Column: Einde seizoen?!

De maandelijkse column, dit keer geschreven over het coronavirus en of de KNVB er verstandig aan doet om het seizoen te beëindigen.

Het amateurvoetbal schreeuwt om duidelijkheid in deze tijden van het coronavirus. Duidelijkheid die vooralsnog niet gegeven wordt door de KNVB. Wordt er nog gevoetbald of is het einde seizoen voor de amateurvoetballers? Dat is de hamvraag die speelt bij veel amateurverenigingen en voetballers, zo ook in de Kanaalstreek.

Het kabinet heeft maatregelen getroffen tegen het coronavirus, die voorlopig voor sportverenigingen gelden tot 6 april. Dinsdag 31 maart komt het kabinet weer bijeen om te kijken tot wanneer deze maatregelen verlengd moeten worden. Dat ze verlengd worden is zo goed als zeker, alleen tot wanneer is de vraag. De situatie is immers nog niet onder controle en dat lijkt ook zeker nog wel flink wat weken te gaan duren. Het advies wat aan het kabinet is voorgesteld is een verlenging tot eind april/begin mei. De snelle rekenaar heeft dan ook in de gaten dat je dan uitkomt rond de meivakantie. Dat in het ogenschouw genomen is het vrij logisch dat de maatregelen doorlopen tot in ieder geval tot woensdag 6 mei. Wellicht die week doorgetrokken, dan zouden de maatregelen gelden tot en met 10 mei.

Onmogelijke opgave

Gerekend vanaf die datum staan er precies nog twee volledige speelrondes in het amateurvoetbal op het programma. Het weekeinde van 16 en 17 mei en het weekeinde van 23 en 24 mei. Daarbij komen ook nog eens al die afgelaste wedstrijden die ingehaald moeten worden. Sowieso voor de meeste clubs een wedstrijd of 10 of meer nog te gaan. En dan ook nog nacompetitiewedstrijden, die normaliter na afloop van de competities volgen. Een onmogelijke opgave, gezien de spelers in al die voorgaande weken ook nog eens hebben stil gestaan. Voordat je dan eigenlijk weer fatsoenlijk kan voetballen is het begin juni en eigenlijk is dat ook nog een korte aanlooptijd. Er zou dan nog een maand open staan om te voetballen, gezien de competities op 30 juni klaar moeten zijn. Om continue te werken met doordeweekse wedstrijden is ook geen beginnen aan om het seizoen klaar te krijgen en bovendien een onmogelijke belasting.

Naar mijn mening rest de KNVB dan ook maar een ding te doen en dat is dit seizoen tot een einde te verklaren. Hoe spijtig dat ook is voor alle amateurvoetballers, die de wekelijkse geur van het gras missen, de netten niet kunnen laten bollen en de wekelijkse kleedkamerhumor moeten missen. En natuurlijk de verenigingen die tal van inkomsten missen in de komende maanden, omdat de sportparken gesloten moeten blijven. Daarin moet de overheid de komende maanden de sportverenigingen tegemoetkomen.

Ranglijst laten vervallen

Daarbij lijkt de beste optie om de ranglijst compleet te laten vervallen en volgend seizoen met dezelfde competities te beginnen. Hoe spijtig dat ook is voor de huidige koplopers, die op promotie hadden gerekend of periodewinnaars die zich verheugden op de nacompetitie. Aan de andere kant misschien weer geluk voor ploegen die in degradatienood verkeren. Het heeft onder andere ook te maken met de huidige scheefgroei in bepaalde competities, wedstrijden die nog ingehaald moeten worden en de vele wedstrijden die nog gespeeld moeten worden. Natuurlijk is het vervelend voor een Borger of SPW, dat nog geen wedstrijd verloor dit seizoen of voor Musselkanaal dat nu ook bovenaan staat in de zondag 3e klasse C. Maar in de zondag 5e klasse E staat Eext bijvoorbeeld 1 punt achter koploper Buinen, maar wel met twee wedstrijden minder gespeeld. Alle kans dus nog op een kampioenschap. Zo zijn er tal van scenario’s in diverse klassen die zich nog kunnen afspelen in het restant van het seizoen.

Hopelijk gaat de KNVB een wijs besluit nemen deze week en krijgt het amateurvoetbal meer duidelijkheid. Het belangrijkste is immers dat iedereen gezond blijft en straks weer volop van het spelletje kan genieten op de zaterdag of zondag. Dan maar het seizoen beëindigen als dat het beste besluit is en op naar het seizoen 2020-2021. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Ronald Bulthuis

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Valthermond heeft de wind in de zeilen

Hoe het verdere seizoen gaat verlopen blijft gissen, maar dat de vooruitzichten voor v.v. ...

Transfertalk

Overzicht van de transfermutaties van de Kanaalstreekclubs.

Geen voetbal in Tweede Exloërmond komend seizoen

Komend seizoen lijkt er geen voetbal te zijn in Tweede Exloërmond.