Gijs Klompmaker: “De derby tegen Buinen”

“De leste mooie dag van ‘t joar misschien, alhoewel ‘t met de winterdag ok donders mooi kan wezen” – SKIK

Het was smoorheet op deze laatste zondagochtend in september, de in het geel gestoken boerenkanaries wachtten met smart op de groenhemden uit Borger, die met veel skik op fietse aankwamen. Vooral Keeper Wim Kuipers kreeg de lachers op zijn hand. Met een lijf stijf van de Beerman-griep (een griep vernoemt naar een baas uit Buinen die voetbalavonturen beleefde met het eens zo zwierige La Veuger boys) ploegde Wim zich de Buinerbult op. De woerd was beklommen, maar daar was ook alles mee gezegd.

Buiten scheen de zon fel alsof het nog een keer het zomergevoel over de mensheid wilde strooien, terwijl binnen in de voetbalbarakken Wim zich trachtte om te kleden. Getooid in enkel een slip zocht de linkerhand het linkerbeen met een scheenbeschermer. Het lichaam reageerde afwijzend en de scheenbeschermer bleef een tijd roerloos op de grond liggen. Nadat het lichaam signalen naar het grieperige hoofd bleef sturen, kon Wim niet anders dan zich overgeven. Nog voordat de scheidsrechter zich ook maar had omgekleed, wierp Wim de handdoek in de ring. Jorwen, een keeper met jeukende voetbalvoeten, was met het elftal meegereisd om te fungeren als inval-spits, maar kreeg het keepersshirt toegeworpen.

Een derby was het. Op steenworp afstand van sportpark De Drift, lag wentelend in de zon, sportpark De Woerd te Buinen. Beide teams wilden zich van haar beste kant laten zien. Je wilt zo’n wedstrijd niet met grote cijfers verliezen. De boerenkanaries begonnen sterk aan het duel, met veel routine achterin speelde men de bal van flank naar flank. Na wat kleine kansjes was het echter Borger dat de score opende. Benjamin van het elftal, Daan Hilgenga, tikte leep binnen na een intuïtief passje van Lammers. Die zelf ook, nog voor rust, voor de 0-2 tekende. De vele bezoekers genoten zichtbaar, koerend. Of het spelbeeld voor deze verrukking zorgde of gele dwerg uit ons planetenstelsel, laat ik maar even in het midden. Spelers waanden zich in een belangrijke wedstrijd door zoveel aanwezigen. Buinen deed het aardig, met name routinier Janssen zocht goed de ruimte en zorgde voor veel stabiliteit in de boerenkool-samba, de aardappel zeg maar.

Halverwege de eerste helft stond iedereen even stil. Dwars door de stilte die de natuur graag manifesteert op de zondagochtend, kermde Henderikus Copinga het uit. In snerpende schreeuwen bezorgde hij omstanders kippenvel, koude rillingen gutsten door het lichaam. Een knieschijf stak vreemd uit het rechterbeen. Op een oude brancard werd hij tot naast het veld getild, waar ambulancebroeders zich over hem ontfermden. Namens Borger Zondag sterkte met het herstel gewenst.

Uiteindelijk won Borger Zondag de wedstrijd overtuigend met 0-5. Lammers, Dominique en Klompmaker scoorden in de tweede helft. De tweede helft kenmerkte zich vooral door veel overtredingen en weinig gefluit van de scheidsrechter, die kennelijk van de zondagochtendrust genoot. Een opmerking over deze stilte kwam deze verslaggever nog op geel te staan. Toch hield Borger met tien man ook eenvoudig stand. Buinen probeerde het wel, maar kwam met name in de eindfase te kort. Tot aan het strafschopgebied dartelde het nog wel bij de boerenkanaries, maar geen bal vloog erin. Borger speelde bij tijd en wijle klinisch, zakelijk en deed wat het moest doen. Het grote geheel was een uitvergroting van alle afzonderlijke persoonlijke inzet, of zoals Lohues zou zeggen: “elk stukkie van een bloemkooltie is ook een bloemkooltie op zich”. De verdediging stond als een huis en als het kraakte was daar de sterk keepende Jorwen. Door deze overwinning staat Borger aan kop, omdat doelpuntenmachine Middeljans en co niet speelden.

Ik eindig met een vraag aan het bestuur. Op maandagavond is er een algemene ledenvergadering, waar onder andere gesproken zal worden over een statutaire verandering dat behelst dat Borger maar op één dag in de week een prestatie-elftal mag hebben. Maar ook zal het gaan over kleding en de daarmee samenhangende jaarlijkse bijdrage van de leden. Vanuit de Borger Zondag wil ik melden dat wij graag nieuwe shirts krijgen, met rugnummers die niet afbladeren. Is dat mogelijk? Daarvoor willen we best ietsje meer bijdragen per jaar. Mensen, we zien jullie graag op de Drift aanstaande zondag voor de kraker met Ter Apel, dat in huidige tijd vast veel verrassende spelers heeft.

Gijs Klompmaker...
Gijs Klompmaker…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “FC Hollywood met Piet”

Na mijn profbestaan maakte ik na bemiddeling van ploeggenoot Michel van Oostrum de overstap ...

Peter Kroezenga: “Hé scheids!”

Nooit zal er iemand zo bekritiseerd worden als deze bijzondere persoonlijkheid. En nooit zal ...

Peter Kroezenga: “De winterstop”

Je lichaam wordt vermoeider. Na elke training of wedstrijd krijg je last van meer ...