Terug in de tijd: Overwinning brengt HOC naar vierde klasse

HOC is kampioen geworden van de vijfde klasse F na een 3-1 overwinning op VIOS en promoveert naar de vierde klasse.

HOC is na een 3-1 zege op VIOS kampioen geworden van de vijfde klasse F. In de eerste helft ging het team van trainer Jans Spiegelaar gebukt onder de spanning en mocht het wellicht niet eens klagen dat er nog een brilstand op het bord stond. In de tweede helft gooide HOC de schroom echter helemaal van zich af en had het binnen tien minuten tijd een voorsprong te pakken. De thuisploeg verzuimde om het karwei af te maken en VIOS kwam tien minuten voor tijd zomaar uit het niets nog terug tot 2-1. Daarmee leek het nog even billen te knijpen worden voor HOC, maar spits Gerben Beek maakte enkele minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde en schoot daarmee zijn ploeg naar het dik verdiende kampioenschap.

Spanning slaat toe

De 300 tot 400 toeschouwers die langs de lijn stonden op het Harm Kuiper sportpark zagen dat HOC na enkele minuten een droomstart leek te krijgen. Luca Klaar leek zijn ploeg op 1-0 te schieten, maar het doelpunt werd geannuleerd wegens vermeend buitenspel. Na de felle opening leek de spanning ineens toe te slaan bij de spelers van HOC, dat de bezoekers een aantal malen gevaarlijk voor het doel van doelman Marnik Nieborg zag opduiken. De hachelijke situaties voor het doel van HOC leverden echter geen doelpunten op voor VIOS. Van goed voetbal was dan ook geen sprake in die eerste helft, waarbij HOC ook moeite had om kansen te creëren. Wel had Gerben Beek misschien moeten scoren na een prachtige aanval, maar zag hij zijn inzet van de lijn gehaald worden.

Boodschap begrepen

Alleen een overwinning was vandaag voldoende voor HOC om kampioen te worden dus was de opdracht voor de tweede helft simpel en dat was doelpunten maken. De manschappen van Spiegelaar bleken de boodschap tijdens de rust goed begrepen te hebben, want binnen tien minuten in de tweede helft stond het al 2-0. Het Harm Kuiper sportpark ontplofte van vreugde na de doelpunten. Beek was nu wel trefzeker doordat hij bij de tweede paal alert was om een corner binnen te koppen. HOC voelde dat het, het momentum had en de 2-0 was dan ook al snel een feit. Een uitstekende actie van Gerard Eefting werd nog niet van dichtbij binnen gewerkt door Richard Wiggers, maar aanvoerder Jan Cremers was er daarna als de kippen bij om de rebound binnen te tikken.

Uit het niets

Daarmee leek het aanstaande kampioenschap een feit te zijn en had de thuisploeg de score nog veel verder kunnen opvoeren. Met name Wiggers mocht het zichzelf aanrekenen dat hij zijn elftal nog niet in veilige haven wist te schieten. De rappe buitenspeler kwam tot driemaal toe alleen voor doelman Jarno van Dalen, maar die bleek een sta in de weg te zijn en hield zijn ploeg met een paar uitstekende reddingen op de been. VIOS had in de tweede helft nog geen kans gehad, maar maakte tien minuten voor tijd wel plotseling de 2-1, waardoor het nog even spannend kon worden.

Onzekerheid ten einde

De mensen langs de lijn hielden even hun adem in, maar Beek maakte enkele minuten voor tijd uiteindelijk een einde aan deze spanning en zorgde met zijn tweede van de middag voor de 3-1. Na enkele minuten blessuretijd floot scheidsrechter Prins voor het einde van de wedstrijd en gingen de handen bij HOC de lucht in. Het kampioenschap werd definitief een feit en daardoor komt HOC volgend seizoen uit in de vierde klasse.