SJS in tweede helft langs Wildervank, 100e competitietreffer Jan Springer

SJS voetbalde zich in de tweede helft langs Wildervank en profiteerde van de nederlaag van HS ’88, spits Jan Springer maakte zijn 100e competitietreffer voor de club.

Foto Brigitte de Wijk, het penalty-moment in de tweede helft met SJS-speler Gerwin Heidema, die in de tweede helft belangrijk bleek voor de Knoalsters.

Een prachtige zonnige dag, behoorlijk wat publiek langs de lijn en een aantrekkelijk affiche waren de ingrediënten voor een mooie pot voetbal tussen de nummers 3 en 5 van de 4e klasse D. SJS wilde maar wat graag aansluiting houden met het oog op de koppositie, Wildervank wilde juist inlopen op SJS om zo mee te blijven doen. Uiteindelijk won SJS dik verdiend met 4-1, maar kwam de zege pas in de tweede helft tot stand.

Dat de openingsfase liet zien dat het een open wedstrijd zou worden, was meteen duidelijk. Het spel golfde op en neer. SJS probeerde met combinatiespel gevaarlijk te worden, Wildervank hanteerde snel de lange bal op de snelle Huizing. Hij zorgde dan ook voor het eerste gevaar, maar zijn schot vloog voorlangs. Aan de andere kant had De Koe een openingstreffer op zijn schoen, maar zijn lob mistte de juiste richting en verdween naast het doel.

Wildervank op voorsprong

In de elfde minuut was het dan toch raak. Wederom Huizing werd in de diepte bediend en op snelheid klopte hij Zuidema en schoot droog in de korte hoek binnen: 0-1. SJS moest aan de bak deze middag. Niet veel later moest Wildervank al noodgedwongen wisselen. Ewout Wolf verliet het veld met een blessure. SJS ging op zoek naar de gelijkmaker en was daar in de 21e minuut al dichtbij. De Koe knikte maar rakelings langs het doel. SJS drukte door en kreeg loon naar werken. Een hoge bal in de zestien werd volledig verkeerde ingeschat door de Wildervankster-doelman, waarbij hij Rijkens torpedeerde. Scheidsrechter Vogelaar wees naar de stip. Waar Rijkens de penalty niet kon nemen door een blessurebehandeling, nestelde Dos Santos zich achter de bal. Oog-in-oog met de doelman was zijn inzet te zwak en werd deze gekeerd. Zo bleef Wildervank leiden. SJS was er niet door van slag geraakt en bleef kansjes creëren, maar die waren niet besteed aan De Koe en Tolner. Laatstgenoemde was vlak vóór rust wel dichtbij, maar zijn inzet raakte de paal. Wildervank werd nog een keer gevaarlijk via een vrije trap, maar die werd over het doel van doelman De Jonge geschoten. En zo zochten beide ploegen de kleedkamers op met een minimale voorsprong voor de gasten.

Gelijkmaker

Na rust wisselde interim-trainer Boels de jonge Tam voor Heidema. SJS wilde zo snel mogelijk scoren en dat lukte. In de 50e minuut leverde aanvoerder Venema de bal met een afgemeten voorzet af bij Rijkens. Die knikte binnen, alhoewel het even duurde voordat de bal het net raakte. De keeper stond aan de grond genageld en kon niets uitrichten: 1-1. De verdiende gelijkmaker en dat was het sein om op zoek te gaan naar meer. Wildervank probeerde het wel via de lange bal, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Met nog een half uur te spelen moest Zuidema naar de kant. Hij werd vervangen door Levi Kingma. Niet veel later was er opnieuw een aderlating voor SJS, want ook Dekker moest geblesseerd het veld verlaten. Voor hem kwam Raadsveld in de ploeg. Na wat aanpassingen in de defensie van SJS was het de ingevallen Kingma die dichtbij een treffer was. Zijn schot miste echter de juiste richting en vloog naast.

Invaller Heidema beslissend

In het laatste kwartier gebeurde er van alles. Eerst werd Boels gestuit en Heidema mikte de vrije trap mooi over de muur, maar de doelman kon de bal net onder de lat over tikken. SJS werd daarna wel heel gemakkelijk in het zadel geholpen om de voorsprong op het scorebord te schieten. Een miskleun in de defensie van Wildervank maakte dat Heidema heel simpel de bal kon binnen tikken: 2-1. Een fijne treffer voor de jonge Heidema, die na een lange afwezigheid vanwege een knieblessure weer volledig fit terug is in de selectie. Heidema was ook beslissend in de grotere voorsprong. Na een knappe individuele actie omspeelde hij de doelman, maar werd onreglementair gevloerd in de zestien. Opnieuw een strafschop en rood voor de doelman. Nu kon Rijkens wel aanleggen en hij scoorde beheerst: 3-1.

100e treffer Springer

De wedstrijd zat in het slot en SJS voetbalde het rustig uit. Springer mocht nog wat minuten maken. Hij kwam voor De Koe in het veld. Een prachtig slotakkoord kwam dan ook van hem. Niet dat de goal zo mooi was, maar wel dat Springer met zijn 100e officiële competitietreffer de 4-1 liet aantekenen. Een prachtige mijlpaal voor een klasse spits! En zo won SJS overtuigend met 4-1 van Wildervank en blijft het in het spoor van koploper HS ’88. Samen met WVV heeft het een duel minder gespeeld en is de achterstand twee punten, dus qua verliespunten doen beide ploegen het beter. De groep achtervolgers blijft echter groot en met de derby tegen SV Borger staat alweer de volgende belangrijke wedstrijd te wachten voor de ploeg van trainer Schaart.

Foto’s Brigitte de Wijk: SJS – Wildervank