SV Borger lanceert Jong Borger

Borger lanceert het komende seizoen Jong Borger, waarmee de club talentvolle jeugd de kans wil geven om zich te blijven ontwikkelen.

Precies een dag na de 75e verjaardag van de plaatselijke voetbalvereniging uit Borger kondigde de hoofdtrainer in samenspraak met het bestuur de geboorte van Jong SV Borger aan. Het is vooral een nieuwe manier om de vele jonge talenten de gelegenheid te geven om zich in de senioren door te blijven ontwikkelen tot volwaardige eerste elftal spelers. Zonder dat ze zichzelf de druk op hoeven te leggen om direct een basisplaats te veroveren, maar wél met dezelfde faciliteiten als het keurkorps van Arne Joling.

Door: Erwin Beukema

Serieuze uitdaging

Joling presenteerde de plannen op woensdagavond 2 juni tijdens de jaarlijkse Kick-Off bijeenkomst, die vanwege de nog steeds geldende Corona-maatregelen in de buitenlucht werd gehouden. Sponsor ImpressiveLED had voor de gelegenheid een groot buitenscherm beschikbaar gesteld, waarop de presentatie werd weergegeven. Een dertigtal spelers was aanwezig. Dit grote aantal geeft direct de noodzaak van een nieuwe aanpak aan. SV Borger heeft de luxe dat maar liefst tweeëndertig veelal jeugdige voetballers de ambitie en de kwaliteiten hebben om in aanmerking te komen voor een plek in de eerste selectie. Daarnaast zal ook de komende jaren het nodige talent blijven doorstromen. Een groot compliment voor de jeugdtak van de groenwitten en een serieuze uitdaging om al deze ambitieuze jongens als senior voor de club te behouden. De technische staf kan er op zaterdagen immers maar elf een basisplaats geven.

Prestatief vangnet

Om te voorkomen dat een grote groep spelers het plezier gaat verliezen, doordat ze bijvoorbeeld nog net niet klaar zijn voor een basisplaats en daardoor aangewezen zijn op recreatief voetbal, heeft de club nu gekozen voor het opzetten van een prestatief vangnet dat de naam Jong Borger gaat dragen. In de nieuwe opzet krijgen de doorstromende talenten zo’n drie jaar de tijd om zich via Jong in de kijker te spelen voor een plaats in de wedstrijdselectie. In die periode worden de spelers op een zelfde manier gefaciliteerd als de spelers die wel al klaar zijn voor het eerste. Qua presentatie, training en wedstrijdbenadering zal alles precies hetzelfde zijn. Sterker nog, er zal met één grote groep getraind gaan worden. Deze trainingen zullen begeleid worden door vier trainers. Naast de hoofdtrainer zijn dit Mark Wolters, Ronald Bulthuis en Mark Meinema. Laatstgenoemde is nieuw in de staf en zal zijn tijd verdelen tussen zijn taken binnen de jeugd en die bij Jong Borger. Periodiek zal de individuele ontwikkeling geëvalueerd worden, waarna na drie seizoenen de balans opgemaakt wordt. Dan wordt er gezamenlijk gekeken of de ambitie én de kwaliteiten nog steeds voldoende zijn om aanspraak te kunnen maken op een plaats in het eerste elftal. Is dit niet meer het geval, dan zal een stapje teruggezet worden, waarbij de club hoopt dat er op termijn een extra team toegevoegd kan worden aan de huidige vier seniorenelftallen.

Leeftijdsgrens

Ondanks de benaming Jong Borger zal er vooralsnog geen leeftijdsgrens aan gekoppeld worden. Dit kan de club met de huidige aantallen niet waarmaken en bovendien geldt de behoefte aan een prestatief vangnet natuurlijk net zo goed voor de ambitieuze ‘ouderen’ binnen de selectie. Zij zullen hun wedstrijden dus ook gewoon in Jong Borger spelen wanneer ze buiten de boot van de wedstrijdselectie vallen. Zo ontstaat er dus een grote groep voetballers, met allemaal gelijke kansen. Bij welk team men op de zaterdagen aansluit heeft ieder zelf in de hand. De technische staf is verantwoordelijk voor de keuzes, aan de spelers is het om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. Het cliché dat een speler zichzelf opstelt werd door Joling nog maar eens in zijn presentatie aangehaald, een trainer zal immers wel gek zijn als hij niet het in zijn ogen beste team zal opstellen. Voor de individuele voetballer wordt het daarmee de uitdaging om ervoor te zorgen dat Joling en de zijnen niet om hem heen kunnen! Lukt het even niet, dan is er nu echter met Jong Borger een prachtig ambitieus alternatief, waarin de ontwikkeling beslist niet stil hoeft te staan.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

In Memoriam: Wubbe Nobbe

Onstwedder Boys maakte onlangs bekend gemaakt dat Wubbe Nobbe op 14 september jl. is overleden:  ...

SJS en Jos Schaart verlengen samenwerking

SJS verlengt het contract met hoofdtrainer Jos Schaart.

Uitslagen woensdag 10 augustus

Uitslagen woensdag 10 augustus SV Mussel – Onstwedder Boys 0-2 Valthermond 2 – NWVV ...