René Nijgh: “De slapende reus”

Zoals iedereen wel weet loopt SC Stadskanaal als een rode draad door mijn leven. Hoewel mijn band met de SC het beste omschreven kan worden als een haat-liefde verhouding koester ik warme gevoelens richting SC Stadskanaal. Nog altijd zit er wat oud zeer vanuit het verleden, maar de liefde voor de club zal altijd blijven bestaan. Het doet  pijn om te constateren dat het vlaggenschip van de vereniging is afgezakt naar de kelder van het amateurvoetbal. Dit jaar staat dan ook de derby Alteveer – SC Stadskanaal op het programma. Voor Alteveer, inmiddels mijn club, natuurlijk een enorme uitdaging, maar wat mij betreft voor SC Stadskanaal een absolute schande!

Zelf heb ik natuurlijk jaren in het eerste elftal van Stadskanaal gespeeld. In het seizoen 1999 – 2000 speelde het eerste elftal voor het eerst sinds jaren weer in de eerste klasse. Ik kwam dat seizoen terug van BV Veendam en kwam in een topelftal terecht. Een elftal dat barstte van het talent, en een aantal door de wol geverfde spelers in de gelederen had. Aan het einde van dat seizoen stelden we zelfs nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse veilig. Waar niemand ons een kans gaf, stonden we echter op de drempel van het walhalla in het amateurvoetbal. Uiteindelijk werd de dubbele confrontatie met Koninklijke UD uit Deventer een ware thriller. Thuis hadden we de wedstrijd gewonnen met 2-1, maar uit verloren we met dezelfde cijfers. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen. We verloren en UD promoveerde dus naar de Hoofdklasse. Volledig onterecht, maar dat telt niet in het voetbal.

Hoewel Stadskanaal toch nog drie seizoenen achtereen op eerste klasse niveau heeft geacteerd, is het na dat seizoen alleen maar bergafwaarts gegaan. Dieptepunt was het seizoen 2008 – 2009 waarin Stadskanaal degradeerde naar de vierde klasse. Gelukkig volgde meteen weer promotie en speelde Stadskanaal weer op derde klasse niveau. In mijn laatste seizoen als speler, we praten over het seizoen 2012 – 2013, strandden we in de finale van de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Hoewel we het dus niet hebben gered leek Stadskanaal de stijgende lijn te pakken te hebben en zou het een kwestie van tijd zijn alvorens het vlaggenschip weer in de tweede klasse zou spelen. In mijn ogen is dat ook minimaal het niveau waar de club thuishoort. Het afgelopen seizoen voltrok zich echter een absolute voetbalramp. SC Stadskanaal degradeerde naar de vierde klasse: een absolute schande met de selectie die de blauw-witten tot hun beschikking hadden.

Het seizoen 2014 – 2015 is inmiddels een aantal speelronden onderweg en Stadskanaal staat compleet volgens verwachting waar het hoort te staan. Aan het eind van dit seizoen zullen ze daar nog steeds staan. Wat mij betreft staat het dus vast dat Stadskanaal volgend seizoen gewoon weer derdeklasser is. Stadskanaal heeft voor vierde klasse begrippen een selectie om van te watertanden. Robert Oosting, Hidde-Jan Hidding, de gebroeders Feiken, Tristan Rotman om maar eens een paar namen te noemen. Zet Kabouter Plop voor deze groep en ook hij zal met deze selectie kampioen worden. Hiermee wil ik overigens Rick Slor niet tekort doen: Rick is namelijk de juiste man op dit moment voor deze groep. Ik heb zelf een aantal jaren met Rick mogen spelen en onder hem mogen trainen. Rick heeft een schat aan ervaring en het karakter van Rick past uitstekend bij de club. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Rick deze groep nog veel beter zal gaan maken.

Een aantal weken geleden begroette Stadskanaal het vijfhonderdste lid. De club is enorm aan het groeien en met name de jeugdafdeling barst bijna uit haar voegen. Zowel A1, B1 en C1 spelen inmiddels op hoofdklasseniveau en de aanwas bij de jongste jeugd is enorm. Tel daarbij het feit dat de Boy Nijgh Voetbalschool een enorm succes is en ik durf te concluderen dat SC Stadskanaal een slapende reus is. Een slapende reus die dit seizoen al zal ontwaken. Dit jaar wordt het eerste elftal namelijk kampioen. Dat is een feit. Ik sluit ook niet uit, mits deze selectie bij elkaar blijft, dat het seizoen erop wederom het kampioenschap gevierd kan worden. Mijn voorspelling is dus dat SC Stadskanaal in het seizoen 2016 – 2017 gewoon weer tweedeklasser is.

Omdat dit in de ogen van vele voetballiefhebbers uit de Kanaalstreek waarschijnlijk als een zeer gewaagde en misschien wel arrogante uitspraak gezien zal worden, waag ik mij niet aan een verdere voorspelling. Ik was namelijk voornemens om ook te stellen dat het niet uitgesloten is dat Stadskanaal binnen vijf jaar weer eersteklasser is. Met zo’n florerende jeugdopleiding kan het namelijk niet misgaan. Hier spreekt dus toch mijn Stadskanaal-hart. Stadskanaal wordt door de omliggende clubs vaak bestempeld als arrogant. Aan de club nu de kans om de daad bij ‘mijn’ woord te voegen.

De slapende reus wordt wakker… Waarvan akte..

René Nijgh

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

PSV speelde afgelopen weekeinde alweer voor de vijfde keer gelijk. In Tilburg kwam het ...

Column: Dagboek van een Goddelijke Kanarie deel 5

Een zomercolumn over een dagboek van een Goddelijke Kanarie.

Peter Kroezenga: “De voorbereiding”

In de tijd dat de postbodes hun enveloppen nog op wilde zwijnen rond brachten werd ...