Arie Weits: “Herinneringen aan 1994”

FC Kanaalstreek heeft mij benaderd om af en toe eens een column te schrijven en via die weg het voetbal in De Kanaalstreek onder de loep te nemen. Voorstel van de heren was om met een memorabele derby af te trappen.

De mooiste derby waarin ikzelf meespeelde was Stadskanaal – Valthermond in het seizoen 1993 – 1994. Op de laatste speeldag streden Musselkanaal, Beilen en Valthermond nog om de titel van de tweede klasse en zou Stadskanaal bij winst een periodetitel in de wacht slepen.

In Musselkanaal streden beide eerstgenoemde teams tegen elkaar en Valthermond toog naar Stadskanaal. Bij aankomst op sportpark Pagedal brak er echter een wolkbreuk los, waardoor werkelijk het hele hoofdveld van de SC blank stond en voetballen onmogelijk bleek. De gehele spelersgroep van Valthermond verkaste met haar supporters dus naar Musselkanaal om de directe concurrenten aan het werk te zien. De meeste Valthermonders verlieten in de rust echter al weer het sportpark. Musselkanaal leidde met 4 – 0, dus het maximaal haalbare voor hun club was een beslissingswedstrijd, zo dacht men.

Hoe raar kan het echter lopen. Beilen vocht zich terug tot een 4 – 4 eindstand en bij winst van Valthermond op Stadskanaal was het kampioenschap een feit! Dit werd in de Monker kantine al behoorlijk gevierd. Zo zeer zelfs dat trainer Wim van den Heuvel zijn manschappen op maandagavond opriep voor een extra training. De alcohol moest natuurlijk wel uit het lichaam voordat er op dinsdagavond tegen Stadskanaal gespeeld zou worden.

Dinsdagavond, 19:30 uur: ruim 2.000 voetballiefhebbers hebben de weg naar het sportpark Pagedal gevonden. Ik werkte in die tijd bij Philips in Stadskanaal, dus ik kende er ongeveer 1.900 van. Een heerlijke ambiance om te voetballen. Aan de hand van uitblinker Anno Greven en via doelpunten van Marcel (Barrie) van Klinken en Theo van der A wint Valthermond met 2-0 en kan het kampioenschap gevierd worden.

Arie Weits

vmd
Arie Weits (l) op de schouders bij Valthermond-supporters
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Dromen van een jongensboek Een jongensboek, het is waar iedere jeugdvoetballer van droomt. Later ...

Martijn Folkers: “De trainersopleiding”

Er is iets grondig mis met onze opleiding van voetbaltrainers. Omdat veel voetballiefhebbers ambities ...

Column: De laatste speelronde: Rolder Boys – Valthermond

Een column over de laatste speelronde die helaas dit seizoen niet gespeeld wordt door ...