Arie Weits: “Hoe geloofwaardig is de KNVB?”

Ik blijf mij verbazen over de KNVB, de bond met het grootste ledenaantal van Nederland, maar geluisterd wordt er nooit naar al die leden die toch de bakermat van ons voetballen vormen. Ook het afgelopen jaar zijn er weer dingen voorgevallen waar ik grote vraagtekens bij zet. Te beginnen uiteraard met het hele gedoe rondom ‘ons’ Nederlands elftal. De meest vreemde constructies worden bedacht om coaches aan te stellen en als de coach die eigenlijk niemand wilde niet voldoet wordt hij voor veel geld ontslagen.

Vervolgens neemt ook zijn opvolger, die had immers al een toezegging dat hij de opvolger zou worden, de meest vreemde beslissingen en slaagt er niet in om ons te plaatsen voor een toernooi waar de helft van Europa aan mee doet. In andere landen stapt dan de coach, al of niet gedwongen, zelf op. Echter niet bij de KNVB. Daar blijft iedereen mooi zitten. Zelfs de heren die verantwoordelijk zijn voor al die gekkigheid worden niet ter verantwoording geroepen. Logisch, want het zijn immers de vriendjes die de beleidsbepalers beoordelen. Ik ben er van overtuigd dat als de KNVB een referendum onder al haar leden uitschrijft, Bert van Oostveen op zoek kan naar een nieuwe baan. En terecht lijkt mij. Nu doet iedereen een plas, en alles blijft zoals het was.

Ook het hele gedoe rondom FC Twente is natuurlijk weer een lachertje. De club liegt echt van alles bij elkaar, inclusief verboden constructies met een investeringsmaatschappij en wat voor straf volgt er? Drie jaar geen Europees voetbal! Alsof FC Twente daar überhaupt aan toe komt de komende drie seizoenen. Nee, dit is een voorbeeld stellen hoor. Dit is een vrijbrief voor alle clubs die toch niet verder dan het rechterrijtje komen om de boel te belazeren. Ach, we lopen kans dat we drie seizoenen Europa niet in mogen. So what? Als we de boel niet belazeren hebben we niet eens geld voor de reiskosten, dus wat kan ons gebeuren? SC Veendam is om beduidend minder het profvoetbal uitgeknikkerd.

Maar o, wee, als een amateurclub eens iets verkeerds doet. Geleidt door welwillende vrijwilligers die het allemaal naast hun gewone werk moeten doen, dan wil er wel eens iets doorheen slippen. Bij Valthermond kregen wij eens een punt in mindering omdat wij een rapport niet hadden ingediend. Doelman van de tegenpartij had rood gekregen, maar ging in beroep tegen zijn schorsing. Dit werd ons via een of ander vaag emailadres door de KNVB medegedeeld, welke dus werd gemist omdat het rechtstreeks in de spambox terecht kwam. Dit uiteraard bij de KNVB gemeld, maar het mocht niet baten. Straf van een punt in mindering bleef staan.

Hoe groot was mijn verbazing toen de dag erop een mail binnen kwam van de KNVB, gericht aan alle amateurclubs met de waarschuwing dat de mogelijkheid bestond, dat mailing van het betreffende emailadres in de spambox terecht zou komen. Dan geeft je toch gewoon toe dat er sprake is van overmacht zou ik denken. Dat ene punt was niet van invloed op onze eindrangschikking in de competitie, maar toch. Je zult er om degraderen of een kampioenschap mislopen. Zelfs nu werden er, terecht overigens, op onze ALV vragen over gesteld. Waarom moet er bij een simpele amateurclub wel verantwoording afgelegd worden, en bij de grote overkoepelende bond niet?

Arie Weits
Arie Weits (l) op de schouders bij Valthermond-supporters…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “Koukleum Klaas”

Voor sommige welvarende verenigingen is het tijd om een trainingsweek te organiseren richting de ...

Peter Kroezenga: “Ode aan het sportpark”

Een club in nood komt steeds vaker voor. Te weinig geld, te weinig leden ...

René Nijgh: “Het trapveldje”

De schoolbel klinkt: 15.15 uur. Snel wandel ik naar huis. Mam wacht me al ...