Terug in de tijd: Wessel Woortman: “Winnende treffer in blessuretijd”

Wessel Woortman haalde herinneringen op aan de Kanaalstreekderby tussen Musselkanaal en Stadskanaal.

Wessel Woortman (rechts) volgde Albert Kamps (links) op bij Musselkanaal.

Vraag voetballiefhebbers in de Kanaalstreek naar de naam van beste speler van Musselkanaal aller tijden en ‘Wessel Woortman’ zal een naam zijn die veel genoemd gaat worden. De nu 43-jarige Woortman maakte jarenlang furore op het sportpark aan de Parklaan. In de twee perioden dat hij voor de groenhemden speelde, was SC Stadskanaal meerdere keren de tegenstander. FC Kanaalstreek vroeg Woortman herinneringen op te halen aan de wedstrijden tegen de ‘blauwen’.

Titelstrijd

“Er is één editie die me direct te binnen schiet. Dat was volgens mij ergens aan het begin van de jaren negentig. We speelden in een tweede klasse met daarin Musselkanaal, Stadskanaal en ook nog Nieuw Buinen. Op het moment dat we tegen Stadskanaal speelden, stond Musselkanaal op de eerste plaats en waren we op weg naar de eerste klasse.” Uiteindelijk eindigden Musselkanaal en Nieuw Buinen op een gedeelde eerste plaats, waarna de oranjehemden de stap naar de eerste klasse maakten.

Nijgh & Meijer

Uiteindelijk werd de derby, waarbij bekende mannen zoals Rik Udema en Harry Scholtens aan de kant van de groenhemden in het veld stonden, de middag van de toen langharige Woortman: “Bij Stadskanaal stonden Boy Nijgh, Henk Meijer en Martin Schuiling op het middenveld. Wanneer ik terugdenk aan voetbal in de Kanaalstreek, dan komen vooral de namen van Nijgh en Meijer in mij op.” Overigens waren volgens de oud-prof van Emmen ook de wedstrijden tegen Nieuw Buinen en Valthermond zeer de moeite waard: “Die wedstrijden waren voor spelers en publiek wat gemoedelijker, maar wanneer trainers als Simon Zoetebier en Appie Schipper en Aty Rasters elkaar tegenkwamen, dan ging het er heftig aan toe. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe Zoetebier het veld instormde, met een paraplu onder de arm, haha!”

Late strafschop

In de wedstrijd in 1992 waar Woortman naar verwijst, kende Musselkanaal een droomstart, want na iets meer dan een kwartier spelen stond het al 2-0 voor de groenhemden. Deze stand kwam op de borden door een treffer van Woortman, die voor de eerste treffer al de assist had gegeven. Stadskanaal kwam via goals van Jacob Been en Boy Nijgh terug in wedstrijd. In de ultieme slotfase van het duel kreeg Musselkanaal echter een strafschop, nadat John Bieze een lichte overtreding op Bert Tent had gemaakt. Wessel Woortman, man van de wedstrijd, verzilverde het buitenkansje, waardoor de negende overwinning van het seizoen werd behaald.

Anno 2015

Wanneer we de oud-middenvelder vragen naar zijn verwachtingen voor de wedstrijd van komende zondag, dan reageert hij terughoudend: “Musselkanaal heeft vorig seizoen toch wel een stroef seizoen gedraaid, terwijl Stadskanaal met overmacht kampioen is geworden. Ik denk dat het voor Musselkanaal een lastige wedstrijd gaat worden. Een uitslag? Nee, daar waag ik me niet aan!”

Bezoekersaantallen

Ook over het aantal bezoekers dat komende zondag langs de lijn zal staan, tast Woortman in het duister: “In mijn herinnering stonden er bij derby’s gemiddelde 2000 mensen langs de lijn. De wedstrijden stonden bol van de spanning en regelmatig ging het er stevig aan toe.” En dat is een beleving die volgens Woortman ver van de hedendaagse praktijk staat: “De beleving is anders. Waar het door komt weet ik niet, maar de publieke belangstelling voor derby’s in de Kanaalstreek is gewoon minder. De voetbalcultuur is in de loop van de jaren minder geworden.” Overigens zegt de man, die nu trainer van het tweede elftal van Musselkanaal is, niet dat het helemaal niet meer leeft: “Het fanatisme is er nog wel, maar op een andere manier dan vroeger.”

Woortman besluit met het melden van droombeeld voor de komende jaren: “Ik hoop dat we ooit weer een competitie krijgen met Nieuw Buinen, Stadskanaal, Valthermond en Musselkanaal. Maar ik vrees dat dit een utopie is.”

Musselkanaal – SC Stadskanaal
Datum: 8 maart 1992
Toeschouwers: 2100
Uitslag: 3-2

Scoreverloop:
1-0   Harry Scholtens
2-0   Wessel Woortman
2-1   Jacob Been
2-2   Boy Nijgh
3-2   Wessel Woortman

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Sander Zikken: “Het gaat spannend worden tegen mede titelkandidaat Heiligerlee.”

Sander Zikken verwacht een spannende wedstrijd tussen de titelkandidaten HOC en Heiligerlee.

“Handhaving vieren we als een promotie!”

Hoewel het verstokte supporters van Gasselternijveen nog scherp voor ogen zal staan, is het ...

Rien Boels: “Mussel gaat niet terug naar de vijfde klasse.”

Rien Boels is optimistisch gestemd over het komende seizoen en verwacht dat Mussel beter ...