Arie Weits: “Een uitstekende leerschool”

Hoe vaak zal een trainer het horen? ”Mijn zoon of dochter kan vanavond niet trainen hoor, hij/zij moet leren.” Ik denk dan altijd dat, als zoonlief het op dat laatste uurtje aan heeft laten komen er in zijn planning iets behoorlijk fout zit. Bovendien huist een gezonde geest in een gezond lichaam, dus is het ook wel goed en lekker om even een uurtje van die stomme boeken verlost te zijn. Even weer fris in het hoofd, dan neem je de stof alleen maar sneller op. Vaak is het volgens mij  gewoon: geen zin, te koud of wat voor reden dan ook.

En voetbal kan zo goed zijn voor je dagelijkse leven. Niet alleen voetbal hoor, maar sport in het algemeen. Dit stuk is echter bedoeld voor een website die over voetbal gaat, dus ja, voetbal maar. Voetbal en het dagelijks leven dus. Laten we beginnen met het vormen van een stuk karakter. Je leert omgaan met werken in een groep, omgaan met mensen binnen een vereniging, omgaan met wellicht, afhankelijk welk niveau je speelt, de media. Het vieren als iets gehaald wordt, maar ook het verwerken van teleurstellingen. Je leert dat niets zomaar aan komt waaien, maar dat training en hard werken altijd de basis van succes vormen. Allemaal bagage waarmee je later in het bedrijfsleven, waar de meeste van ons toch terecht komen, je voordeel mee kan doen.

Dan de wijze waarop en vereniging of elftal in elkaar steekt en geleid wordt. Ook tijdens je werk krijg je te maken met een bestuur of directie die de grote lijnen uitzet en verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van een bedrijf. Een leidinggevende die bepaald hoe er gewerkt moet worden en waar hij zijn mensen inzet om tot een goed resultaat te komen. Collega’s met andere, maar zeker niet minder belangrijke, vaardigheden dan waar jijzelf over beschikt. Teamspirit. Met elkaar werken om een goed resultaat te behalen. En ja, niet iedere collega is je even lief. Zo gaat het in een teamsport ook. Je kunt een bloedhekel aan de spits van het elftal hebben, als hij er iedere week een paar inschiet. Who cares??

Daarnaast leer je door het voetbal ontzettend veel mensen kennen en ook dat is nooit weg. Een kruiwagen om ergens binnen te komen? Niks mis mee. Een sponsor die iets voor je kan betekenen? Altijd handig. Ik heb in ieder geval veel aan het voetbal gehad. Tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek werd mij gevraagd wat voor hobby’s ik had. Ja, voetbal dus. Vervolgens een uur lang over voetbal gesproken en op maandag beginnen. Het feit dat ik nu af en toe een stukje schrijf is dankzij het voetbal.

Moraal van het verhaal: mensen, laat je kind lekker sporten. Niet alleen goed voor de fysiek, maar ook zeer zeker voor het karakter is het een uitstekende leerschool!

Arie Weits

Arie Weits op de schouders bij Valthermond- supporters

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “Matchfixing”

Gokken, gokken, gokken: vandaag de dag kun je overal je geld op inzetten. Of ...

René Nijgh: “De zaal in”

Het is winterstop. Voor de meeste voetbalclubs het moment om met de echte liefhebbers ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Gisteren waren alle ogen gericht op de topper tussen PSV en Feyenoord. Als de ...