René Nijgh: “De macht van de KNVB”

De KNVB maakt er zo nu en dan een zooitje van! Dat is mijn conclusie. Nu moet ik deze column nog gaan vullen en mijn conclusie onderbouwen.

De reden dat ik tot deze conclusie kom is een incident dat onlangs plaatsvond tijdens een wedstrijd van mijn club v.v. Alteveer. Natuurlijk heb ik me wel vaker afgevraagd wat ze in Zeist allemaal aan het doen zijn, maar nu komt het wel heel dichtbij. Dat de KNVB haar eigen regels en wetten hanteert is me al lang duidelijk. Verhogingen van de kosten voor het lidmaatschap, hoge boetes voor clubs en schorsingen die gebaseerd zijn op de waarneming van een scheidsrechter en niet op feiten. De KNVB is een verkapt incassobureau aan het worden. Spelers hebben er geen zin meer in en haken terecht af. 

Bekijk de website van de KNVB en de slogans vliegen je om de oren:
– Houden van voetbal is met de fitte vutters de club onderhouden.
– Houden van voetbal is samen achter Oranje staan.
– Houden van voetbal is een positieve bijdrage leveren aan de economie en maatschappij. 

Allemaal prima slogans, maar raakt wat mij betreft kant noch wal. Houden van voetbal doe ik zeker. Houden van voetbal is een leuke zondagmiddag met een scheidsrechter die de wedstrijd een wedstrijd laat zijn. En niet met een man in het zwart, groen, geel of roze die er een one-man-show van maakt. Soms vergaat me het plezier. Bijvoorbeeld als er weer een belachelijke schorsing op de deurmat vliegt van één van mijn spelers. Zeven (!) wedstrijden schorsing voor het wegduwen van een tegenstander. Ik zag onlangs Stef Nijland van PEC Zwolle een slaande beweging maken en die komt er met twee wedstrijden vanaf. Zijn de heren profvoetballers niet de voorbeelden voor onze kinderen? Straf dat gedrag in mijn ogen dan maar wat harder af. 

Wat erger ik me zo nu en dan aan een scheidsrechter. Afgelopen zondag in Gieten voor de wedstrijd een vriendelijk praatje met me maken. Bijna bij het slijmerige af. Gelukkig loop ik al wat langer mee en weet ik dat het niets hoeft te betekenen. Zeventig minuten lang had ik het idee dat hij zelfs een beetje op onze hand was. En uiteraard hoor je mij als trainer dan niet klagen. Zo achterbaks ben ik dan ook wel weer. De laatste twintig minuten draaide de scheidsrechter, die vòòr de wedstrijd deed alsof hij al twintig jaar mijn boezemvriend is, als een blad aan een boom om. 

Heel even keek ik naar het publiek. Maar daar was geen belchinees te bekennen. De scheidsrechter zal dus niet op de wedstrijd hebben gewed. Hij kan er gewoon niet bijster veel van. Ja, en dan hoor je natuurlijk na de wedstrijd weer allemaal mensen roepen: “Iedereen maakt fouten, ook de spelers.” Ja, dat klopt als een bus. In een wedstrijd moet je altijd zorgen dat de scheidsrechter niet van invloed is op het resultaat. Als je maar goed genoeg voetbalt en die ballen erin schiet win je ten slotte gewoon. 

Maar oh oh oh, wat kan ik me dan ergeren aan zo’n scheidsrechter die zijn macht even wil laten zien. Dat hij iets niet goed heeft ingeschat vind ik tot daar aan toe, maar dat er dingen op papier gezet worden die gewoon gelogen zijn, maakt me kwaad. En de KNVB neemt het voor waarheid aan en geeft nog net niet de doodstraf aan een amateurvoetballer die op zondag ter ontspanning een balletje trapt. 

Ik besef heel goed dat er zonder scheidsrechters geen voetbal zou zijn. Ik waardeer het ook echt enorm dat er mensen zijn die vrijwillig anderhalf uur lang met een fluitje in de hand rond paraderen op een groene weide met de intentie de wedstrijd in goede banen te leiden. En nogmaals, de voetballers maken  genoeg fouten en ik als trainer maak ook legio fouten. Dat ook de scheidsrechter fouten maakt is niet erg. Het enige wat ik wens is een scheidsrechter die eerlijk is en die ‘popiejopie’-gedrag achterwege laat. Niemand in mijn vriendenkring is scheidsrechter. Laat de heren scheidsrechters dan ook niet doen alsof ze al jaren mijn allerbeste vriend zijn.

De scheidsrechter die ik nu als referentiekader gebruik meldde zich een half uur voor aanvang van de wedstrijd op het veld. De warming-up heeft hij gevuld met praatjes maken met trainers, spelers en bestuursleden. Slechts even zag ik hem een beweging maken die enigszins leek op een rek- en strekoefening. De beste scheidsrechters zijn in mijn ogen de scheidsrechters die een serieuze warming-up doen en tijdens het voorbij gaan even een handje schudden om mij een prettige wedstrijd te wensen. Gelukkig zijn er genoeg van deze scheidsrechters. Hopelijk ben ik aanstaande zondag om 15.50 uur al weer vergeten wie de leidsman was, want dat betekent dat we weer een hele goede hadden. 

Misschien moeten we overwegen om als selectie zijnde een collectieve rechtsbijstandverzekering af te sluiten, zodat we een jurist kunnen inschakelen die de verweerschriften schrijft, wanneer er weer een scheidsrechter is geweest die zaken heeft gezien die geen enkele andere aanwezige heeft gezien. Als ik namelijk een speler van mij zie die zich misdraagt, grijp ik als trainer ook in en accepteer ik elke straf van de KNVB. Maar als er leugens op papier komen word ik witheet. En ja, afgelopen zondag was ik witheet!

Zo, ik ben al mijn frustratie nu wel kwijt. Zondag moeten we maar zorgen dat we één doelpunt meer maken dan de tegenstander. Dan horen jullie me na die tijd ook niet klagen over de scheidsrechter.

René Nijgh...
René Nijgh…
 • Show Comments (4)

 • Albert de Vries

  Ik denk dat een goede trainer hier boven moet staan en een voorbeeld voor zijn spelers moet zijn. Misschien heb je gelijk. Alleen een scheidsrechter die geen spelregels kent is voor beide partijen slecht.

 • jack boneschansker

  Bij ons is het zelfde gebeurt, de scheidsrechter wordt gelooft en wij gedupeerd.

 • Jan hulshof

  Het is altijd lastig als een speler van je eigen team een rode kaart krijgt. En dat daar een schorsing op staat ok, maar 7 wedstrijden is niet normaal meer. Inderdaad was de scheids meer op de hand van Alteveer. Maar ik vraag me af wat er was gezegd wanneer t 0-2 was gebleven.

  • Harmen

   Jan Hulshof heeft hier blijkbaar weer geen kaas van gegeten. Hup alteveer!

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

 • naam *

 • email *

 • website

You May Also Like

René Nijgh: “De zoon van…”

Ze zijn er legio: voetbalvaders en voetbalzonen. Een paar hele bekende zijn natuurlijk Johan ...

René Nijgh: “Het trapveldje”

De schoolbel klinkt: 15.15 uur. Snel wandel ik naar huis. Mam wacht me al ...

Column: Einde seizoen?!

De maandelijkse column, dit keer geschreven over het coronavirus en of de KNVB er ...