Mauricio Plat kan meer dan keepen

SJSNa het gesprek dat FC Kanaalstreek had met Mauricio Plat, de 19-jarige keeper van SJS, kon geen andere conclusie getrokken worden, dan dat we te maken hadden met een heus multi-talent. Want behalve keepen, keeperstraining verzorgen en wedstrijden fluiten heeft Plat onlangs zijn eerste gedichtenbundel op de markt gebracht. Uiteraard vroegen we Plat in eerste instantie naar prestaties onder de lat bij de club aan de Julianastraat. Daarover was de geboren Colombiaan duidelijk: “Dit seizoen heb ik gekozen om me toe te leggen op het fluiten van wedstrijden. Wanneer de tijd het toelaat speel ik mijn wedstrijdjes in het derde elftal. Als spits, haha!”

Keeper
Spits van een derde elftal, waar hij een seizoen eerder een vaste plek had als keeper in het eerste elftal: dat vraagt om een verklaring. Desgevraagd geeft Plat deze: “Deels kan ik het mezelf aanrekenen dat ik mijn basisplaats ben kwijtgeraakt, maar ook pech heeft een rol gespeeld.” Hiermee doelt Plat op de operatie die hij moest ondergaan. “In de periode na deze operatie, ongeveer vier maanden, heeft Marthyn van der Zande gekeept en eerlijk is eerlijk: hij heeft dit heel goed gedaan. Ikzelf maakte tot dat moment geen geweldig seizoen door en dus was het vrij logisch dat ik mijn plek verloor.” Maar bij de pakken neerzitten was er niet bij, hoewel de bakens wel verzet zijn.

Mauricio Plat onder de lat bij SJS...
Mauricio Plat onder de lat bij SJS…

Scheidsrechter
“Het is bijna zeker dat dit mijn laatste seizoen bij SJS is. Na dit schooljaar wil ik een opleiding volgen in Arnhem of Groningen en in beide gevallen zie ik de combinatie met voetballen in Stadskanaal niet slagen. Daar komt bij dat ik dit seizoen me al iets nadrukkelijker richt op het fluiten van wedstrijden. Wanneer dit volgens planning gaat en ik dit seizoen promotie maak bij de KNVB, zal ik volgend jaar niet meer voetballen, maar volledig actief zijn als scheidsrechter.” Daarmee is de werknemer van recreatiebedrijf Recrateam niet een gevalletje ‘dertien in een dozijn’, want veel animo voor de arbitrage onder jongeren is er niet.

Keeperstrainer
En toch is dat niet het enige waar het thuiswonende ‘deel’ van een drieling zich op richt. Want ook is Plat actief als keeperstrainer: “Op dit moment train ik keepers in Winsum én Stadskanaal. Niet bij SJS, maar bij SC Stadskanaal, waar overigens heel veel keeperstalent voorhanden is!” Maar ook een keeperscarrière heeft de student Sport en Bewegen nog niet uit zijn hoofd gezet. Met één rake opmerking geeft hij aan dat hier nog voldoende kansen liggen: “Een keeper is in mijn ogen oud wanneer hij de 34 is gepasseerd. Ik ben nog maar negentien jaar.”

Dichter

Een trotse Plat met zijn gedichtenbundel...
Een trotse Plat met zijn gedichtenbundel…

Het laatste gespreksonderwerp was in feite de aanleiding om Plat op te zoeken, want onlangs maakte hij vol trots melding van het feit dat zijn eerste gedichtenbundel uit werd gegeven. Want wat op vijftien-jarige leeftijd begon als een schoolopdracht, heeft recent geresulteerd in een bundel met de titel “Niet alles is goud”. Volgens Plat was zijn docente de aanstichtster: “Voor het vak CKV moesten we een boekje maken en over mijn eindproduct was mijn docente erg enthousiast, waarna ze mij aanspoorde om door te gaan met het schrijven van gedichten. Op dit moment is mijn eerst bundel te koop, maar ik hoop me de komende jaren op het gebied van dichten wel door te ontwikkelen. Door mee te doen aan wedstrijden denk ik hier stappen in te kunnen maken, zodat er over bijvoorbeeld drie jaar een tweede gedichtenbundel met mijn naam erop in de winkels ligt!”

Niet alles is goud
Thema’s die terugkomen in de bundel betreffen het leven van Plat, die op jonge leeftijd geadopteerd werd: “Het gaat over mijn eigen leven, adoptie, de wereld en de liefde. Al met al een breed scala aan onderwerpen. Het meest trots ben ik echter op het gedicht dat ik op vier mei jongstleden voor ruim zesduizend mensen mocht voordragen in kamp Westerbork. Dat was een bijzonder moment dat ik nooit meer zal vergeten.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

William van der Sluis: Levenslang SPW

Na vele jaren trouwe dienst zwaaide Wiliam van der Sluis afgelopen zondag af bij ...

Mark Meinema steeds bepalender voor Borger

We lopen over sportpak “De Drift” in Borger. Het is een frisse lenteavond. Mark ...