Spelregelexperiment levert winnaars op

gg-tkbSportpark Corpus de Hoorn was deze week het toneel van een heus spelregelexperiment: op initiatief van hoogleraar Gerard Sierksma speelden tweedeklassers Groen Geel en The Knickerbockers een wedstrijd waarin nieuwe spelregels werden toegepast. Rik Spekken, speler van Groen Geel met roots in de Kanaalstreek werd aan de tand gevoeld over de wedstrijd, die in een 3-1 overwinning voor Groen Geel eindigde. Iets waar na afloop niemand over sprak.

Geslaagde opzet
Spekken, die vanuit de jeugd van SC Stadskanaal de overstap maakte naar BV Veendam en daarna via FC Emmen een mooie carrière maakte in de top van het Noordelijke amateurvoetbal, was tot zijn eigen ongenoegen slechts toeschouwer bij de Stadsderby. Oorzaak hiervan was een onwillige hamstring: “Ik ben in onze wedstrijd tegen Bedum uitgevallen. Ik ben wel op de weg terug en denk nog twee weken nodig te hebben voordat ik weer binnen de lijnen sta.” Toch heeft de inmiddels 31-jarige Spekken genoten van de experimentele wedstrijd: “Wat mij betreft is de opzet geslaagd en zou het leuk zijn als dit experiment een vervolg krijgt!”

Rick Spekken (r) namens Groen Geel in actie (in een uitwedstrijd)...
Rick Spekken (r) namens Groen Geel in actie (in een uitwedstrijd)…

Enthousiaste geluiden
Naast Spekken waren er meer enthousiaste geluiden te horen over het experiment, dat vooral een sneller en spectaculairder voetbalspel op zou moeten leveren. Met meer goals. Om dit dit te bereiken voerde Gerard Sierksma, hoogleraar Sportstatistiek aan de RUG, dus zes nieuwe regels in. Wat Spekken betreft wordt een aantal van deze regels vandaag al ingevoerd: “Met name aanpassingen die het spel sneller en tactischer maken, voegen wat mij betreft iets toe. Ik denk dan aan het nemen van inworpen en vrije trappen op jezelf. Dat zorgt voor zulke grote verrassingen en versnellingen, dat je er wedstrijden mee zou kunnen beslissen!”

Vaker experimenteren
“Ook het onbeperkt wisselen vind ik interessant.” als dus de docent Lichamelijke Opvoeding van SBO Fiducia te Groningen: “De mogelijkheid van onbeperkt wisselen is wel toegepast, maar was in deze wedstrijd niet doorslaggevend. Ik denk dat deze regel best een toegevoegde waarde zou kunnen zijn.” Meer ervaringen opdoen met aangepaste regelgeving is in het algemeen wel iets waar Spekken toegevoegde waarde in ziet: “Nu zag je toch dat voetballers onbewust het spel spelen aan de hand van de huidige regels.”

Doorontwikkelen
Het aanpassen van het aloude voetbalspel is daarmee iets wat dus tijd vraagt? Spekken kan deze stelling wel onderschrijven: “Om de uitwerking van de regels beter in beeld te krijgen, zullen er eigenlijk meerdere teams langere tijd moeten spelen volgens de aangepaste regels. Dan kun je ook verdere verbeteringen aanbrengen.” Want volgens Spekken kwam een aantal regels (nog) niet goed uit de verf: “De nieuwe buitenspelregel én het geven van een tijdstraf na een gele kaart heb ik in de wedstrijd niet terug kunnen zien.”

Moment uit de wedstrijd. Inzet: initiatiefnemer Gerard Sierksma...
Moment uit de wedstrijd. Inzet: initiatiefnemer Gerard Sierksma… (Beeld: PodiumTV)

Keeper testen
Navraag bij Spekken leert dat ook de deelnemende spelers enthousiast waren: “Vooral de inworp en vrije trap op jezelf vonden ze erg prettig. De regel die keepers verbiedt op de bal te vangen werd ook redelijk goed ontvangen.” Toch kwamen de ploeggenoten van Spekken wel tot de conclusie kwamen dat ze het de keeper van The Knickerbockers niet vaak genoeg moeilijk hadden gemaakt: “Een paar keer moest de keeper op onnatuurlijke wijze redden, maar over het algemeen had hier meer voordeel uit gehaald kunnen worden.”

Geen gezeur meer!
Tot slot denkt Spekken dat het experiment in Groningen alleen maar winnaars kent: “Voor Groen Geel en The Knickerbockers heeft het veel media-aandacht opgeleverd, Groen Geel had nog niet zoveel wedstrijden gewonnen én Sierksma heeft zijn ideeën in de praktijk kunnen testen.” Maar ook in de toekomst ziet Spekken mensen blij worden van de spelregelaanpassingen: “Scheidsrechters zullen er ook blij mee zijn, want doordat je een vrije trap op jezelf mag nemen, is er voor een ploeg die een vrije trap tegen krijgt geen tijd meer om in discussie te gaan. Minder gezeur dus!”

Nog één keer de nieuwe spelregels:
Onbeperkt wisselen;

Inworp en vrije trap op jezelf;
Geen vangbal meer voor de keeper;
Geen buitenspel in het strafschopgebied;
De bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied;
Tijdstraf bij gele kaart.

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Voorbeschouwing 20 en 21 september

Nog teveel Kanaalstreek-clubs staan op de hatelijke nul. Waar de derde- en vierdeklassers in ...

Tussenstand EK Pool na Zweden – Slowakije: 1-0

Tussenstand FC Kanaalstreek EK Pool na Zweden - Slowakije.