“Scheidsrechters moeten consequenter en strenger optreden”

HZOD stuurt in Week van de scheidsrechter brandbrief aan leden.

Emmen/ regio – Uitgerekend in de Week van de Scheidsrechter is het publiek in het voetbal verbannen. Dus vanaf de zijlijn ook geen verwensingen aan het adres van de leidsman. Dat is nog veel te vaak schering en inslag. Het respect holt verder achteruit, evenals het aantal scheidsrechters.

Consequenter toepassen van de regels

De scheidsrechtersvereniging HZOD grijpt deze themaweek aan om het korps te wijzen op het belang van het veel consequenter toepassen van de regels. Bij alle leden van de HZOD plofte deze week een brief op de mat: “Handen af van de scheidsrechter” is de koptekst van de brandbrief. “De oproep aan onze scheidsrechters is om strenger op te treden tegen excessen. De spelregels zijn glashelder, maar in de uitvoering bieden we met elkaar nog te veel ruimte voorinterpretatie. Met de brief willen met name het begrip exces verduidelijken. We willen heldere grenzen stellen wat wel of niet toelaatbaar is. We moeten normvervaging samen aanpakken en dit niet uit handengeven”, aldus voorzitter Theo Hein van de HZOD.

Minder respect voor arbiter

Het zal weinig voetballiefhebbers zijn ontgaan dat de sfeer op en rondom de voetbalvelden de afgelopen jaren aan het veranderen is. De tijden van volledig respect voor de arbiter liggen al lang achter ons en daar heeft het korps wekelijks mee te maken. “Door de jaren heen heeft de scheidsrechter zich veelal moeten aanpassen en wordt er meer en meer een beroep gedaan op de mentale weerbaarheid en een groter incasseringsvermogen”, legt Hein uit.

Ondanks het ingezette beleid van de KNVB is de veiligheid voor de arbiter niet toegenomen. Ook is duidelijk dat de gebruikte cijfers van excessen, slechts het topje van de ijsberg zijn. “De gehanteerde cijfers geven helaas geen zuiver beeld. Het probleem is vele malen groter omdat veel excessen niet worden gemeld of omdat ze onterecht niet als exces worden aangemerkt. Er zijn ook veel scheidsrechters die het met de mantel der liefde bedekken. Dat is funest voor een structurele aanpak.”

Hogere strafmaat

De huidige ontwikkelingen hebben dan ook grote consequenties. “Het wordt dus tijd dat de scheidsrechter zelf gaat opstaan, in de spiegel kijkt en zichzelf in bescherming gaat nemen. Er moet echt consequenter worden optreden, maar er moet ook een hogere strafmaat volgen”, zegt Theo Hein resoluut. Om er direct aan toe te voegen: “Iedereen is gebaat bij een Veilig Sport Klimaat, een omgeving waarin een scheidsrechter optimaal zijn hobby kan uitoefenen. Deze omgeving is ook de basis voor de werving en behoud. Als die er niet is, zal het in de toekomst nóg moeilijker worden nieuwe scheidsrechter aan ons te binden. “

De gemiddelde leeftijd van het arbiterskorps stijgt en er is een grote vervroegde uitstroom. “Dit betekent voor de nabije toekomst dat werving en behoud alleen nog maar belangrijker gaan worden. Aan deze toekomstige ontwikkeling kunnen we met elkaar een bijdrage leveren. Dat is niet is voor de langere termijn, maar daar moeten we vandaag al mee starten De urgentie voor een snelle aanpak is groot.”

Minder aanmeldingen

Het aantal scheidsrechters dat zich bij de KNVB heeft aangemeld om wedstrijden te fluiten, is door de jaren heen fors afgenomen. Vroeger werd een groot deel van de wedstrijden geleid door KNVB-scheidsrechters, ook bij de jeugd. Maar door de sterke afname van het aantal officiële scheidsrechters worden die wedstrijden opgevuld door leden van de thuisclubs, van wie een deel wel voor die functie in KNVB-verband is opgeleid.”

Theo Hein noemt het meer dan terecht dat deze week alle KNVB- en verenigingsscheidsrechters tijdens Dé week van de scheidrechter! In het zonnetje worden gezet. De KNVB ondersteunt rondom deze week acties waarmee verenigingen hun waardering voor de scheidsrechters laten zien. “Dat blijft nodig en eigenlijk 52 weken per jaar.”

Genieten doet de preses van HZOD nog iedere dag, want hij ademt voetbal en dan meer in het bijzonder de arbitrage. Dat is echt zijn ding geworden. Hein is zelf iedere week in actie als scheidsrechter en daarnaast drukdoende met facilitering van het arbiterskorps van HZOD. “Soms is het tegen de stroom in roeien, maar het blijft heel dankbaar werk.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Buinerveen valt in de prijzen

Eerder deze week was het groot feest op het sportpark in Buinerveen. Op het ...

Competitie-indeling: Zondag 5e klasse C

Overzicht van de competitie-indeling van de zondag 5e klasse C.

Raymond Duitscher Toernooi

Dit weekend staat alweer voor de tweede keer het Raymond Duitscher Toernooi op het ...