Terug in de tijd: Henk Bakker schiet TEVV langs Nieuw Buinen

TEVV won nipt de derby van Nieuw Buinen en deed daarmee goede zaken in de strijd om handhaving.

Het leeuwendeel van het in groten getale opgekomen publiek zal TEVV vooraf weinig kans hebben gegeven op een overwinning tegen Nieuw Buinen, maar niets bleek minder waar. Een doelpunt van Henk Bakker bezorgde de Mondkers drie heel belangrijke punten in de strijd om rechtstreekse handhaving, terwijl Nieuw Buinen deze goed kon gebruiken voor het winnen van de derde periode. Qua spelbeeld en kansenverhouding zou een gelijkspel een goede afspiegeling van de derby zijn geweest, maar in tegenstelling tot de laatste weken hadden de aanvallers van de thuisploeg het vizier niet op scherp.

Geen potten breken

Trainer Hans Kamphuis van TEVV kon tijdens deze avondwedstrijd niet beschikken zijn aanvoerder Eddie Schoenmaker, Jeremy Gall, Fernando Slagveer en topscorer Jan Jaap Wever. Laatstgenoemde kwam net terug van vakantie, sloot later aan en mocht tien minuten voor de rust alsnog zijn opwachting maken. Bij Nieuw Buinen, dat de laatste weken onverslaanbaar bleek, was aanvoerder Gerry Snip afwezig en voor de rest kon Eric Lippold beschikken over zijn vaste waarden. Uiteraard stond goalgetter Koen Hateboer weer in de punt van de aanval, maar de lange spits kon vanavond geen potten breken en dit was grotendeels de verdienste van de sterk spelende Nick Kroeze.

Lange ballen

Dat Hateboer een moeilijke avond tegemoet ging was in het begin van de wedstrijd niet zichtbaar, want hij was in de eerste minuten al een aantal keren in het vijandelijke strafschopgebied te vinden. De thuisploeg begon dan ook sterk en TEVV kon slechts iets van gevaar stichten middels een aantal hoekschoppen. Voor de rest hanteerden zij veelal de lange bal, welke vaak de juiste richting misten. Onder aanvoering van Robert Hamming, die de lijnen uitzette op het middenveld, probeerde Nieuw Buinen tot kansen te komen, die maar mondjesmaat gecreëerd werden. Een schot over het doel van Hateboer na ruim een kwartier kwam nog het meest in de buurt van het doel van keeper Wim Kok.

Bakker scoort

Rond het half uur kroop TEVV wat meer uit de verdedigende stellingen en loste Roy Feiken een waarschuwingsschot. Zijn vrije bal kwam via de vingertoppen van Robert Smit tegen de lat en kort daarop volgend moest de doelman nogmaals handelend optreden op inzetten van Henk Bakker en Frank Schijff. Even later kreeg Arnoud Bentum aan de overkant zijn eerste grote kans van de wedstrijd, echter kon hij een goede aanval niet promoveren tot doelpunt. Inmiddels was ook Jan Jaap Wever aangesloten bij TEVV en na 35 minuten spelen werd hij binnen de lijnen gebracht. Dit leek de gasten vleugels te geven, want ruim tien minuten later, op slag van rust, was het Bakker die zijn ploeg op 0-1 bracht. De behendige spits schatte een mooie lange bal van Faizel Slagveer goed in en schoof deze vervolgens onder Smit door.

Fantastische redding

Met deze 0-1 achterstand moest Nieuw Buinen na de rust nóg meer op de aanval spelen en zodoende bracht trainer Lippold Thijs Hateboer binnen de lijnen voor Robert Tieks. Zijn impulsen zorgden voor meer gevaar voor het doel van TEVV en collega aanvaller Bentum kreeg na vijftig minuten spelen een enorme kans op de gelijkmaker. De snelle spits stuitte in eerste instantie op Wim Kok en leek hierna de bal voor het intikken te hebben, maar hij raakte deze helemaal verkeerd en  schoot naast. Vijf minuten later vond Bentum wederom Kok op zijn pad en deze keer was de rebound voor Thijs Hateboer. Ook hij had de bal voor het inschieten, maar door een fantastische redding op de doellijn van de TEVV-keeper bleef de stand 0-1.

Over de streep

Uiteraard bleven de oranjehemden op zoek naar de gelijkmaker en het was Samad Faraouni die van grote afstand de paal raakte, tot grote ontsteltenis op de tribune op sportpark ‘Buunerdrome’. Met nog een kwartier op de klok dirigeerde Lippold centrale verdediger Tom Meijers naar voren en bracht hij Jordy Oost binnen de lijnen voor Bentum. Dit leverde in de laatste tien minuten nog een aantal grote kansen op voor met name Meijers, maar ook de lange verdediger kon niet tot scoren komen. Uiteindelijk trok TEVV de 0-1 met man en macht over de streep en werd de overwinning uiteraard met luid gejuich begroet. Voor Nieuw Buinen zijn de druiven zuur, maar de derde periode is echter nog steeds binnen handbereik.