Martijn Folkers: “Weggegooid talent”

Het was een treffend interview, onlangs met Marnix Kolder in een recente editie van ‘Groot Groningen’. De oud-prof vertelde over zijn motivatie om terug te gaan naar de amateurs van Veendam 1894. Vanwege zijn gevoel voor de club hoopte hij samen met Angelo Cijntje en top-amateurkeeper Hindrik Snijders de Veenkolonialen naar een hoger niveau te brengen. 

En dat valt tot nu toe vies tegen. Veendam verliest meer dan Kolder lief is. Hij hekelt in het interview het gebrek aan motivatie bij een aantal medespelers, die vooral op de training de kantjes ervan af lopen.

Onbegrijpelijk. Als modale amateurvoetballer zou je je in je handen moeten knijpen om met Kolder, Cijntje en Snijders te mogen voetballen. Maar nee, de heren van Veendam 1894 zitten liever in het café. Dat vraagt om ingrijpen van de technisch eindverantwoordelijken.

Aan de Langeleegte wordt dus talent weggegooid, vooral door een gebrek aan de juiste mentaliteit. Geen nieuw fenomeen. Ook in de Kanaalstreek doen sommige voetballers met potentie maar wat. Eergevoel lijkt soms ver te zoeken. Want hoe kan het anders dat SC Stadskanaal jaar in jaar uit er niet in slaagt om de stap naar de tweede klasse te maken? Tristan Rotman die naar SJS verkast en net zo snel weer terugkeert op sportpark ‘Pagedal’.

Een jongen met zijn kwaliteiten zou zichzelf moeten uitdagen en het eens proberen bij Valthermond, waar Harris Huizingh hem mogelijk kan prikkelen om zich door te ontwikkelen. En is dat een brug te ver, dan wordt het nodig tijd dat Rotman de Freddy de Grooth van de Kanaalstreek wordt. Niet qua omvang, wel qua goals. Hij heeft het ‘torinstinct’, nu de juiste focus.

Ook in Mussel klooit een talent maar wat aan. Doelman René Folkers (geen familie overigens) lag er een jaar uit door een blessure, maar balt nu lekker in de reserve vijfde klasse. Een keeper met zijn kwaliteiten had nu derde klasse moeten keepen. Echt dood- en doodzonde. Benieuwd welke coach hem wijst op zijn kwaliteiten. Die zijn er namelijk wel, nu is het zaak dat hij zichzelf leert uit te dagen.

Zo verpietert wel meer talent. Ambitie lijkt soms een vies woord, maar er is helemaal niks mis mee. Wanneer spelers en trainers zichzelf prikkelen, neemt het niveau toe. Ikzelf heb een chronisch gebrek aan voetbaltalent, juist daarom hoop ik zo dat getalenteerde voetballers er wel alles uithalen. Je bent maar één keer in staat er iets mee te doen, doe dat dan ook.

Stil zitten kan altijd nog wel.

mf

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Musselkanaal – Stadskanaal”

Als ik aan deze derby denk dan denk ik aan Wessel Woortman, Henk Meijer, ...

Peter Kroezenga: “Koukleum Klaas”

Voor sommige welvarende verenigingen is het tijd om een trainingsweek te organiseren richting de ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Feyenoord verdiende bekerwinnaar Dit weekeinde was er geen speelronde in de Eredivisie omdat de ...