Borger wint derby bij SJS en blijft in de race om het kampioenschap

Borger deed uitstekende zaken met de overwinning op SJS en blijft vol in de race voor het kampioenschap.

Foto Andries Middelbos, Borger deed uitstekende zaken met de 1-2 winst in de topper tegen SJS.

De derby tussen SJS en Borger in de 4e klasse D was er afgelopen zaterdag eentje met grote belangen aan beide kanten. Kijkend naar de verliespunten lagen de teams vooraf exact gelijk en daarmee waren ze tot afgelopen zaterdag eigenlijk nog de enige twee concurrenten voor WVV, dat in de titelstrijd op polepositie ligt met drie verliespunten minder dan de Kanaalstreekgenoten. De verliezer van de derby zou in elk geval voorlopig afhaken. Een gelijkspel kon voor beide weleens de nekslag zijn in de titelstrijd. Mooie ingrediënten dus voor een zinderend duel. Na een van twee kanten povere eerste helft en een meer spannend dan goede tweede bedrijf stapte Borger uiteindelijk als winnaar van het veld. De 1-2 overwinning maakt de groenhemden waarschijnlijk de laatst overgebleven concurrent van WVV. SJS is verwezen naar de wachtkamer en kan zich voorlopig vooral richten op het veiligstellen van een plek in de nacompetitie.

Thuisploeg SJS had ervoor gekozen om op kunstgras te voetballen. Men zal er een bedoeling mee gehad hebben, want ook op het hoofdveld met natuurgras werd er gewoon gespeeld. Borger deerde het niet. De ploeg van hoofdtrainer Arne Joling speelde gewoon haar eigen spelletje. In de beginfase was het vooral aftasten. Beide teams loerden op een foutje bij de tegenstander. De eerste echt grote kans was voor de thuisploeg. Gerwin Heidema kwam oog in oog te staan met Borgergoalie Edwin Haandrikman, waarbij laatstgenoemde als winnaar uit de bus kwam. Aan de andere kant leek Hendrik Gustin een vrije gang richting Brian de Jonge te krijgen, maar hij werd door Levi Kingma onreglementair gestopt. Het kostte de Knoalster verdediger een gele kaart.

Pover

In de 19e minuut was het wel raak. SJS kwam via een intikker van Heidema op 1-0. Hij werd op maat bediend door Tom Timmer, die op zijn beurt profiteerde van geklungel van Borgernaar Levi van der Span.  Wat volgde was een povere fase. De thuisploeg had de aanvallende intenties inmiddels helemaal overboord gegooid. Zij hoefden immers niet meer en Borger was ook nog niet zo ver dat ze het vertrouwde spel van inzakken loslieten. De gasten mochten overigens niet klagen dat Ronald Zuidema er uit een hoekschop geen 2-0 van maakte. Zijn kopbal was te zacht en bovendien ging de bal recht op Haandrikman af. Behoorlijk vanuit het niets kwam Borger kort voor rust op 1-1. Doelpuntenmaker was Levi v/d Span, die tot dan nog weinig goeds had gedaan, maar nu wel van ruime afstand op magnifieke wijze binnen krulde. Korte tijd later klonk het rustsignaal van scheidsrechter Hansen.

Vrouwen en kinderen eerst

Borger begon de tweede helft wat agressiever. Waar het in het eerste bedrijf nog heel ver inzakte zat men er nu wat eerder en vooral feller bovenop. Zonder de boel overigens open te gooien. Het leverde de gasten na zo’n 9 minuten spelen de 1-2 voorsprong op. Doelpuntenmaker was Floris Hiddink, die onberispelijk binnenschoot na goed voorbereidend werk van Gustin. Een mooie opsteker voor de Drenten, die nu ook het betere van het spel hadden. Langzamerhand leek de wedstrijd te ontbranden. Goed was het nog steeds niet, maar de spanning was voelbaar. Over en weer leverde het wat mogelijkheden op. De grootste kans was voor Arwen de Koe namens SJS, maar Haandrikman bracht met een schitterende safe redding. De thuisploeg ging steeds opportunistischer spelen, zonder dat het verder echt grote kansen opleverde. Borger counterde een aantal keren gevaarlijk. In de absolute slotfase was het voor de groenwitten een ouderwets spel van vrouwen en kinderen eerst. Alles wat maar in de buurt van Haandrikman leek te komen werd blind naar voren gerost. Het leverde zowaar nog bijna een doelpunt voor Gustin op, maar de hardwerkende vleugelflitser was op en kon niet meer voluit afronden. Achterin hield Borger onder leiding van de ijzersterke captain Wiljan Vos de boel gesloten. Daar kon zelfs een hoop extra tijd niets meer aan veranderen. Eindstand: 1-2.

Het vervolg

Met deze eindstand blijft Borger koploper en daarmee in het spoor van virtueel leider WVV. SJS volgt op drie punten van de streekgenoot en lijkt uitgeschakeld voor de titel. Borger speelt a.s. woensdagavond thuis tegen middenmoter Wildervank. WVV ontvangt die avond het HS ’88, dat ook nog volop mee doet in de strijd om de nacompetitieplekken. SJS komt pas zaterdag weer in actie, dan is Wildervank de tegenstander.

Foto’s Andries Middelbos:  SJS – Borger