Column: Scheve schaats

Een column over het buitensporten, dat meer toegestaan moet worden door het kabinet.

Met stijgende verbazing heb ik vorige week gekeken naar al die schaatsers, die massaal het natuurijs op gingen. Helemaal begrijpelijk en schitterend natuurlijk, dat het eindelijk weer eens kon. Zo vaak hebben we natuurlijk geen strenge winters meer, waarbij we op de schaats kunnen. Dus logisch dat we massaal allemaal op het ijs stappen en lekker gaan schaatsen. Met honderden tegelijk op de plassen, meren of de stadsgrachten. Op sommige plekken zag ik allemaal mensen bij elkaar gekluwd. Mensen die van heinde en ver komen om op bepaalde plassen te schaatsen. Maar volgens mij moeten er zo min mogelijk reisbeperkingen zijn om het coronavirus terug te dringen. Een advies van het kabinet, al vraag je, je al af in hoeverre dat daadwerkelijk nog gebeurd. 

Maar als we allemaal op de schaats staan, hartstikke prima! Dan gelden er ineens geen coronaregels en geen probleem hoor dat we met zoveel bij elkaar zijn. Zelfs het kabinet discussieerde over een mogelijke Elfstedentocht. Erg belangrijk onderwerp in deze tijd natuurlijk. Ook minister Wopke Hoekstra dacht nog even lekker te kunnen schaatsen afgelopen week. Op natuurijs kon het niet meer, maar een paar rondjes met Sven Kramer in Thialf, dat moest toch kunnen. Want zei Hoekstra: “buitensporten is gezond.”

Buitensporten

En volgens mij slaat de minister daarmee precies de spijker op de kop. Want hoe is het mogelijk dat men wel met honderden tegelijk op de schaats kan, maar men niet met een mannetje of twintig in de buitenlucht tegen een balletje aan kan trappen? En deze week is het schitterend weer en zie je honderden mensen tegelijk bij elkaar komen in de parken, bossen of ergens anders. Logisch ook met dit prachtige weer en geef ze eens ongelijk, want zoveel is er natuurlijk nu ook niet mogelijk. Maar tegen een balletje aantrappen met een groep, ho maar.

Het kabinet zou er naar mijn inziens er verstandig aan doen om juist het buiten te sporten wat meer toe te laten. Sporten is niet alleen gezond, het helpt ook mee op het sociale gebied waar nu ook veel mensen mee worstelen. Het houdt mensen bezig en het is voor velen een mooie uitlaatklep, en nu helemaal in deze coronaperiode. Want welke amateurvoetballer verlangt er nou ook niet om weer eens tegen een balletje aan te trappen en lekker slap te kunnen ouwehoeren met elkaar. Gewoon ff eruit en flauwe kleedkamerhumor. Dat het nog niet direct onder het genot van een biertje of iets dergelijks kan, dat zij zo, maar ook dat moet op den duur weer kunnen. Daarnaast vervult het verenigingsleven vaak een belangrijke rol, in met name dorpen. En ook dat is belangrijk om in stand te houden net als het behoudt van leden voor de vereniging. Laat het kabinet ook de komende maand/maanden het sporten nog niet toe, dan hebben ze wat mij betreft en ik denk met velen een scheve schaats gereden.

Ronald Bulthuis

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Gijs Klompmaker: “Het grote gevaar van een oefenwedstrijd”

Er zijn zeker vijftig teams in onze Kanaalstreek, die vergelijkbaar zijn met Borger zondag 2: ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Wat nou als Feyenoord had gewonnen van Ajax? Was het gat van respectievelijk acht ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Na acht speelronden in de Eredivisie is Roda JC de rode lantaarndrager. Met nul ...