Sellingen wint boeiende Kanaalstreekderby van Westerwolde en gaat naar de 3e klasse

Sellingen en Westerwolde maakten er een echt gevecht van, uiteindelijk won Sellingen en komt het volgend seizoen uit in de 3e klasse.

Sellingen heeft zichzelf beloond voor een sterk seizoen. In de nacompetitie werd op het veld van ASVB afgerekend met klassegenoot Westerwolde. Na een 1-1 remise kwam er een verlenging aan te pas om het verschil te maken: 3-2. De zwart-gelen, die tweede werden in de reguliere competitie, komen na de zomerstop voor het eerst sinds 1997 weer uit in de derde klasse. Voor Westerwolde resteert nog een laatste kans op promotie. Komende donderdag is Kanaalstreek-genoot Titan de tegenstander.

Vliegende start

Sellingen kende in Blijham een vliegende start, want de eerste echt serieuze poging leverde direct een treffer op. Ben Bos kreeg bijzonder veel ruimte en daar maakte de ervaren speler gretig gebruik van. Geholpen door doelman Hebers, die verkeerd stond opgesteld, vloog de inzet van Bos tegen de touwen. Westerwolde was door deze tegenvaller uit het lood, maar herstelde zich door via de snelle vleugelspelers de aanval te zoeken. Het was echter Sellingen dat de beste kansen kreeg. Een kopbal van Ben Bos werd door een verdediger van de lijn gehaald en ook de scheidsrechter schoot doelman Hebers te hulp bij een hoge bal door te fluiten voor een aanvallende fout. Tekenend voor de aanvallende onmacht van Westerwolde was de grootste kans die het in het eerste bedrijf kreeg: het was namelijk Sellingen-verdediger Tammenga die de paal van zijn eigen doel trof.

Kansen verkeken?

Na een kwartier in de tweede helft kreeg Sellingen via Corné Prins een mooie kans op een tweede treffer. Het schot dat een vlotte aanval via de gebroeders Rik en Ben Bos succesvol moest afronden, werd echter geblokt. Toen Jeremy Hekman vervolgens een strafschop miste en Mark Geukes na twee gele kaarten het veld moest verlaten leken de kansen voor de Vlagtwedders helemaal verkeken. Maar met name de gebroeders Te Velde lieten het er niet bij zetten en spoorden hun ploeg aan. Invaller Merijn was constant dreigend aanwezig en het doorschuiven van libero Rik droeg ook bij aan het offensief van Westerwolde.

Open duel

Toen Frank Riks tien minuten voor het einde van de wedstrijd uit een corner de gelijkmaker scoorde, leken de kansen te keren. Westerwolde zocht nadrukkelijk de aanval en Sellingen, dat moegestreden leek, moest zich beperken tot verdedigen en het plaatsen van spaarzame counters, waarbij Rik Bos een aantal keren het eindstation was. De ploeg van Lars van Ravenhorst wilde het open duel in de reguliere speeltijd beslissen en via een droge schuiver van Elroy van der West was men vlakbij, maar de inzet ging rakelings voorlangs. Uiteindelijk hielden de ploegen elkaar in balans en bleek een verlenging noodzakelijk. Daarin moest ook Sellingen een speler missen omdat aanvoerder Ben Bos na een lichte overtreding zijn tweede gele kaart van de middag ontving.

Goudhaantjes

In de verlenging bleef het duel interessant, zonder dat er van goed voetbal sprake was. Jongeling Bjorn de Roo groeide in de zesde minuut van de verlenging uit tot goudhaantje, door een corner binnen te koppen: 2-1. En nadat Merijn te Velde de kruising zocht, maar deze niet vond, bracht Sellingen-doelman Klamer met een prachtige uittrap aanvaller Rik Bos in scoringspositie. De lichtvoetige Bos faalde niet en zorgde ervoor dat zijn ploeg na honderd minuten voetballen met één been in de derde klasse stond. Westerwolde liet het er niet bij zitten en kwam via Henri Boekelo nog terug in de wedstrijd. Diezelfde Boekelo kreeg in de slotfase de laatste kans van de wedstrijd, maar schoot wild over.

Kunsttukje

Met de nipte, maar niet onverdiende overwinning keert Sellingen dus na lange tijd weer terug in de derde klasse. Daarin zal het aantreden zonder trainer Fokke de Jonge, die voor het laatst actief was als coach van de zwart-gelen. De ervaren oefenmeester bracht voor de derde keer in zes seizoenen een ploeg van de vierde naar de derde klasse. In 2014 en 2017 lukte hem dat met Onstwedder Boys. Als opvolger voor De Jonge is Boelo Dekker vastgelegd.