Terug in de tijd: Jongensdroom van Victor van der Vlag gaat in vervulling

Victor van der Vlag doorliep elk elftal van Valtermond zowel als keeper als speler en ziet uit naar het kampioenschap.

Zou er bij iedere voetbalclub in de Kanaalstreek een speler als Victor van der Vlag rondlopen? Dit vraagt wel om enige uitleg, want niet bij alle voetballiefhebbers doet deze naam bellen rinkelen: Van der Vlag is momenteel keeper van het eerste van Valthermond. Het bijzondere van de man in kwestie is dat hij op vijfjarige leeftijd als F-pupil is begonnen met voetballen bij de club, en na negentien jaar heeft hij in werkelijk ieder team binnen de club een wedstrijd gespeeld. Een clubman in hart en nieren. Het seizoen zoals Van der Vlag dat nu beleefd, is er één uit duizenden. En uit jongensboeken!

Want wie Van der Vlag aan het begin van het seizoen zou vertellen dat hij als eerste doelman kampioen van de derde klasse zou worden, zou voor gek verklaard zijn. De 24-jarige begon het seizoen namelijk als spits van het derde elftal van de Mondkers: “Dit deed ik ondanks dat veel mensen, waaronder mijn vader Rob, vonden dat ik weer moest gaan keepen. Er verlieten namelijk twee doelmannen de club en alleen Nieck van Klinken kwam hiervoor in de plaats. Maar ik hield voet bij stuk, want voetballen vind ik leuker dan onder de lat staan. Totdat Harris Huizingh me belde, haha!”

Wisselvallig

Overigens loopt het wisselen van keepen en voetballen als een rode draad door de voetballoopbaan van het neefje van prof-keeper Peter van der Vlag: “Ik vond voetballen altijd al veel leuker, maar in keepen ben ik beter. Dus wanneer er in mijn leeftijdscategorie geen keeper beschikbaar was, dan werd ik weer keeper. Soms wisselde het per seizoen dat ik voetballer of keeper was.” Dit duurde tot de C-junioren, want vanaf dat moment legde Van der Vlag zich toe op het keepen. Dat deed hij tot drie seizoenen geleden, toen de handschoenen opnieuw diep in de voetbaltas werden weggestopt: “Ik ging samen met mijn broer en vrienden in het derde elftal spelen. In het eerste jaar in dat team stopte de teller voor mij op 29 treffers: best netjes!”

Vader Rob als voorbeeld

Maar toen was daar dus Harris Huizingh die een beroep deed op de keeperstalenten van de werknemer van het Emmer DSM: “Dat telefoontje deed wel even wat met me, moet ik bekennen. Ik ben direct in overleg gegaan met keeperstrainer Henk Bolk én in het derde elftal gaan keepen. Door blessures bij Patrick Odding én Nieck van Klinken stond ik na de winterstop ineens in het eerste elftal onder de lat!” En hiermee ging voor Van der Vlag een droom in vervulling. Want de plakboeken met de prestaties van zijn vader, die de hoogtijdagen van de club als speler van het eerste elftal meemaakte, kende Victor maar al te goed: “Ik droomde er als jongetje van dat mijn naam als speler van het eerste elftal zou worden omgeroepen op ‘De Meent’. Sinds mijn vijfde ben ik niet weg te slaan van het voetbalveld, dus kampioen worden met het eerste is echt een droom voor mij!”

Middenmoot

En na het behalen van het kampioenschap zal al snel de vraag worden gesteld of Valthermond mee zou kunnen komen in de tweede klasse. Volgens Van der Vlag is dat geen probleem: “We hoeven ons niet te versterken voor de tweede klasse, want we hebben een perfecte mix van jonge jongens en een paar ervaren krachten met Edwin Drenth en Theo Gennissen. In de tweede klasse is een plek in de middenmoot met deze selectie een haalbaar doel.” Wanner we de goalie vragen naar zijn eigen positie is hij iets minder uitgesproken: “Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er is nog geen gesprek geweest met Harris Huizingh over volgend seizoen, dus de strijd zal gaan tussen Nieck van Klinken en mij, maar dat zien we volgend jaar wel weer.”

Herstelperiode van twee dagen

Want eerst wacht de uitdaging die luistert naar de naam ‘kampioensfeest’, iets waarover Van der Vlag alleen maar uit overlevering kan oordelen: “Ikzelf heb nog geen kampioensfeest meegemaakt met het eerste van Valthermond, want het laatste kampioensfeest vond plaats voordat ik geboren was. Maar ik kan me wel twee promotiefeesten herinneren. Dat waren geweldige feesten waarbij het lijkt dat het hele dorp de weg naar ‘De Meent’ heeft gevonden. Die avonden staan garant voor veel gezelligheid, veel bier, ‘s ochtends vroeg thuiskomen en de volgende dag afvragen hoe je dat is gelukt, hahaha.” Van der Vlag besluit door te stellen dat wanneer het op het vieren van feestjes aankomt Valthermond een unieke club is: “Voor de spelers die dit seizoen nieuw zijn gekomen zal ik dan ook maar alvast zeggen: neem de twee dagen na het behalen van het kampioenschap maar vrij van school of werk, want dit feest moet je wel even verwerken!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Jos Smidt: “We moeten het geluk afdwingen”

Na een sterke start van het seizoen is Titan inmiddels afgezakt naar naar de ...

Oud-TEVV’er Ronny Zwikker voor altijd verbonden met WKE

Vorig seizoen was er één van uitersten voor Ronny Zwikker. Zijn jeugdliefde WKE ging ...