Stadskanaal geeft inhaalrace vervolg tegen Gieten

Stadskanaal won in eigen huis met 2-0 en daar viel niet veel op af te dingen.

Gieten heeft voor de tweede keer op rij een nederlaag geleden. Nadat het vorige week de periodetitel misliep na een nederlaag tegen Dalen, verloor het nu op bezoek bij SC Stadskanaal: 2-0. Een verdiende zege voor Stadskanaal, dat begonnen lijkt aan een lange inhaalrace, terwijl Gieten voorlopig een pas op de plaats moet maken.

Verschillende fasen

Vorig seizoen deden beide teams lang mee om de bovenste plaatsen in de derde klasse, maar dit seizoen is dat tot nu toe nog niet het geval. Gieten kende wel een uitstekende seizoensstart, maar zag dat vorige week niet met de periodetitel beloond worden. Dalen bleek met 2-3 te sterk, waardoor de eerste periode naar Dalen ging. Stadskanaal daarentegen kende een hele matige eerste periode en vergaarde slechts acht punten uit acht duels.

Verloren seizoen

De recente terugkeer van Robert Oosting heeft de ploeg echter wel extra kwaliteit gegeven en naar verwachting zal Stadskanaal gedurende het seizoen ook gaan klimmen op de ranglijst. Het gat met Gieten, dat derde stond voorafgaan aan deze wedstrijd was tien punten dus was winst noodzakelijk voor de thuisploeg om niet definitief al van een verloren seizoen te spreken.

Balbezit

De intenties van Stadskanaal waren duidelijk: de achterhoede van Gieten onder druk te zetten. Het meeste balbezit was ook voor de thuisploeg, maar van goed veldspel was nauwelijks sprake in de eerste helft. Beide teams grossierden in balverlies en creëerden nauwelijks kansen. De eerste kans was voor Jeroen Buurke, die uit een lange bal richting Stadskanaal-doelman Royce Geerlings kon. Laatstgenoemde pareerde echter de inzet van de topschutter.

Uitblinker Vos

Ondanks het lichte overwicht van Stadskanaal duurde het lang voordat de thuisploeg echt een grote kans kreeg.  De eerst echte grote kans, na een half uur spelen, leverde wel meteen een doelpunt op.  Sten Vos was de man die de bal beheerst binnen schoot na goed voorbereidend werk van Roy Feiken. Dat Vos scoorde was niet verwonderlijk, want de aanvaller was één van de uitblinkers van de wedstrijd. Vlak voor rust was Buurke nog dichtbij de gelijkmaker, maar uit een corner verdween zijn inzet naast het doel.

Venijnige Georgescu

Na een rommelige en matte eerste helft werd het in de tweede helft een stuk levendiger. Dit was mede omdat Gieten wat feller uit de kleedkamer was gekomen en met meer beleving speelde dan in de eerste helft. Een forse domper voor de bezoekers was dan ook de snelle 2-0 voor Stadskanaal. Mario Georgescu kon na een prima actie van Ron Lohuis van dichtbij binnen tikken. Even daarvoor had Georgescu de deklat al geraakt met een venijnige uithaal. Nu was het dus wel raak, waarmee zijn ploeg al vroeg op rozen leek te zitten. Melvin Rogaar had een kleine tien minuten later de definitieve beslissing al op de schoen, maar ook hij zag zijn uithaal op de lat uiteen spatten.

Niet bij machte

Stadskanaal had de zaakjes achterin aardig onder controle met het centrale duo Denny Feiken en Oosting en zag dat Gieten nauwelijks bij machte was om de thuisploeg echt pijn te doen. Nadat trainer Jouke Jan Meertens besloot om met een extra aanvaller te gaan spelen, kwamen er toch nog een tweetal mogelijkheden om de aansluitingstreffer te produceren. Beide kansen waren voor Buurke, maar doelman Geerlings bleek deze middag voor hem een plaaggeest. Beide inzetten werden op uitstekende wijze gepareerd, waardoor het uiteindelijk bij 2-0 bleef op sportpark ‘Het Pagedal’.