Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De personele problemen bij Ajax zaten er natuurlijk altijd een tijdje aan te komen. Dat kon iedereen wel zien, want als je zo’n grote selectie hebt krijg je ontevreden gezichten. Dat is bij Ajax nu dan ook het geval en dat heeft er al toe geleid dat Gudelj en El Ghazi uit de selectie zijn verbannen. Jongens als Gudelj en El Ghazi waren onder de vorige trainer Frank de Boer haast onomstreden, wat ook min of meer gold voor Bazoer en Riedewald. Ook zij zitten in hetzelfde schuitje als Gudelj en El Ghazi en moeten genoegen nemen met een reserverol bij Ajax.

Bazoer schermde al met buitenlandse interesse en lijkt in de winter op een transfer aan te sturen. Het is dan ook goed mogelijk dat Overmars aan de bak moet in de winterstop om spelers te verkopen. Dat is over het algemeen wel weggelegd voor de directeur voetbalzaken van Ajax. Gudelj gaf immers van de week ook aan dat hij niet meer op de bank wilde zitten en daarmee maakte hij eigenlijk ook duidelijk dat hij weg wil. El Ghazi lijkt eveneens niet de gemakkelijkste en gezien het feit dat Traoré onomstreden lijkt bij Bosz, hoeft de vleugelaanvaller ook niet op veel speeltijd te rekenen.

Maar het ergste waar ik mij aan stoor is nog wel het gedrag van een aantal van die spelers. Hoe kan je als profvoetballer nou zeggen dat je niet op de bank wilt gaan zitten bij je club. Dat is niet alleen pure werkweigering, maar vooral zeer beschamend gedrag. Het is juist een voorrecht als je profvoetballer bent en je ook nog eens bij een topclub mag spelen. Daarnaast moet je ook niet gaan denken dat je Lionel Messi bent en dat je altijd maar het recht hebt om te spelen. De jonge spelers moeten geduld hebben, want hun tijd komt vanzelf als ze immers echt zo goed zijn.

Bosz heeft naar mijn inziens dan ook de juiste keuze gemaakt wat betreft het verwijderen van Gudelj en El Ghazi. Beiden zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan Lasse Schöne. De Deen zat ook lange tijd op de bank en leek ook uit de gratie, maar staat inmiddels wel weer in de basis. Veel komt ook aan op mentaliteit en dat lijkt bij de jongere garde steeds vaker het probleem. Op mentaliteit en karakter kan je namelijk al een heel eind komen, kijk maar naar Dirk Kuyt. Op het mentale vlak kan er bij spelers nog heel wat terrein gewonnen worden, want ook in de internationale top zijn mentaliteit en karakter vaak doorslaggevend. 

De Eredivisie kende daarnaast weer een interessante speelronde, waarbij de eerste nederlaag van Feyenoord in het oog sprong. Het gemis van El Ahmadi en Vilhena bleek teveel van het goede voor de koploper. In de Adelaarshorst was men niet bij machte om Go Ahead Eagles te verslaan. Dat van Bronckhorst na afloop nog een compliment maakte richting zijn spelers begreep ik niet zo goed. Ze hadden een zware week gehad, maar ze hadden zich toch kranig geweerd.

Naar mijn mening heeft Feyenoord hopeloos gefaald wat betreft deze wedstrijd. Ze wisten immers al dat PSV op zaterdag punten had verspeeld en dat Ajax ook had gelijk gespeeld bij AZ. Daardoor had Feyenoord de mogelijkheid om verder uit te lopen op beide concurrenten. Meer voer heb je volgens mij dan niet nodig om zo’n wedstrijd in te gaan, maar dat straalde er geen moment van af. En daar komen we precies weer bij dat stukje mentaliteit, wat dus ontbrak op deze middag in Deventer. Niet bij de Eagles, want die bleven maar sleuren en sjouwen en haalden het maximale uit hun kunnen. Het zou zo maar eens een hele dure nederlaag voor Feyenoord kunnen blijken aan het einde van de rit…

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “De vrije trap”

Van mij, van mij, de bal is van mij! Na een overtreding van de ...

Column: Laat de plakplaatjes over aan Panini

Een column over de ijdelheid van de voetballer, geschreven door Gijs Klompmaker.

Peter Kroezenga: “Koukleum Klaas”

Voor sommige welvarende verenigingen is het tijd om een trainingsweek te organiseren richting de ...