Jeugdteam Kanaalstreek: Stoppen op het hoogtepunt?

Acht jaar geleden ontstond bij Theo Gennissen, toen nog spelend voor WKE, het idee om met een selectie talentvolle spelers uit de Kanaalstreek mee te gaan doen aan een internationaal voetbaltoernooi. Uit eigen ervaring wist hij wat voor een belevenis dit soort toernooien voor de spelers is en bovendien had hij als jeugdtrainer van Musselkanaal ook twee keer een internationaal toernooi bezocht. Uit die toernooien bleek echter dat je als clubteam eigenlijk te weinig goede voetballers op de been kunt brengen om tijdens zo’n toernooi echt een rol van betekenis te kunnen spelen. Dan dus de krachten van alle clubs in de Kanaalstreek bundelen!

Theo benaderde enkele voetballiefhebbers uit de regio om dit project waar te kunnen maken. Henk Tieben en Jan de Vries stonden samen met Theo aan de basis. Van daaruit werden nog enkele bestuursleden gezocht, waar ondergetekende er één van was. Het idee sprak mij direct aan. Waarom? Ik hou van het voetbal in de Kanaalstreek. Veelal zijn het kleine clubs, waar met man en macht hard wordt gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. Het ‘ons kent ons’-gehalte is hoog en waar je ook komt: er is naast het voetbal altijd gezelligheid. Volgens mij was het Jeugdteam bij uitstek geschikt om de binding tussen de clubs nog sterker te maken en ons voetbal een boost te geven.

Het project kwam van de grond en de zomer erop reisden wij af naar Cesenatico in Italië om ons eerste toernooi te spelen. Na een prachtige week eindigden wij daar als derde, maar direct was duidelijk dat dit een toegevoegde waarde had. Ik weet dat er bij veel clubs sceptisch tegen het jeugdteam aan wordt gekeken. Men denkt dat het voor de jongens een feestweek is, en dat voetbal maar bijzaak is. Niets is echter minder waar. Voetbal staat met afstand op de eerste plaats en ik ben er van overtuigd dat spelers door het Jeugdteam beter worden. Dat begint al in het voortraject waarin de spelers geselecteerd voor het team geselecteerd worden.

Men moet concurreren met spelers van andere clubs om een plek in de selectie, en als de selectie aan keer is gevormd, dan moet er een team van worden gesmeed. Daarna het toernooi zelf. Eerst de lange busreis waarin de spelers zich ruim een dag met elkaar moeten zien te vermaken. Dat schept al de eerste band. De openingsceremonie inclusief volksliederen is zeer indrukwekkend. De jongens verblijven een week in een hotel, met iedere dag een of zelfs twee wedstrijden onder extreme omstandigheden. Temperaturen ruim boven de dertig graden en spelend op niet al te best kunstgras.

De spanning voor de opstelling. De meeste jongens zijn bij hun club altijd verzekerd van een basisplaats. Bij het Jeugdteam is de concurrentie moordend. Spelen tegen totaal andere culturen. Temperamentvolle en uiterst gemene Italianen en Fransen, de sportbeleving van Amerikanen, de fysieke kracht van Afrikaanse ploegen en er zijn zelfs teams met jeugdinternationals in de gelederen. Onze jongens moeten zich er tegen wapenen en maar een oplossing zien te vinden om de wedstrijden te winnen. Na de wedstrijden zijn de jongens er zelf verantwoordelijk voor dat de kleding weer schoon is voor het volgende duel. Discipline in de vorm van een avondklok en gezamenlijk eten. Te laat betekend een plaatsje op de reservebank.

Wij zijn nu zeven toernooien verder, en ik heb er vijf van dichtbij mee mogen maken. Iedere keer weer heb ik de jongens enorm zien genieten en zag ik gedurende de week een enorm groepsproces plaats vinden. Uitjes worden gezamenlijk georganiseerd, en je ziet de focus op presteren met de dag toenemen. Ook de ontwikkeling die jongens door de jaren maken is prachtig om te zien. Jongens die als 16-jarig broekie bij de selectie kwamen, zie je drie jaar later het voortouw nemen. Op hun beurt de jongere jongens wegwijs makend in het spelen van toernooivoetbal. Kijk eens bij clubwedstrijden en zie hoeveel (oud-)spelers van het Jeugdteam tegenwoordig het gezicht van het voetbal in de Kanaalstreek bepalen.

En dan is daar de aandacht van het thuisfront. Via Facebook en FCKanaalstreek.nl kon men de prestaties van het Jeugdteam volgen. De cijfers zijn indrukwekkend. Gedurende de week dat wij het toernooi speelden trok deze site ruim 11.000 unieke bezoekers! Hoezo het Jeugdteam leeft niet? Tijdens de finale hadden wij de beschikking over een heus liveblog. Er werd 2500 keer op de blog geklikt om te zien hoe de wedstrijd verliep. Wat een exposure voor het Jeugdteam en FC Kanaalstreek!

Dit jaar was met het winnen van de Italy International Cup natuurlijk het absolute hoogtepunt in de zevenjarige geschiedenis van het Jeugdteam. Nog nooit eerder waren wij in staat om een toernooi winnend af te sluiten. Hoe ironisch is het dan, dat dit wellicht ook meteen het laatste toernooi voor het Jeugdteam is geweest. Voor ons als organisatie wordt het steeds lastiger om ons budget rond te krijgen. Dat wij er allemaal veel vrije tijd en vakantiedagen in steken is geen probleem. Dat doen we allemaal met veel plezier en de jongens betalen dat met hun enthousiasme en plezier ruimschoots terug. Dit jaar moeten trainers en bestuursleden er echter zelf geld bijleggen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Vergis u niet, er komt financieel nogal wat bij kijken. De busreis en de toernooikosten liegen er niet om, er moet kleding zijn voor spelers en begeleiding en die moet ook weer gewassen en eventueel vervangen worden. De spelers en begeleiding betalen allemaal al 400 euro aan reis- en verblijfkosten. Dat is voor de jongens een fors bedrag en de eigen bijdrage kunnen we dus niet verhogen. Nu al vallen er jongens af omdat zij het geld niet bij elkaar kunnen krijgen.

Wij worden door een zevental sponsoren ondersteund en daar zijn wij ze ontzettend dankbaar voor. Maar het aantal sponsoren moet omhoog om het Jeugdteam in stand te houden. Mocht ons dit niet lukken, dan is het winnen van de Italy International Cup 2015 ook meteen het laatste wapenfeit van het Jeugdteam Kanaalstreek.

Arie Weits, secretaris Jeugdteam Kanaalstreek

 


De deelname van Jeugdteam Kanaalstreek aan Italy International Cup werd mede mogelijk gemaakt door:
H. Soppe, Musselkanaal
Elling Bouw, Musselkanaal
M-Ployee, Stadskanaal
Timmerfabriek Mensen, Musselkanaal
Zandstra Schilderwerken, Stadskanaal
CH Brandbeveiliging, Stadskanaal
Bouwbedrijf Speelman, Alteveer

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Spain Trophy door de ogen van René Nijgh

De redactie van FC Kanaalstreek heeft de trainer van het Jeugdteam Kanaalstreek, René Nijgh, ...

Zeges voor Sellingen en Musselkanaal, Westerwolde verliest

Musselkanaal haalde maar liefst dubbele cijfers, ook Sellingen won eenvoudig.

Voorbeschouwing speelronde 1 zondagclubs

Voorbeschouwing op de wedstrijden die zondag gespeeld worden.