Terug in de tijd: SJS blijft in de race voor nacompetitie na zege in Kanaalstreekderby tegen Onstwedder Boys

SJS won de Kanaalstreekderby van Onstwedder Boys en houdt zicht op de nacompetitie.

Foto Brigitte de Wijk, Kay Rijkens schiet SJS vanaf de stip op 1-0.

De aanloop naar de Kanaalstreekderby SJS-Onstwedder Boys liet zien dat in alle opzichten er ook echt sprake was van een derby. In de nachtelijke uren voorafgaand aan de wedstrijddag werd het sportcomplex door een ludieke actie van supporters van Onstwedder Boys oranje gekleurd, er werd vuurwerk afgestoken kort voor het begin van de wedstrijd en de oranje rookpotten zorgden voor extra sfeer. Het publiek was volop aanwezig en het zonnetje scheen heerlijk.

De wedstrijd startte voortvarend voor SJS. Al na zes minuten lag de bal op de stip na een duidelijke handsbal binnen de 16 meter. Aanvoerder Rijkens klaarde het klusje en zo kende SJS een droomstart, 1-0. SJS probeerde Onstwedder Boys daarna onder druk te zetten, maar de ploeg van trainer Streuding beschikt over voldoende voetballend vermogen om zelf ook gevaarlijk te worden. Zo werd de stand tien minuten na de openingstreffer alweer gelijk getrokken. Een vrije trap vanaf de linkerkant werd bij de tweede paal vrij ingekopt door Ties Bruining, 1-1.

VAR

Het spel golfde daarna op en neer en het was wederom SJS dat scoorde. Na een prachtige dieptepass van Sieders op Oosting, bediende de laatstgenoemde Jan Springer. Springer had het vandaag weer eens op zijn heupen en met zijn befaamde kapbewegingen slalomde hij door de verdediging en schoot de bal binnen. Scheidsrechter Wever wees resoluut naar de middenstip, maar daar was het Onstwedder kamp absoluut niet mee eens. Had de bal wel of niet de lijn gepasseerd? Geen VAR of doellijntechnologie en dus een nieuwe voorsprong voor de Knoalsters: 2-1.

Rode kaarten

Na rust was het Onstwedder Boys dat direct op zoek ging naar de gelijkmaker. SJS liet zich terug drukken, maar kwam er af en toe zelf gevaarlijk uit. Scheidsrechter Wever had inmiddels her en der wat gele kaarten getrokken in een verder zeer sportieve derby. SJS werd sterker en in een nieuwe uitbraak kreeg Jan Springer de bal via de kluts voor het intikken, maar verdediger Sven Jaegers stak daar een stokje voor. Hij weerhield Springer het scoren binnen de zestien en kon met zijn tweede gele kaart inrukken. Onstwedder Boys mocht met tien man verder en opnieuw aanvoerder Rijkens mocht van elf meter aanleggen. Ook dit keer faalde hij niet oog in oog met doelman Koudstaal. SJS kwam op 3-1 en kon verder spelen met een man meer. Toch viel ook SJS de beurt om met tien man verder te gaan. Verdediger Bruining kreeg een duidelijke waarschuwing van de leidsman, maar in een volgend duel kon hij zich toch niet bedwingen. Ook SJS moest met nog twintig minuten te spelen met tien man verder.

SJS haalde opgelucht adem dat Onstwedder Boys niet de aansluitingstreffer wist te scoren, want in een spaarzame aanval spatte de bal uiteen op de kruising. Het restant van de wedstrijd was toch echt voor SJS dat in een aantal aanvallen verzuimde de score uit te breiden naar 5-1, 6-1. De kansen waar ruim en groot, maar Smid trof de paal en ook Springer, Zuidema en De Koe lieten grote kansen liggen waardoor het bij 3-1 bleef.