SV Mussel spreekt van ‘competitievervalsing’ na ruime 5-1 nederlaag bij RWF

Mussel ging met 5-1 onderuit tegen RWF, maar de vraag rijst vooral op welk veld er gespeeld moet worden en de KNVB dit niet kan beslissen.

180 kilometer asfalt en een uiterst teleurstellende 5-1 nederlaag op een bijveld van kunstgras; het werd afgelopen zaterdag niet bepaald een voetbalmiddag waar je als liefhebber van tevoren op gehoopt had.

Door: Gerwin Lichtenberg

Voor het eerst in de historie reisde SV Mussel af naar het gemoedelijke dorpje Friesche Palen voor de herstart van de competitie in de vierde klasse D tegen koploper RWF. Via andere tegenstanders hadden we al vernomen dat deze vereniging haar thuiswedstrijden op kunstgras afwerkt. De verbazing was echter wel heel groot toen bij aankomst op het sportpark bleek dat er tegen de kantine en kleedkamers aan een prachtig hoofdveld van natuurgras ligt met tientallen reclameborden en een scorebord. De scheidsrechter van dienst constateerde dat dit veld uitstekend bespeelbaar was en verbaasde zich eveneens dat er op het bijveld van kunstgras gespeeld moest worden. Overigens is het volgens mij zo dat sinds dit seizoen beker- en competitiewedstrijden in een standaardklasse op het hoofdveld afgewerkt dienen te worden en had de leidsman dit gewoon kunnen verplichten, maar dat terzijde. Navraag in de bestuurskamer leerde ons het eerlijke antwoord dat de eerste selectie van RWF aangeeft aardig uit de voeten te kunnen op kunstgras. Pure competitievervalsing, bestuurlijke zwakheid en totale minachting richting je betalende bordsponsoren!

Fout van de KNVB

Nu gaat het me niet om de vraag of RWF, dat zich overigens op andere gebieden een zeer gastvrije vereniging toont, goed of fout gehandeld heeft… maar meer om het feit dat de KNVB in de reglementen verplicht dat een vereniging moet uitwijken naar een ander veld als het hoofdveld onbespeelbaar is. Het uitwijken zelf is misschien nog geen probleem, hoewel ook de KNVB hier voorbijgaat aan het genoemde sponsorbelang, maar wel dat de vereniging hierbij ook mag, en in de meeste gevallen moet kiezen voor een kunstgrasveld aangezien een tweede veld van natuurgras hoogstwaarschijnlijk ook onbespeelbaar is als het hoofdveld vanwege weersomstandigheden is afgekeurd.

Verplicht op natuurgras spelen

Dat de KNVB zelf ook geen voorstander is van kunstgras blijkt uit het feit dat in de Eredivisie deze velden volgend seizoen verboden worden. Een logische vervolgstap zal zijn dat de voetbalbond gaat verplichten om competitiewedstrijden van eerste elftallen in het amateurvoetbal op natuurgras te laten afwerken. De huidige regel dat een wedstrijd op het hoofdveld gespeeld moet worden is daarin niet genoeg want dan zou iedere vereniging die dat wil zijn kunstgrasveld als hoofdveld aan gaan merken. Het is prima dat teams op kunstgras willen trainen of oefenen maar voor een eerlijk competitieverloop is een gelijke ondergrond een voorwaarde. Los van het feit dat je een veredeld zaalvoetbaleffect krijgt, mag het toch niet zo zijn dat een thuisclub in het voordeel is bij een wedstrijd omdat het in de week/weken vooraf op kunstgras kan trainen ten opzichte van een club dat hier niet over beschikt. Zolang deze verplichting er nog niet is lijkt het me een goede zaak dat een bezoekende vereniging ruim van te voren op de hoogte moet worden gesteld als de thuisclub voornemens is om uit te wijken naar kunstgras. Daarbij moet er de mogelijkheid zijn om dat als bezoekers te kunnen weigeren waarna er gewoon een afgelasting volgt. Ook zal bij overvloedige regenval of vorst een algehele afgelasting op zijn plaats zijn zodat niet de situatie zich gaat voordoen dat teams met natuurgras helemaal ongetraind een wedstrijd moeten spelen tegen een team dat wel beschikt over kunstgras.

Vorig seizoen is in onze vierde klasse WVV kampioen geworden mede door thuiswedstrijden af te werken op een bijveld van kunstgras. Het begint er op te lijken dat RWF dit jaar ook kampioen gaat worden, en dat is misschien om meerdere redenen ook wel te hopen. Kunstgras is een prima ondergrond voor hockey, korfbal, knikkeren of midgetgolf maar er zal nooit een voetbalteam zijn die er de Eredivisie, Champions League of Wereldbeker op gaat winnen. Ben ik een roepende in de woestijn? Misschien wel, maar dat nog liever dan een voetbalmiddag op een betonnen ondergrond met een bovenlaag van kurk en plastic.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Musselkanaal nog een maatje te groot voor Borger

Musselkanaal bleek in een oefenwedstrijd net even te sterk voor Borger.

SETA nipt onderuit tegen Wildervank

Afgelopen zaterdag mocht SETA thuis aantreden tegen Wildervank. Na vorige week met een gehavend ...