SJS bewijst zichzelf slechte dienst tegen effectief DKB

SJS ging onderuit bij DKB, dat een stuk effectiever met de kansen omsprong dan de Knoalsters.

De eerste van acht finales leverde voor SJS niet het gewenste resultaat op en dat had het enigszins aan zichzelf te danken. Uit bij DKB werd geflatteerd met 3-0 verloren. Harde cijfers en aangezien de concurrentie wel punten pakte, wordt het alleen maar spannender in de onderste regionen van de 3e klasse D. Natuurlijk, het spel van SJS was niet slecht, maar uiteindelijk draait het om het maken van doelpunten en dat lukte de Knoalsters gisteren niet. En als je zelf de kansen niet benut, dan krijg je de deksel op de neus.

Het was wederom puzzelen voor trainer Schaart, zoals al het gehele seizoen kon de jonge hoofdtrainer nog altijd niet beschikken over een voltallig fitte selectie. Dit keer was aanvoerder Venema afwezig en kon Veldhuis niet aanhaken, omdat hij nog niet voldoende hersteld was van de hoofdwond die hij opliep in de wedstrijd tegen FC Zuidlaren. Ook Timmer, Kroese, Springer, Dekker en Bos kampten nog met blessures. Van SJS 2 kwam van Emiel van der Vlag mee en hij stond gelijk in de basis. Op de bank de van de blessures terugkerende Heidema, Boels en ook Oosting.

Gelijkwaardig

De eerste helft waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar. DKB, gekenmerkt door de fel coachende Benjamins, bleek wederom een lastig te bespelen ploeg. Fysiek sterk en vooral loerend op balverlies van de tegenstander om er vervolgens snel uit te komen. In het eerste kwartier golfde het spel op en neer. Aan beide kanten leidde dit niet tot direct hele grote kansen, alhoewel doelman De Jonge een afstandsschot tot corner moest verwerken. Wientjes had kort daarvoor een vrije trap recht in de handen van de doelman geschoten, maar verder gebeurde er nog niet veel.

Optisch leek SJS de wedstrijd onder controle te hebben en was Rijkens dichtbij een treffer. Hij kwam echter net verkeerd uit met zijn passen, waardoor de doelman van DKB de bal voor zijn voeten kon wegplukken. Ook Dos Santos deed een poging met een vrije trap vanaf de linkerkant, maar zijn schot zeilde rakelings over. In die fase was het combinatiespel van SJS best ok en DKB had daar niet echt een antwoord op.

DKB uit het niets op voorsprong

Toch kwam de thuisploeg uit het niets op voorsprong. Aan de rechterkant van het veld werd de bal bij de tweede paal gelegd en binnengekopt door Berry van Dijk. De manier waarop was schrijnend. De SJS-defensie liet zich veel te gemakkelijk aftroeven in de lucht, 1-0. DKB kreeg de geest en zette meer druk naar voren. Aanvaller Renker speelde zich knap vrij en zijn schot met links ging maar rakelings naast het doel van SJS. Vlak vóór rust kwam SJS nog bijna op gelijke hoogte. Een perfecte voorzet op Rijkens werd vervolgens klaargelegd voor De Koe, maar die miste de bal, vrij voor de keeper, volledig. Bovendien werd de aanval afgevlagd wegens buitenspel van de jonge aanvaller. En zo gingen beide ploegen rusten met een minimale voorsprong voor de thuisploeg.

Aandringend SJS

Na rust kwam SJS sterk uit de startblokken. Het was er zich van doordrongen dat het meer zou moeten leveren om aan de gelijkmaker te komen. En die kwam er bijna in de 52e minuut. Een perfect afgemeten voorzet kwam bij de tweede paal voor de voeten van De Koe, maar die miste jammerlijk het open doel en mikte veel te hoog. SJS kreeg echter wel vat op de wedstrijd en bleef DKB terugduwen. Dat gaf de thuisploeg de kans om via de counter gevaarlijk te worden. De Jonge moest handelt optreden om een grotere achterstand te voorkomen, maar deed dat prima. De corner leverde vervolgens niets op.

In het kwartier kwam de wedstrijd in een status quo. SJS had het overwicht, DKB hinkte op twee gedachten. En tot aan de 70e minuut waren er geen opmerkelijke momenten te noteren voor de verslaggever van dienst. Trainer Schaart bracht vervolgens Heidema en Boels in het veld voor De Koe en Breedveld. SJS bleef op zoek naar de gelijkmaker, maar het werd moeilijker om door de defensie van DKB te komen. Uit een corner kwam verdediger Zuidema heel erg dichtbij de gelijkmaker. Bij de tweede paal had hij de bal voor het inkoppen, maar hij mikte te hoog. De bal verdween over het doel van de thuisploeg.

Effectiever DKB

Daarna was het Boels, die met een afstandsschot de lat raakte. Het zat SJS niet mee. DKB bleef gevaarlijk in de counter en uiteindelijk loonde dat. Aan de linkerkant van het veld werd Zuidema uitgekapt en de voorzet kwam voor de voeten van Jarko van Zandwijk. Die bedacht zich niet en ramde de bal tegen de touwen, heel SJS in mineur achterlatend. De wedstrijd was beslist, 2-0. Dat in de blessuretijd ook nog de 3-0 viel door diezelfde van Zandwijk was er eentje voor de statistieken, maar deed geen recht aan de krachtsverhoudingen op het veld. Niemand die daar bij DKB om maalde. Een lesje in effectiviteit gaf vanmiddag de doorslag en daarmee bewees SJS zichzelf een slechte dienst.

Het zakt door deze nederlaag naar de 10e plaats op de ranglijst. Een plaats, die aan het einde van de rit nacompetitievoetbal om lijfsbehoud zal betekenen. Echter, de afstand tot de gewilde plaats 8 blijft slechts twee punten. En daar zullen de Knoalsters zich aan moeten blijven vasthouden. Deze competitie is namelijk pas beslist op de laatste speeldag. Het verschil tussen de nummer 6 en de nummer 13 is slechts 7 punten, dus het kan nog alle kanten op.

Zaak voor SJS is om zichzelf op te richten en volle bak te gaan voor een goed resultaat, volgende week thuis tegen v.v. Hoogeveen. Gemakkelijk zal dat niet worden, maar in de uitwedstrijd pakte het ook een punt (0-0).