Terug in de tijd: Burentwist tussen Buinen en Buinerveen van elf meter beslist

Een strafschop besliste het duel tussen Buinen en Buinerveen.

De beslissing in de wedstrijd: Michiel Vedder schiet raak… (foto: Andries Middelbos)

De burentwist tussen Buinen en Buinerveen is een prooi geworden voor de thuisploeg. Op het eigen sportpark ‘De Woerd’ werd het 1-0 voor Buinen. Een benutte strafschop bleek uiteindelijk de doorslag te geven in deze weinig verheffende derby.

Burentwist

Het zijn van die wedstrijden die belangrijker zijn dan al die andere competitiewedstrijden: de derby. Een stempel dat ook op de wedstrijd tussen Buinen en Buinerveen geplakt mag worden. Vandaag stond deze burentwist dan ook op het programma in de zondag vijfde klasse E.

Onderin

Beide teams draaien net als vorig seizoen weer moeizaam en bivakkeren onderin de vijfde klasse. Buinerveen wist in negen wedstrijden slechts één keer gelijk te spelen terwijl ook Buinen nog maar twee keer wist te winnen. Voor de bezoekers uit Buinerveen zou dit dan ook de ideale gelegenheid kunnen zijn om de eerste overwinning binnen te slepen. Buinerveen boekte immers in het voorgaande seizoen ook de eerste zege op buurman Buinen.

Felle start

De ‘Buuner beren’ waren dan ook gewaarschuwd en Buinerveen startte dan ook net even wat feller en scherper aan de wedstrijd dan de thuisploeg. Overigens zonder noemenswaardige kansen te creëren, want die waren deze middag op één hand te tellen. Dat het een derby betrof bleek wel uit de eerste vijf minuten toen er al twee keer geel werd getrokken. Dit beloofde dus nog wat voor het restant van de wedstrijd, waarin inderdaad wel acht keer geel werd getrokken. Op de hobbelige grasmat, waar enorm veel zand op was gestrooid, ploeterden en streden beide ploegen voort en was het lang wachten totdat er gevaar voor één van beide goals ontstond.

Afgekeurde goal

Het was zowaar direct een doelpunt voor Buinerveen, ware het niet dat de treffer werd afgekeurd wegens een vermeende overtreding. Buinen werd er wel enigszins door wakker geschud en creëerde even later mogelijkheden via de rappe Chris de Boer. De vleugelaanvaller kon tot tweemaal toe uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zag beide schoten tot corner verwerkt worden. Het leek erop dat de rust bereikt zou worden met een 0-0 tussenstand, maar niets bleek minder waar. De thuisploeg kreeg namelijk een penalty toegekend en dat was ook terecht te noemen, nadat Marcel Vedder binnen de beruchte lijnen werd gevloerd.

Onberispelijk

Broer Michiel Vedder ging achter de bal staan en schoot de bal onberispelijk binnen. Buinerveen kreeg echter direct erna een enorme kans om de 1-1 op het scorebord te zetten. Michel Hebels was er tot tweemaal toe dichtbij. Hebels dook alleen voor Buinen-doelman Arjen Sijbring op, maar verzuimde om te scoren. Even later zag hij een bekeken schot op fraaie wijze gepareerd worden.

Bedenkelijk

Ondanks de kou waren er veel mensen afgereisd naar Buinen om de burentwist te aanschouwen. Van de tweede helft konden de vele toeschouwers waarschijnlijk niet echt warm worden, gezien er vrij weinig gebeurde. Waar de temperatuur al weer aan het zakken was, daar zakte het spelpeil ook naar een bedenkelijk niveau. Het was dan met name ook hard werken en veel strijd leveren van beide kanten. Dat leverde net als in de eerste helft weer veel overtredingen op en een aantal gele kaarten. Kansen werden niet of nauwelijks gecreëerd.

Offensiefje

De enige echte grote kans van de tweede helft kwam pas in de slotfase tot stand. Waar Buinerveen het nog met een alles of niets offensiefje probeerde om er een punt uit te slepen, zorgde dat ervoor dat Buinen de ruimte kreeg om de wedstrijd te beslissen. Eenmaal profiteerde de Boer van deze ruimte en hij zag de meegelopen Dirk van der Hoek niet over het hoofd. Van der Hoek verzuimde echter om de klus te klaren en Buinen definitief in veilige haven te schieten. Erg veel zorgen hoefde de aanvaller zich niet te maken om de gemiste kans, want Buinerveen kon doelman Sijbring niet meer in verlegenheid brengen.

Felbegeerd

Zo bleek een benutte strafschop van Michiel Vedder uiteindelijk voldoende voor de felbegeerde overwinning. De ‘Buuner beren’ stapten dan ook juichend van het veld en kunnen voorlopig weer een half jaar teren op deze overwinning op de naaste buurman. Voor de mannen van Ludie Hulshof blijft het nog altijd wachten op de eerste competitiezege van dit seizoen.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Buinen in tweede helft langs JVV

Buinen kwam wat later op gang tegen JVV, maar maakte in de tweede helft ...

Valthermond krijgt te weinig

Onder prima omstandigheden maakten Valthermond en Groninger Boys er, met name na de rust, ...

EEC niet opgewassen tegen WKE ’16

Voor EEC is ook de derde bekerwedstrijd in een nederlaag geëindigd. Op het eigen ...