SJS en WVV spelen gelijk in wedstrijd met twee gezichten

SJS en WVV pakten het eerste punt in de competitie.

Het was op het sportpark van WVV in Winschoten voor het eerste elftal van SJS zaak met een resultaat naar huis te gaan. Zowel SJS als WVV hadden hun eerste wedstrijd in de derde klasse verloren. Twee wedstrijden met de hatelijke “0” was voor beide ploegen natuurlijk geen optie. Het werd uiteindelijk 1-1, waardoor beide ploegen het eerste punt pakten in deze competitie.

Alleen SJS wekte in de eerste helft echter de indruk ook echt 3 punten aan deze wedstrijd over te willen houden. Zonder een aantal vaste krachten i.v.m. verplichtingen vanuit school, blessures en ziekte, werd de wedstrijd begonnen met de volgende basisopstelling: De Jonge, Kingma, Zuidema, Venema, Tolner, Rijkens, Breedveld, Wientjes, Dos Santos, Springer en Heidema. Op de bank Raadsveld, De Koe en Van der Laan, die vanuit het tweede elftal was toegevoegd.

SJS bovenliggende partij

Nagenoeg de gehele eerste helft speelde zich af op de helft van WVV. SJS had volledige controle over de wedstrijd en er werd goed, geconcentreerd en gecontroleerd gevoetbald. Het eerst kleine kansje was echter voor WVV. Kort na dit kansje greep Zuidema sterk in op het middenveld. Zijn schot wat hierop volgde, vloog echter over het doel van de WVV-keeper. Deze zag ook na ongeveer een kwartier spelen een kopbal van Springer over het doel gaan na een zeer goede combinatie tussen Tolner en Heidema. WVV had foutjes van SJS nodig om zelf tot kansen te komen en kon nergens aanspraak op maken. Na een valpartij van Venema in de 16-meter kreeg WVV haar tweede kansje. Niet lang hierna was Tolner na een zeer goede individuele actie niet egoïstisch genoeg. Waar hij voor eigen succes had mogen en moéten gaan, legde hij af. Hier was echter niet meer op gerekend door zijn ploeggenoten. Na nog een goede kans (prima voorzet Rijkens en kopbal over van Springer) mocht kort vóór de rust de meer dan verdiende voorsprong worden bejubeld. Dos Santos speelde zich op links prima vrij en zijn typerende voorzet naar de tweede paal werd onderweg door niemand meer geraakt, 0-1.

Hoofdrol voor de scheidsrechter

Zoals verwacht begon WVV met een andere instelling aan de tweede helft. Er werd meer druk naar voren gezet en hoewel dit wel werd verwacht, leek SJS hier niet helemaal goed op te anticiperen. Met de al na twee minuten in de tweede helft ingevallen De Koe voor de geblesseerde Heidema, moest SJS veel meer dan in de eerste helft, aanvallen van WVV ondergaan. De hoofdrol in deze tweede helft bleek echter te zijn weggelegd voor scheidsrechter van der Heijden. Waar hij zich voorafgaand aan de wedstrijd al zeer bijzonder had opgesteld naar met name de trainers van beide ploegen, vergat hij in de tweede helft van deze wedstrijd waarvoor hij naar Winschoten was afgereisd. Namelijk, leiding geven aan deze wedstrijd. Dit bleek voor het eerst duidelijk in de 52e minuut. Een ware doodschop van een verdediger van WVV op Tolner werd door van der Heijden beoordeeld met slechts het fluiten voor een overtreding, waar zowel WVV-ers als SJS-ers allemaal terecht een donkerrode kaart zagen. Toen na enkele minuten blessurebehandeling van Tolner hij naar mening van de scheidsrechter te snel het veld in kwam, vond de leidsman dat Tolner hiervoor beloond moest worden met een gele kaart. De wedstrijd werd hierna wel een boeiender schouwspel dan de eerste helft waarbij SJS veruit de bovenliggende partij was geweest. Een schot van WVV in de 60e minuut leverde net geen doelpunt op en een goede voorzet van Dos Santos leverde niet de geruststellende 0-2 op waardoor de wedstrijd ook echt een wedstrijd bleef.

Strafschop

Na kleine kansjes voor WVV in de 67e en 68e minuut werd het twee minuten later dan toch 1-1. Venema zette binnen de 16 meter een sliding in. Hierbij werd overduidelijk geen overtreding gemaakt, maar Van der Heijden drukte ook hier zijn stempel op de wedstrijd door een penalty toe te kennen aan WVV. De aanvoerder van WVV, Mathijs Mollema, maakte vanaf de stip geen fout, 1-1. Op dat moment ook wel een terechte tussenstand na een veel betere tweede helft van WVV-kant. Iets later in de wedstrijd liet de genoemde arbiter ook een zware overtreding van Venema op het middenveld onbestraft, waardoor het ook in dat opzicht gelijk bleef.

Dat SJS uiteindelijk een punt mee mocht nemen naar Stadskanaal was voornamelijk te danken aan keeper De Jonge, die kort voor het einde van de wedstrijd met een wereldredding een punt veiligstelde. Tekort gedaan door het optreden van de scheidsrechter maar wellicht toch vooral door vóór de rust het krachtsverschil niet in meer doelpunten te hebben uitgedrukt, zal de volgende wedstrijd, thuis tegen Hollandscheveld, getracht moeten worden de zo begeerde eerste overwinning te boeken.