Peter Kroezenga: “Matchfixing”

Gokken, gokken, gokken: vandaag de dag kun je overal je geld op inzetten. Of het nu gaat om waar Berta 83 haar keutel afknijpt in het weiland van Boer Harms, of hoeveel biertjes je teamgenoten drinken na een enerverende voetbalwedstrijd, er zijn altijd wel een paar centjes te verdienen als je in het bezit bent van een glazen bol.

Ook de manipulatie hiervan heeft zijn plek in de maatschappij gevonden, matchfixing. Sinds enkele weken kent iedereen Ibrahim Kargbo, en dat is niet vanwege zijn sportieve prestaties. In een paar wedstrijden zou hij, volgens insiders, wedstrijden hebben gefixt. Ibrahim weet natuurlijk van niks, en als je in die puppy-ogen kijkt zul je hem ook bijna geloven. Feit is wel dat bij elke club waar hij de afgelopen jaren gespeeld heeft, een omkoopschandaal in de lucht hing.

Als ik heel eerlijk ben kan ik hem ook geen ongelijk geven. Vaak is het zo dat deze voetballers een compleet dorp of streek financieel moeten onderhouden. En met een salaris van iets meer dan een ambitieuze banketbakker zul je echt niet verdienen bij Willem II. Dan kun je voetballen tot je een ons weegt, maar dan zullen je familieleden en dorpsgenoten nooit kunnen genieten in hun nieuwgebouwde villa onder de Afrikaanse zon.

En hoezo matchfixing? Ajax won met 4-0 van Willem II, niks geks toch? Feyenoord won maar met 1-0, dan zou ik eerder de Rotterdammers verdenken, omdat ze niet meer doelpunten hebben gemaakt in deze wedstrijd. Daar komt nog bij dat inmiddels bijna de helft van alle Eredivisie-clubs op een veld van plastic speelt. Of erger nog, ze kopen in de winterstop de beste spelers van de concurrentie, alsof dat geen invloed heeft op het verloop van de competitie.

Het zal zeker ook niet lang meer duren voordat de Belchinezen het amateurvoetbal in Nederland ontdekt hebben. Aangezien we deze mensen BEL-chinezen noemen hoop ik stiekem dat ze mijn telefoonnummer ook hebben. Er kijkt echt niemand op of om wanneer ik een keer in de fout ga…

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “Beste meneer Van Praag”

U bent bondsvoorzitter van de KNVB en u bent boos. De oester moet open, ...

René Nijgh: “Kanaalstreek-derby”

Het is nauwelijks voor te stellen, maar in het seizoen 2000-2001 speelden zowel Nieuw ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Penalty! Het woord van dit voetbalweekeinde van de Eredivisie. Geen penalty, wel een penalty, ...