Grandioze Freddie Pranger Memorial oogst alleen maar lof

De Freddie Pranger Memorial was weer een groot succes.

Foto Henk Bosma: Burgemeester Klaas Sloots neemt de penalty’s bij de finale van de Dirk Kuyt Foundation Penaltybokaal.

De tiende editie van het internationale G-voetbaltoernooi van SJS overtrof alle voorgaande edities. De organisatie verliep vlekkeloos, het weer kon niet beter en er kwam een recordaantal deelnemers en publiek op af. Rond 500 spelers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking waren naar Stadskanaal afgereisd. Een groot deel van hen was al een dag eerder gearriveerd en logeerden in Roompot Hunzepark in Gasselternijveen. Minstens zo belangrijk was dat de medische staf, met uitzondering van wat kleine blessurebehandelingen, niet voor ernstige zaken in actie hoofde te komen. Het organisatieteam werd overladen met complimenten. Deze Freddie Pranger Memorial, waar winnen of verliezen wel mooi niet het allerbelangrijkste is, kende alleen maar tevreden en blije gezichten.

Aandoenlijk

“Ik zie een zee van mensen” Zo begon SJS-voorzitter Marc van der Aa zijn openingswoord. Het was dan ook overvol in de tent waar na digitale groeten van Dick Lukkien, Rons Jans en bondscoach Louis van Gaal het feest echt was begonnen. Een aandoenlijk moment was dat tijdens de toespraak van Louis van Gaal een meisje naar voren stapte en vroeg of ze de heer van Gaal een vraag mocht stellen. “Maar eigenlijk word je overal blij van” zegt de trotse SJS-voorzitter. Hij wees naar al die blije en enthousiaste gezichten en roemde de instelling van de spelers en hun teambegeleiders. “Dit is voetbal zoals het hoort te zijn. Lekker spelen met elkaar, plezier hebben en geen gezeur tegen de scheidsrechter.”

Record en kwaliteit

Het evenement kan worden bijgeschreven al de mooiste en succesvolste tot nu toe. Ooit werd er met een bescheiden budget en twaalf teams uit de noordelijke regio gestart. Intussen is de begroting opgelopen naar ruim 35.000 euro en staat de teller op 40 teams uit heel Nederland, België en Duitsland. De deelnemersgrens is daarmee wel bijna bereikt. Er kan nog wat bij maar meer kan het complex van SJS niet aan. Wel blijft de lat hoog liggen wat de kwaliteit betreft. SJS heeft daar ook de mensen en de kennis voor. Ruim vijftig vrijwilligers konden worden ingezet om alles in de voorbereiding en de uitvoering perfect te laten verlopen. Veel aandacht wordt er aan de entourage besteed. Om iedereen goed comfort te bieden, ook bij minder fraaie weersomstandigheden, is er een veel grotere tent gehuurd. Grote tv-schermen vertonen de hele dag door reclameboodschappen van de sponsoren. Nooit eerder waren dat er zo veel. Het zijn dan ook de perfecte organisatie, de sfeer en niet te vergeten de lunchpakketten en de fraaie goodiebag, die maken dat de teams heel graag naar Stadskanaal komen en de Memorial kon uitgroeien tot de grootste van Nederland.

Dirk Kuyt Foundation Keeperbokaal

Naast wedstrijden kent het evenement ook allerlei andere competities die de hele dag door worden afgewerkt. Een daarvan is de Dirk Kuyt Foundation Keeperbokaal. Dit fonds waaraan de bekende oud-international en Feyenoordspeler Dirk Kuyt zijn naam heeft verbonden is een van de grotere sponsoren. Alle keepers kregen een reeks penalty’s te verwerken. De besten van hen kwamen uit in de finale. Dit jaar werden de beslissende penalty’s genomen door burgemeester Klaas Sloots van Stadskanaal, die ooit nog in zijn jonge jaren de blauwwitte kleuren van SJS heeft gedragen.

Trots op Albert Stevens Bokaal

Traditioneel werd elk jaar de Albert Stevens Bokaal uitgereikt. Stevens is een van de oprichters van SJS. De bokaal gaat altijd naar een team wat een extra aanmoediging verdient. Albert Stevens reikte de bokaal altijd zelf uit. Hij is enkele jaren geleden overleden. De familie stemde er mee in om de beker nog eenmaal uit te reiken nu hun vader dat zelf niet meer kan doen. SJS heeft besloten de beker te geven aan het cliëntenteam van Cosis. Ze mogen de beker houden. De cliënten van Cosis verblijven in het kader van dagbesteding door de weeks in de kantine van SJS. Daar verrichten ze de nodige hand en spandiensten voor de club. In de voorbereiding naar het toernooi hebben ze zich extra ingespannen en zeer nuttig bijgedragen in het vele werk wat er lag. Van daaruit ontstond ook het plan om als voetbalteam mee te gaan doen. Veel cliënten hadden nog nooit gevoetbald. Maar na drie trainingen kwam er al best wat aardigs van hun voeten. Het lukte ze zelfs om in hun poule een keer een gelijkspel in de wacht te slepen. De bokaal heeft een ereplekje in de kantine gekregen. Een van de cliënten zei daarover: “Zo kunnen we er elke dag aan worden herinnerd dat we misschien wel een beperking hebben maar ook best nog heel veel wel kunnen. Die beker maakt ons trots!”

G-Topper

Een andere traditie is de G-Topper trofee. Deze prijs wordt elk jaar tijdens de Freddie Pranger Memorial uitgereikt aan iemand, van buiten SJS, die zich verdienstelijk heeft ingezet voor mensen met een beperking in het algemeen het G-Voetbal in het bijzonder. Dit keer viel de eer te beurt aan KNVB G-voetbalscheidsrechter Arnold Leenders. Vanaf het eerste begin van het G-voetbal in ons land heeft Leenders mede scheidsrechters weten te enthousiasmeren om leiding te geven aan de wedstrijden voor deze doelgroep. Hoewel de officiële functie “scheidrechter” heet spreekt Leenders liever over spelbegeleider. “Rode en gele kaarten kennen we niet” weet de zeer ontroerde Leenders die geheel overdonderd was toe zijn naam werd genoemd als degene die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Blik op 2L: Valthermond pikt keeper op bij buurman

Valthermond heeft een opvolger voor de vertrekkende Joost Schrik gevonden. De Mondkers kwamen daarbij ...

Trainerscarrousel

Overzicht van de trainers die blijven of vertrekken bij de clubs in de Kanaalstreek.

Ludie Hulshof en Gasselternijveen uit elkaar

Via Twitter maakte v.v. Gasselternijveen bekend dat het gebruik maakt van de mogelijkheid om ...