Terugblik op 2L: dertig jaar oranje-blauwe rivaliteit

Talrijk zijn de verhalen over de legendarische beslissingswedstrijden uit 1990. In Musselkanaal speelden Nieuw Buinen en SC Stadskanaal voor het oog van 5.000 voetballiefhebbers twee wedstrijden om een plek in de eerste klasse. De Knoalsters trokken door een treffer van Gerrie Bijl aan het langste eind. Maar in de loop van de jaren zijn er natuurlijk meer edities afgewerkt dan deze twee.

Wij richten ons op de edities in de competitie vanaf 1991: zes keer kwamen de aartsrivalen elkaar tegen in de competitie. In 2009 was een derby verder weg dan ooit: Nieuw Buinen speelde in de Hoofdklasse, SC Stadskanaal was afgezakt naar de vierde klasse. In 2019 was het moment eindelijk weer daar: Denny Feiken tekende voor de 1-0, waardoor Nieuw Buinen won. Samen met een aantal hoofdrolspelers uit het verleden blikken we terug.

Onvergetelijk

Als 18-jarige stond Loewie Piebes in het veld tijdens de beslissingswedstrijden van 1990: “Onvergetelijk. Voor de winter speelde ik in het tweede elftal van SC Stadskanaal, maar op die zondagen streed ik aan de zijde van grote namen als Boy Nijgh en Jacob Been!” Bijzonderheid in de wedstrijden was het gegeven dat broer Derk bij de tegenstander onder de lat stond: “In de aanloop naar die wedstrijden is er thuis natuurlijk heel veel over gesproken.” Uiteindelijk trok Loewie aan het langste eind en kon hij feest vieren: “Maar in Nieuw Buinen was er niet echt sprake van een rouwstemming hoor. Mijn ouders gingen toch even polsen hoe Derk er na het verlies aan toe was, maar ook aan de oranje kant werden de wedstrijden op gepaste wijze afgesloten.”

Oud-doelman Derk Piebes kan bevestigen wat de impact van die twee zondagen was: “Ik heb de onderlinge wedstrijden altijd als iets heel speciaals ervaren. Wel is het zo dat het vroeger echt meer leefde dan nu.” Later in zijn carrière speelde de jongste Piebes-telg de derby ook in een oranje shirt, zij aan zijn met Derk: “Hoewel de belangstelling toen ook nog heel groot was, hebben we nooit meer de ambiance van 1990 gehad. Ik kan met wel herinneren dat we het in die tijd altijd heel lastig hadden met René Nijgh en René Becker: snelle, behendige voetballers.”

De winnende

Dat Nieuw Buinen het lastig had met René Becker blijkt wel uit het feit dat Becker zich in het seizoen 2000-2001 kroonde tot matchwinner: “In de week voorafgaand aan de onderlinge wedstrijd was er altijd veel aandacht. Veel kranten besteedden er ruimte aan en ook op straat en in de kroeg werd je aangesproken op de wedstrijd.” Over de beleving op de wedstrijddagen is Becker ook lyrisch: “Heerlijk! Het waren altijd de best bezochte wedstrijden. Er was ook altijd veel lawaai van vuurwerk en geschreeuw van supporters. Maar altijd met een gezellig drukke kantine na afloop, waar nooit iets gebeurde tussen beide kampen.”

Busrit

Aanvalsmaatje uit dit tijd was René Nijgh. Hij speelde voor beide clubs, maar kwam alleen aan Knoalster-zijde in actie in een derby: “We wonnen in die jaren de uitwedstrijden met 0-4 en 0-1, dus dat waren leuke middagen. Wat me vooral is bijgebleven zijn de toeschouwersaantallen. Er kwamen ongeveer 1500 mensen op die wedstrijden af. Geweldig!” Wanneer we Nijgh vragen toch te graven naar één specifiek moment, dan komt hij uit in het seizoen 2000-2001, toen Nieuw Buinen bovenaan stond en SC Stadskanaal tegen degradatie vocht. Volgens Nijgh werden de Knoalster destijds nogal arrogant gevonden: “En dus besloot voorzitter Peter Haeck wat olie op het vuur te gooien. Er werd een bus gehuurd waarin de spelers naar Nieuw Buinen reisden. Een afstand van 3,5 kilometer. Prachtige taferelen en we wonnen uiteindelijk ook nog!”

Bikkelhard

Henry Meijerman en middenvelder Erwin Paas waren rond de eeuwwisseling sterkhouders aan de kant van Nieuw Buinen: “De wedstrijden vroegen over het algemeen meer inzet dan technisch vernuft. En daar redde ik mij altijd prima mee, dus voor mij waren het fijne middagen.” Wat Paas vooral bijstaat is het verschil tussen de negentig minuten en de tijd erna: “Het waren echt bikkelharde wedstrijden op het scherpst van de snede. Maar altijd was er het gezamenlijke biertje achteraf.” Oud-aanvaller Henry Meijerman is één van de weinige spelers wiens hart geen sprong maakt bij het terugdenken aan de derby: “Het leefde in mijn optiek vooral onder supporters. Wat voor mij ook een groot verschil maakt is dat ik niet uit de regio afkomstig ben. Dan heb je die historische gevoelens er niet bij. Voor mij was het één van de wedstrijden.”

Helemaal gek

Dat gold niet voor Willy Kral, die als 19-jarige van Musselkanaal overstapte naar Nieuw Buinen. Daar kwam de aanvaller onder de vleugels van ‘trainer-vader’ Aty Rasters: “Wanneer de derby dichterbij kwam dan werden er extra trainingen ingelast. Zo belangrijk vonden we het. Dat is echt niet te vergelijken moet hoe het amateurvoetbal nu beleefd wordt.” Levendig vertelt Kral over de ontmoetingen met verdediger Henk Meijer: “Die man was gedurende de wedstrijd helemaal gek. Bikkelhard, maar wel fair. Hij wilde echt ten koste van alles winnen. Soms lukte hem dat, soms niet. Maar wat de uitslag ook werd, we gingen met zijn allen de kantine in. Als er tenminste plek voor ons was, hahaha!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Jordy Geerlings wil weer tegen Musselkanaal spelen

“Ja, in het veld kan ik nog wel eens een kort lontje hebben.” Wanneer ...

Jordie Teuben: “Wij gaan zondag winnen in Ter Apel”

Musselkanaal wist vorig seizoen op de valreep lijfsbehoud te bewerkstelligen in de derde klasse ...

Ewout Wolf: “Wildervank moet zo snel mogelijk terug naar de derde klasse.”

Ewout Wolf wil het liefste zo snel mogelijk naar de derde klasse met Wildervank, ...