlijk wel iets van zelfwerkzaamheid van spelers op de trainingsdagen dat spelers niet op de club zijn. Daar hebben we vanuit de vorige lockdown echter goede ervaringen mee.” Bijzondere tijden derhalve voor bestuurders en trainers van clubs, of zoals Nijgh het treffend weet te zeggen: “Tijdens de trainerscursussen van het KNVB is het nooit over pandemieën en lockdowns gegaan. Maar we redden ons er mee!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Blik op 2L: Helpman in slotfase naast SC Stadskanaal

SC Stadskanaal leek op weg naar een overwinning op Helpman, maar de gasten kwamen ...

Van Bergen gaat uit van titel voor HOC

Wie naar het programma van komende zondag in de vijfde klasse F kijkt, mag ...

Lange absentie dreigt voor Robert Oosting

Al vanaf januari was het er bij Stadskanaal-speler Robert Oosting: een pijnlijke linkerknie. Een ...