Wessel Koomans wil via Nieuw Buinen naar de Topklasse

Wessel Koomans in actie voor Jeugdteam Kanaalstreek...
Wessel Koomans in actie voor Jeugdteam Kanaalstreek…

Ondanks zijn jeugdige leeftijd (16 jaar) geldt Wessel Koomans als één van de grootste, zo niet het grootste talent van de Kanaalstreek. Na een verblijf van vier seizoenen in de jeugdopleiding van FC Groningen keerde de scholier terug bij zijn oude club Gasselternijveen. Na een moeizaam seizoen, waarin Koomans één van de spaarzame lichtpuntjes was, degradeerden de roodhemden naar de vijfde klasse. Voor Koomans persoonlijk kende het seizoen een betere afloop: hij maakte de overstap naar Nieuw Buinen én hij werd door trainers René Nijgh en Theo Gennissen geselecteerd voor het Jeugdteam Kanaalstreek. In die hoedanigheid reist Koomans over enkele dagen af naar het Spaanse Malgrat de Mar. Voordat de talentvolle speler de bus in stapt ging FC Kanaalstreek in gesprek. 

Over het aanstaande uitje naar de Spaanse kust is Koomans enthousiast: “Ik heb enorm veel zin in het toernooi in Spanje en ik verwacht er ook veel van! Ondanks dat de afgelopen wedstrijden niet onze sterkste wedstrijden waren, verwacht ik dat we hoog eindigen. Iedereen heeft er ontzettend veel zin in en we hebben veel talent in ons team. We hebben al een keer laten zien dat we fantastisch kunnen voetballen. We hebben met 4 – 4 gelijk gespeeld tegen het tweede elftal van WKE. In die pot speelden we fantastisch voetbal!” Dat het Jeugdteam talent bevat mag duidelijk zijn. Uit navraag bij zijn teamgenoten blijkt dat deze Koomans als grootste talent zien. Over zijn voetballeven tot nu toe zegt Koomans: Ik ben op mijn vijfde begonnen als voetballer van v.v. Gasselternijveen. Ik heb daar tot en met de D-pupillen gevoetbald. Op mijn elfde ben ik gescout door FC Groningen. Na een eerste proefjaar ben ik  uiteindelijk officieel toegelaten tot de jeugdopleiding. Hier heb ik vier jaar deel van mogen uitmaken. In het voorjaar van 2013 was daar echter de mededeling dat ik de jeugdopleiding moest verlaten. Mijn terugkeer bij Gasselternijveen was vervolgens een weloverwogen keuze.”

Want die keuze zal de scholier van het Ubbo Emmius Lyceum ongetwijfeld vaak hebben moeten uitleggen: “Natuurlijk ben ik voor gek verklaard! Ik wilde echter ervaring opdoen in een eerste elftal en dat is bij Nieveen gelukt. Natuurlijk vielen de resultaten vies tegen, maar persoonlijk heb ik veel geleerd. Alleen al qua duelkracht heb ik het afgelopen seizoen enorme stappen gemaakt. De duels die je in een vierde klasse zijn heel anders dan in het jeugdvoetbal. Vaak moest ik knokken met oudere, sterkere én zwaardere mannen.” Zijn persoonlijke presteren deed hem uiteindelijk besluiten om Gasselternijveen te verlaten. En hoewel hij er niet vanuit gaat zich ‘zomaar’ in het eerste elftal van Nieuw Buinen te spelen, heeft de youngster alle vertrouwen in volgend seizoen: “De stap van de onderkant van de vierde klasse naar de top van de eerste klasse is groot. Ik zie deze overstap dan ook als een grote uitdaging. Misschien zijn enkele wedstrijden bij het tweede van Nieuw Buinen ook wel een noodzakelijke tussenstap! Ook dit zal geen straf zijn, want dat is komend seizoen ook een prima elftal. Maar het feit dat Nieuw Buinen mij heeft benaderd, zie ik wel als een goed signaal: zij zien mij blijkbaar als versterking.”

Maar eerst wacht dus de strijd om de Spain Trophy. Wanneer we vragen naar zijn verwachtingen vertelt Koomans enthousiast: “Ik had het wel eens met Bart Caspers (net als nu ook vorig jaar al uitkomend voor het jeugdteam) over het Jeugdteam. De verhalen die ik kreeg te horen beloofden veel goeds, want het voetbal schijnt van een goed niveau te zijn, er heerst een goede sfeer, waardoor het al met al een mooie ervaring zal zijn.” Wanneer we naar zijn ploeggenoten in het selectieteam vragen, kan de middenvelder niet om drie spelers heen:  Maikel Platje van Valthermond is onze nummer tien én aanvoerder. Hij heeft een goede techniek en is sterk aan de bal. Bart Caspers, die volgend jaar ook bij Nieuw Buinen gaat spelen is een sterke verdediger en een echte leider. Tot slot kan ik niet om Leroy Schnieders heen. Hij speelde in het verleden bij SC Stadskanaal, maar speelt nu in de stad Groningen, bij GVAV Rapiditas.  Stuk voor stuk zijn dat allemaal spelers met mogelijk nog een mooie toekomst.”

Dat zal normaal gesproken overigens ook gelden  voor Koomans: “Je weet vantevoren nooit in hoeverre je je zult ontwikkelen elk seizoen, maar Nieuw Buinen is in ieder geval al een fantastische stap voor mijn ontwikkeling. Waar mijn plafond ligt durf ik niet te zeggen. Ze zeggen altijd dat voetballers rond hun 27e hun piek bereiken. Dat zou betekenen dat ik nog een dikke tien jaar heb om de Topklasse te bereiken, haha!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Roy Hooiveld wil precies op tijd fit zijn

Nadat Ter Apel ’96 vorig seizoen via de nacompetitie promoveerde naar de derde klasse, ...

Blik op 2L: René Wollerich wil liever naar Drenthe

Helpman is één van de clubs die in de eerste speelronde niet in actie ...

Jorg Post wil belangrijk zijn voor Gieterveen

Toen Jorg Post op jonge leeftijd in Exloërveen ging wonen, was TEVV de voetbalclub ...