SJS wint eindelijk van ‘angstgegner’ DKB

Foto Brigitte de Wijk, Kay Rijkens glijdt met een ultieme sliding de 1-0 binnen voor SJS.

Een zeer belangrijke overwinning op ‘angstgegner’ DKB uit De Krim bracht SJS in verliespunten op gelijke hoogte met koploper WVV, dat verloor van SV Borger. Na twee thuiswedstrijden en een uitwedstrijd niet te hebben gewonnen van de bewoners van De Krim lukte dat nu eindelijk wel. De zege was zwaarbevochten, maar dat mocht de pret in het Knoalster kamp na afloop niet drukken.

Met de van een blessure herstelde Zuidema en youngsters Wientjes, Tam en Raadsveld op de bank startte SJS met de volgende elf: De Jonge, Kingma, Kroese, Venema en Tolner; Timmer, Rijkens en Boels; Heidema, De Koe en Dos Santos. Al direct in de beginfase leek Boels alleen op de keeper van DKB af te mogen gaan, maar direct bleek al dat scheidsrechter Snippe een belangrijke rol zou spelen. Hij overzag de situatie niet en floot af voor buitenspel van De Koe, terwijl Boels gewoon achter de laatste linie vandaan kwam. Dit kon nooit buitenspel zijn. De toon was daarmee gezet en DKB zocht met de lange bal de ruimte achter de Knoalster-verdediging. En met de aalvlugge Van de Wetering kreeg Kroese na 6 minuten al een gele kaart voorgeschoteld. Hij moest ingrijpen, omdat DKB gevaarlijk dreigde te worden.

Angel uit de wedstrijd

Toch was de eerste grote kans voor SJS. De Koe werd in de diepte weggestoken door Boels en omspeelde de keeper. Ietwat ver naar de buitenkant gedreven leek zijn poging toch doel te treffen, maar de bal belandde op de paal. Onfortuinlijk, maar het gaf SJS hoop op een goed resultaat. Dat DKB met fysieke duelkracht SJS probeerde te ontregelen, lukte maar mondjesmaat. De Knoalster-defensie stond behoorlijk en spits Tangenberg had een lastige middag. Ook Renker kwam er maar moeilijk door. En daarmee haalde SJS de angel uit de wedstrijd.

Door de vele overtredingen verhardden de duels en aanvoerder Groen van De Krim kreeg, na een vervelende overtreding op Heidema, ook een gele prent voorgeschoteld. SJS kwam daarna verdiend op voorsprong. Rijkens schatte een dieptepass goed in en met een ultieme sliding wist hij de bal langs de doelman in het doel te tikken: 1-0. Het eerste doelpunt na meer dan 200 minuten voetballen tegen DKB.

DKB ontsnapt aan rood

Drie minuten later verdubbelde SJS de score. Heidema had een prima actie in huis en legde breed op De Koe, die vervolgens keurig afrondde. SJS stond op 2-0 na dik een half uur spelen. Het spel werd grimmiger en aanvoerder Groen mocht van geluk spreken dat hij niet zijn tweede gele kaart pakte of zelfs direct rood. Na een overtreding op Boels vond hij het nodig om even gemeen op het been van diezelfde Boels te gaan staan. Wederom ontging dit volledig aan scheidsrechter Snippe. En dat had dan toch zijn weerslag in het vervolg van de wedstrijd. Want de aansluitingstreffer vlak vóór rust kwam via een overigens uitstekende voorzet van diezelfde Groen. Vervolgens was het voor Renker een koud kunstje om de bal bij de tweede paal tegen de touwen te knikken. Ruststand was derhalve 2-1.

Hinken op twee gedachten

Na rust hinkte de ploeg van trainer Schaart op twee gedachten. Het maakte daardoor het duel voor het publiek niet heel veel leuker op. De voorsprong koesteren of op zoek gaan naar een derde doelpunt. DKB loerde vooral op balverlies van SJS om er vervolgens snel uit te kunnen komen, maar dat lukte ook niet echt. Het waren wel de gasten, die dichtbij de aansluitingstreffer waren. Maar dan staat er bij SJS nog altijd een zeer betrouwbare doelman op de lijn. De Jonge tikte het schot over. Tijdens een langere fase speelde het spel zich voornamelijk op het middenveld af en wisten beide ploegen weinig gevaar te stichten. Heidema en Dos Santos waren inmiddels vervangen door O19-spelers Tam en Wientjes.

SJS kwam toch bijna op 3-1. Tolner brak door over links en hij nam van een behoorlijke afstand de bal op zijn pantoffel. Het harde schot werd uit het doel geranseld met een katachtige reactie van de doelman van DKB. De corner leverde vervolgens niets op. Met nog ruim 15 minuten spelen koos trainer Schaart voor defensieve zekerheid om de drie punten over de streep te trekken. Na wekenlange afwezigheid kwam Zuidema weer binnen de lijnen. Hij verving de moegestreden De Koe. Zuidema’s opdracht was eenvoudig. Het in de tang houden van Igor Tangenberg. Dat lukte prima.

Billenknijpen in de slotfase

Toch was DKB nog akelig dicht bij de gelijkmaker. Na opzichtig duwen van Kroese kreeg DKB een vrije trap op 18 meter van het doel van doelman De Jonge. Groen (die eigenlijk niet meer op het veld zou moeten hebben staan) nestelde zich achter de bal. Zijn uitstekende vrije trap spatte uiteen op de paal. De rebound werd door doelman De Jonge onschadelijk gemaakt. SJS kwam hier meer dan uitstekend weg. Daarna ontstond weer een identieke situatie met Boels. Wederom geen buitenspel, maar wederom werd deze uitbraak in de kiem gesmoord door wel voor buitenspel te fluiten. Het laatste wapenfeit was er eentje van DKB. Een hard schot vanaf de rechterkant vloog voor SJS langs de goede kant van de paal. En na 96 minuten spelen floot scheidsrechter Snippe voor het laatst. SJS won en deed daarmee uitstekende zaken.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Tiendeveen en daarmee hoopt SJS wederom drie punten aan haar totaal te mogen toevoegen. Van onderschatting mag echter geen enkele sprake zijn, want wil SJS tot het laatst meestrijden voor de titel dan kan het zich tegen de onderste ploegen geen puntverlies permitteren.

Foto’s Brigitte de Wijk: SJS – DKB

ClubWedstrijdenPuntenDoelpunten
1. WVV153446-21
2. SJS143135-18
3. Borger152946-20
4. HS '88142832-11
5. DKB 152840-22
6. Onstwedder Boys142644-23
7. SCN152334-32
8. SVBO152031-32
9. Wildervank141734-22
10. SV Mussel151616-33
11. SC Angelslo151318-42
12. Nieuw-Balinge1437-47
13. Tiendeveen15210-60

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website