Westerwolde toont veerkracht en verslaat Gieten

Gieten leek na een half uur spelen op rozen te zitten, maar zag Westerwolde een 0-3 achterstand ombuigen in een 4-3 overwinning.

Foto Harm Jan Pleiter, Westerwolde viert feest na een sensationele comeback waarbij het een 0-3 achterstand goed maakte tegen Gieten en won met 4-3.

Je moet er zondagmiddag 10 oktober bij zijn geweest om het te geloven, maar na een ogenschijnlijke kansloze 3-0 achterstand al na zevenentwintig minuten voetballen, was het Westerwolde dat met een sensationeel slot van de wedstrijd de drie punten toch nog in eigen huis hield. Vlak voordat scheidsrechter De Haas na ruim negentig minuten voetbal voor de laatste keer op zijn fluit blies, had Sander van Hoorn met een “wereldgoal” de Vlagtwedders naar een 4–3 voorsprong geschoten.

Westerwolde begon op ongelukkige manier aan de wedstrijd. In de 3e minuut wist René v.d. Laan een kleine kans niet tot doelpunt te promoveren, maar in de tegenaanval was David Modderman namens Gieten na ongelukkig uitverdedigen van doelman Rudie Bergman wel trefzeker. Beheerst schoof hij de bal in het lege doel: 0–1.

Strafschop

In de 11e minuut beging de deze middag uitblinkende Kevin v.d. Laan een kleine overtreding in het eigen strafschopgebied op een Gieten-speler. Scheidsrechter De Haas deponeerde de bal op de stip en zelfs trainer Rolf Veneboer van Gieten vond dit een zware beslissing. Modderman wist wel raad met dit buitenkansje en schoof de bal bekwaam in de voor hem linkerbenedenhoek: 0–2. En toen Marnix Kruize in de 27e minuut de bal vanuit een corner rechtstreeks bij de verre, ongedekte paal in het doel deed ploffen, dacht menigeen dat het pleit beslecht was: 0–3.

Veerkrachtig Westerwolde

Toch knokte het team van trainer Richard Streuding zich terug in de wedstrijd en met opnieuw de nodige veerkracht kreeg de ploeg de wedstrijd beetje bij beetje beter onder controle. Op een psychologisch uitstekend moment – zo’n vier minuten voor de rust – scoorde René v.d. Laan z’n eerste treffer van de middag, hetgeen betekende dat Gieten met een 3–1 voorsprong naar de kleedkamer ging.

In het tweede bedrijf een steeds sterker spelend Westerwolde. Er werden meer duels gewonnen en door het hanteren van de lange bal kwam de verdediging van Gieten meer en meer onder druk. Na een aantal kleine kansen resulteerde dit in de 62e minuut in de aansluitingstreffer voor de rood-witten. René v.d. Laan rondde een prima dieptebal van keeper Bergman op volle snelheid beheerst af: 2–3. Zowel spelers, begeleiding als het steeds enthousiaster wordende publiek geloofden steeds meer in de gelijkmaker. Na eerst een open kans gemist te hebben, was het Frank Riks die in de 75e minuut de gelijkmaker liet aantekenen. Met een schuiver in de verre hoek liet hij doelman Pijpker van Gieten volledig kansloos: 3–3.

Wereldgoal

En dat in de 87e minuut ook nog de winnende treffer werd gescoord, mag met recht sensationeel worden genoemd. Tel daarbij op de manier waarop spits Sander van Hoorn de bal uiteindelijk binnenschoot. Na een viertal fantastische kapbewegingen, waarbij hij misschien enige ruimte kreeg, krulde de blonde spits de bal op een fenomenale manier onbereikbaar voor Pijpker in de linkerbovenhoek: 4–3. Daarmee trok Westerwolde alsnog aan het langste eind na een sensationele comeback.