Terug in de tijd: Anne Sybesma is altijd met sport bezig

Anne Sybesma is een van de routiniers van Nieuw Buinen en is altijd met sport bezig.

Het huidige seizoen is het derde seizoen van Anne Sybesma bij eersteklasser Nieuw Buinen. De blonde middenvelder is woonachtig in Stadskanaal en werkt drie dagen per week als docent Sport & Dienstverlening op scholengemeenschap Ubbo Emmius in Winschoten. Daarnaast is de 31-jarige werkzaam binnen de Rebound-instelling van het Dollard College, waar Ubbo Emmius mee samenwerkt. In deze opzet krijgen leerlingen in een beschermde setting extra zorg en aandacht om hen uiteindelijk in het reguliere onderwijs in te laten stromen. Naast deze fulltime baan is Sybesma ook nog actief in de werkgroep die eens per twee jaar Go Sports in Stadskanaal organiseert. Om het sportieve plaatje compleet te maken meldt Sybesma tijdens het vraaggesprek met de redactie van FC Kanaalstreek dat hij in de zomermaanden veel te vinden is op het water met vrienden om diverse watersporten te beoefenen.

Het lijkt er dus op dat Sybesma altijd met sport bezig is: “Ik voel me momenteel erg fit. Wellicht heeft het te maken met de aangepaste trainingsbelasting die trainer Jan Korte voor mij in petto heeft. Je kunt het zien als een soort van seniorenkorting, haha.” Om te vervolgen met de woorden dat hij nog altijd veel plezier heeft in het spelletje, waardoor het trainen en spelen van wedstrijden goed op te brengen is: “Jaarlijks kijk ik aan het einde van het seizoen wat mijn plannen voor het nieuwe seizoen zijn. Inmiddels ben ik één van de routiniers binnen Nieuw Buinen en probeer ik door mijn kwaliteiten op de juiste manier in te zetten mijn steentje bij te dragen.”

Jan Korte

Naar eigen zeggen is de middenvelder nooit een spelbepalende speler of ‘topper’ geweest: “Ik ken mijn eigen kwaliteiten redelijk goed. Ik moet vooral hard werken en ballen inleveren bij de jongens die wel die extra voetbalkwaliteiten hebben”, aldus de speler die zich met frisse tegenzin vergelijkt met Wim Jonk. Toch was het wel zo dat trainer Jan Korte, iemand met jaren ervaring in het betaalde voetbal Sybesma vroeg mee te verhuizen van Gronitas naar Nieuw Buinen. “Ik heb Jan als een fijne, gedreven man leren kennen, die echter niet wegloopt voor zijn taken als trainer. Als het moet kan hij keiharde beslissingen nemen in het belang van het team.” Nadat de mannen in Groningen een jaar hadden samengewerkt vertrok Korte naar Buunermond. Toen hij vervolgens contact opnam met Sybesma was ook deze overgang snel beklonken. Volgens Sybesma waren de ambities van Nieuw Buinen en de kortere reisafstand dé redenen om het bekende blauwe formulier in te vullen.

Korte, die na dit seizoen afscheid neemt van Nieuw Buinen had uiteraard graag een kampioenschap willen vieren, maar met deze eer lijkt een andere ploeg te gaan strijken. Sybesma vertelt: “We richtten ons dit seizoen op de bovenste plaatsen in de eerste klasse F. Tot de winterstop waren de resultaten goed te noemen, maar ik zag wel dat het moeizamer ging. De duelkracht van de ploeg werd minder en ook het combinatiespel kwam niet uit de verf. We hebben het echter vooral aan onszelf te danken door niet gefocust te zijn én niet consequent te blijven trainen. Wanneer we dat weer oppakken gaan we de stijgende lijn wel weer oppakken in de resterende wedstrijden.”

Eén van de spelers waar Sybesma enthousiast van wordt in goalgetter Jeroen Buurke: “Wat een machine is dat! Ik heb dit seizoen regelmatig met een grote glimlach op het veld gestaan als we door een kanonskogel van Jeroen op voorsprong kwamen. Wat een afmaker! Met iets meer overzicht en rust in zijn spel zou hij allang weggekaapt zijn door profclubs. Met een trefzekere spits als Jeroen is het lekker voetballen als team. Maar we doen de andere jongens veel te veel te kort als we alle eer aan Jeroen geven. Maar dat hij belangrijk voor Nieuw Buinen is staat vast.”

Plafond

Al eerder in zijn loopbaan kwam Sybesma uit op eersteklas niveau, zij het op de zaterdag: “Toen ik 26 jaar was, had ik met SJS drie jaar ervaring in de eerste klasse opgedaan. Het was een prachtige tijd, maar om je op dat niveau te handhaven moet je er als team iets meer voor doen dan wanneer je een treetje lager speelt. Doorat we een ingespeeld team hadden met spelers als Jan Mulder, de gebroeders Brinks en Mark Salomons lukte het ons om een aantal jaren stand te houden.” Toen het eerste elftal uiteindelijk de val naar de tweede en zelfs derde klasse maakte bleef Sybesma zijn club trouw: “Doordat ik op dat moment samen speelde met een groot aantal spelers waar ik de jeugdopleiding mee doorliep was het logisch om te blijven. Uiteindelijk begon het toch te kriebelen, want ik wilde graag ontdekken waar mijn plafond als speler zou liggen. De stap naar Gronitas en later Nieuw Buinen passen in dat plaatje.”

Toch lijkt een terugkeer naar SJS een kwestie van tijd: “Samen met Richard Veldhuis, die ook bij Nieuw Buinen speelde, spreek ik wel eens over een terugkeer. Of dat in het eerste elftal is, is moeilijk te zeggen. Wel heb ik aan de leider van één van de lagere seniorenteams van SJS, Jaap Klein, toegezegd dat ik hoe dan ook af ga bouwen in ‘zijn’ team.” Sybesma houdt daarbij de optie open om zijn laatste voetbaljaren te combineren met het trainerschap: “Trainer van een eerste elftal zie ik mijzelf niet worden, maar een rol als jeugdtrainer zie ik nog wel weggelegd voor mezelf.” Om hier wel snel aan toe te voegen dat er naast het voetbal nog voldoende te ontdekken is in de wereld. “Het spelen in een eerste elftal heeft ervoor gezorgd dat ik hier nog wel een inhaalslag kan maken!”

Bruisend Nieuw Buinen

Tot slot geeft Sybesma zijn visie op het huidige Nieuw Buinen: “Het is een bruisende club die een groep mensen in de geledingen heeft met visie én hartstocht. Samen zet men de schouders er onder, maar uiteraard verwachten ze ook wat terug voor de energie die in de club wordt gestoken: presteren is een must, en dat ervaar ik als erg prettig! Het is een geweldige uitdaging om de lat steeds hoger te leggen en tóch aan de verwachtingen te blijven voldoen.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Jordy Geerlings: “Ik geniet van de derbysfeer!”

Een ongekende luxe voor Jordy Geerlings: in de eerste wedstrijd van het huidige seizoen, tegen ...

Ron Lohuis wil op zoek naar zijn plafond

Ondanks dat Ron Lohuis door zijn voormalige trainer Jordi Nijgh een laatbloeier werd genoemd, is ...