Terug in de tijd: Stefan van der Veen: Club-icoon in wording

Een interview met Gieterveen-speler Stefan van der Veen die op weg is om een club-icoon te worden.

Stefan van der Veen: zowel in als buiten het veld één van de leiders van v.v. Gieterveen.

Naast speler van het eerste elftal van Gieterveen is de 21-jarige Stefan van der Veen ook bestuurslid bij de plaatselijke voetbalvereniging. Wie denkt dat hiermee alle functies van de vierdejaars student Fysiotherapie zijn genoemd, heeft het mis: Van der Veen is ook trainer van de D-pupillen. De redactie van FC Kanaalstreek ondervroeg de man bij wie waarschijnlijk groen bloed door de aderen stroomt.

Waarom vult een 21-jarige een bestuursfunctie in?

Anderhalf jaar geleden besloot het gehele toenmalige bestuur uit hun bestuursfunctie te stappen. Op dat moment moest er een interim-bestuur gevormd worden waarin ik plaats heb genomen. Ik was op dat moment al een tijdje trainer van de jeugd en organiseerde zo nu en dan al wat activiteiten vanuit de vereniging. Uiteindelijk hebben we toen als interim bestuur besloten om ook het uiteindelijk bestuur te gaan vormen.

Wat zijn jouw taken binnen het bestuur?

In principe heb ik de jeugd onder mijn hoede: ‘jeugdcoördinator’ om het beestje maar een naam te geven. Dit gaat van het regelen van de trainers tot het maken van de informatiegids. Omdat onze C-, B- en A-junioren zijn gecombineerd met de jeugd van Gasselternijveen en GKC ben ik ook nauw betrokken bij de huidige samenwerking tussen deze verenigingen. Daarnaast zit ik ook in de werkgroep van de SJO (samenwerking jeugd opleiding) die volgend seizoen gevormd wordt met deze drie verenigingen.

Hoe kijk jij tegen de vorming van deze SJO aan?

Ik denk dat dit voor de toekomst van alle drie verenigingen essentieel is. Over het algemeen zien we dat er een dalende lijn is in het aantal jeugdleden. Daar zitten natuurlijk goede en slechte jaren bij, maar we zien steeds vaker dat we te weinig spelers hebben om een jeugdelftal bij elkaar te krijgen.  Vooral bij de C-, B- en A-junioren is dit een probleem. Gasselternijveen en GKC kampen met dezelfde problemen, waardoor een fusie met de jeugd eigenlijk onoverkomelijk is. Eigenlijk is de SJO een logisch vervolg op de huidige constructie die we met deze drie verenigingen hebben. Onder een SJO kun je echter organisatorisch alles beter regelen en kun je in de opleiding één lijn trekken. Wanneer we dit niet opstarten zullen we in de toekomst veel jeugdleden verliezen en dat trekt zich dan door naar de aanvulling van de eerste selecties.

Is deze SJO een voorbode voor fusering?

Wat mij betreft niet. Het is natuurlijk altijd afwachten of spelers blijven voetballen en of er jeugd blijft doorstromen naar de senioren. Mocht dit een probleem worden dan is een fusie met een verenging waarbij de jeugd al is gefuseerd altijd makkelijker. Dit zie ik echter nog lang niet gebeuren! Gieterveen heeft een hele jonge, hechte eerste selectie die naar mijn idee nog lang bij elkaar zal blijven. En ook in de doorstroming van de jeugd hebben we geen problemen. We kunnen dus nog in lengte van jaren een eerste selectie op de been houden. De levensvatbaarheid van de vereniging in het dorp wordt ook steeds groter en we kunnen ons op alle vlakken nog heel goed redden. Als voetbalvereniging in een klein dorp heb je ook een soort sociale functie, die je absoluut moet bewaren!

Gieterveen heeft twee seizoenen geen standaardvoetbal gespeeld: was dat een zwarte periode voor de club?

In tegendeel. Dit is een heel belangrijk én goed besluit geweest van het toenmalig bestuur. In die tijd was het elke zondagmiddag weer spannend of er wel elf spelers op het veld stonden. Omdat we een redelijk talentvolle B-ploeg hadden, werden jongens van net 15 of 16 jaar steeds vaker gevraagd om mee te doen met de hoofdmacht. Wanneer het bestuur had gekozen voor nog een jaar standaardvoetbal, dan hadden ze een aantal B-junioren moeten doorschuiven naar het eerste elftal, waarbij de andere B-junioren geen team meer zouden hebben.  Dat zou dus een verlies van jeugdleden betekenen.

Er is toen gekozen om geen team meer uit te laten komen in de standaardklasse, maar puur te kiezen voor de jeugd in de hoop dat ons jeugdploegje bij elkaar zou blijven. Gelukkig voor de vereniging is onze hele B-ploeg bij elkaar gebleven, waar er zelfs een aantal spelers bij zijn gekomen. Dat jeugdploegje van toen is dus het eerste elftal van nu geworden. Sindsdien gaat het sportief alleen maar beter met de vereniging: Het toenmalige bestuur heeft dus een besluit genomen in het belang van de hele vereniging.

Je maakt deel uit van een jong team met plaatselijk talent: hoe bevalt dit?

Fantastisch! Doordat we in de jeugd altijd al met elkaar hebben samen gespeeld, is dit echt een vriendenclub geworden. In het veld weet je elkaars sterkten en zwakten en er is niks mooier dan zondags met je kameraden op pad te gaan. Het kan alleen ook gevaarlijk zijn om met alleen maar vrienden in het team te spelen. ’s Avonds beleven we van alles met elkaar in het café en dan is het moeilijk om zondags in het veld wat van elkaar aan te nemen. Een echte leider ontbreekt hierdoor.

Doordat we bijna allemaal jongens uit het dorp hebben, leeft de voetbalvereniging zoals gezegd ook echt weer in Gieterveen. Er is bijna geen wedstrijd waar we minder publiek hebben als de tegenstander, zowel uit als thuis. Dit publiek bestaat uit zowel jonge als oude supporters die ook bijna allemaal wel hun steentje willen bijdragen aan werkzaamheden binnen de vereniging. Dit is naar mijn idee de enige manier om als kleine vereniging te kunnen blijven bestaan.

Wat is het doel van Gieterveen dit seizoen?

In het begin van het seizoen hebben we gezegd dat we voor de top drie gaan en mee willen strijden voor een periode. Helaas lijkt dat doel nu ver weg. Toch proberen we de tweede competitiehelft alles op alles te zetten om in ieder geval zo dicht mogelijk bij deze doelstelling in de buurt te komen. We hebben de laatste jaren een stijgende lijn laten zien in prestaties en plaatsen op de ranglijst. Dit jaar moeten we wederom een stapje omhoog kunnen maken als je kijkt naar het spelersmateriaal. Er zijn vier goede jeugdspelers bij gekomen die allemaal gelijk een basisplek hebben verdiend. Daarom zijn de prestaties tot nu toe wat teleurstellend. Het is naar mijn idee mogelijk om mee te draaien voor een periode en we gaan er alles aan doen om dat de tweede competitiehelft te laten zien.

Wat zijn jouw persoonlijke ambities op sportief vlak?

Ik zou er alles voor doen om eens kampioen te worden met onze ploeg. Ik wil net als ieder ander graag eens in de vierde klasse voetballen, maar dan wel met v.v. Gieterveen. Ik heb geen enkele persoonlijke ambitie om voor een andere vereniging uit te komen, ook al acteren we dan nog 10 jaar in de vijfde klasse. Maar ik zal wel elk jaar weer streven naar een kampioenschap en die vierde klasse. Een vereniging als Gieterveen wordt niet zo vaak kampioen en het zal dan ook fantastisch zijn als we dat met deze ploeg voor elkaar zouden krijgen.

Na drie seizoenen neemt Gieterveen afscheid van trainer Sihasale: waarom?

We hebben drie prima jaren gehad onder deze trainer. Hij heeft ons echt proberen te laten voetballen, waar we eerder gewoon zo hard mogelijk tegen een bal aanschopten. Dit is ook wel te zien in de prestaties van de afgelopen jaren. Drie jaar is echter een mooie periode om voor zowel de club als trainer eens verder te kijken. Je merkt zowel op trainingen als in wedstrijden zo nu en dan dat de scherpte er wat af is. Het kan dan goed zijn om eens een nieuw gezicht voor de groep te hebben, waarbij iedereen zich weer moet bewijzen.

In Aryan Doldersum vonden jullie een opvolger: vertel eens wie dit nieuwe gezicht is.

Ja, klopt. Volgend seizoen zal Aryan Doldersum de trainer zijn van het eerste elftal van Gieterveen. Aryan komt uit Emmen en is 38 jaar oud. Hij heeft altijd op hoog niveau gevoetbald. Zo kwam hij in de A-jeugd uit voor FC Emmen en heeft hij hier een aantal invalbeurten mogen maken in het eerste elftal. Hierna heeft hij in de hoofdklasse en eerste klasse gevoetbald bij o.a. WKE, Germanicus en vv Emmen.  Zijn trainerscarriére in het seniorenvoetbal zal bij ons starten. Tot nu toe heeft hij veel jeugdploegen bij v.v. Emmen onder zijn hoede gehad, waarbij hij nu trainer is van de A-jeugd die landelijk tweede divisie voetbalt.

Als bestuur en spelersgroep zijn we heel enthousiast dat een trainer met zo’n staat van dienst bij een club als Gieterveen tekent. We zien erg uit naar de samenwerking met Aryan nadat we eerst dit seizoen tot een goed einde hebben weten te brengen.

FC Kanaalstreek gaat over lokaal voetbal en derby’s: wat is voor jou  dé wedstrijd?

Dit is een inkoppertje! De wedstrijden tegen Gieten zijn voor mij dé wedstrijden waar het om gaat. Of het nou in de zaal of op het veld is, ik wordt bloedfanatiek van die rood-wit gestreepte shirts van Gieten. Vorig jaar speelden we voor het eerst in dertien jaar weer eens tegen Gieten. Thuis was er ongelofelijk veel publiek en kwamen we op TV Drenthe. Helaas kregen we toen met 0-9 aan de kont. Uit hebben we ons echter goed gerevancheerd en verloren we maar met 1-0 van de kampioen. Helaas hadden we hier veel meer verdiend, maar dan had ik die bal er maar in moeten schoppen! Haha.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Rick Bokhorst: “Gasselternijveen kan het HOC moeilijk gaan maken.”

Rick Bokhorst hoopt dat Gasselternijveen het HOC lastig kan maken en de punten in ...

Robert Hamming: “In derby’s zoek ik de grens op”

Ieder jaar heeft de hoofdmacht van Nieuw Buinen te maken met een aantal mutaties. ...

Mario Georgescu: “Sase goluri? Nu este nici mai mult noroc”

Nu e în fiecare săptămână ca un om cu radacini romanesti joaca un rol-cheie ...