Arie Weits: “De tussenbalans”

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft. Binnen de Kanaalstreek hebben we weer van alles wat: clubs die meedoen om de prijzen, een grote groep die in de middenmoot meehobbelt en teams die het lastig krijgen na de winter.

Als we gewoon op de zaterdag beginnen dan is het eigenlijk al triest dat wij pas in de derde klasse vertegenwoordigers van onze regio aantreffen. SJS en Onstwedder Boys komen beide uit in de derde klasse. Voor SJS te laag en voor de sympathieke Boys wellicht wat te hoog gegrepen. Wellicht dat SJS de sterke eindfase van de eerste seizoenshelft door kan trekken en een periode kan pakken. De titel lijkt met elf punten achterstand te hoog gegrepen. Onstwedder Boys zal alle zeilen bij moeten zetten om derdeklasser te blijven. Een klasse lager lijkt Borger ook overal naast te grijpen. Niet alleen is de achterstand op koploper Elim groot, ook de achterstand op nummer drie Willemsoord bedraagt al zes punten. Op het laagse niveau doet NWVV nog aardig mee, de Nieuw Weerdingers hebben een paar aardige spelers in huis, maar voor de overige ploegen is het huilen met de pet op. Zowel SETA als FC Ter Apel ’96 bevinden zich bij de ondersten in hun klasse.

Op zondag kijken we eerst naar Nieuw Buinen, en die ploeg heeft mij verrast. Met een jonge selectie draait de equipe van Erik Lippold keurig bovenin mee. De ambities zijn op het Buunerdrome wat bijgesteld, maar de prestaties nog niet. Nog een verrassende ploeg is TEVV, dat een halve selectie zag vertrekken, maar dit keurig weer heeft aangevuld. Nacompetitie kan de Mondkers bijna al niet meer ontgaan. Maar zelfs het kampioenschap zit er nog in, al ben ik bang dat Germanicus in de breedte toch net iets sterker zal zijn.

In 3D maken Titan, Valthermond en CEC de dienst uit en ook Musselkanaal ligt nog op de loer. Een interessante klasse dus, waarbij Titan op voorhand al als favoriet werd aangemerkt en dat makeen Henry Goeree en zijn mannen tot op heden redelijk waar. Valthermond had ik vooraf niet zo hoog ingeschat. Dat wordt mij nu (terecht) aan alle kanten binnen de club aangerekend, maar ik ben aangenaam verrast door het voetbal wat de ploeg van Harris Huizingh laat zien. De derby Titan – Valthermond was één van de mooiste wedstrijden die ik de afgelopen vijf jaar heb gezien. Musselkanaal blijft voor iedere tegenstander een lastig te kloppen ploeg, al zal het gemis van aanvoerder Jesper Klok zich ongetwijfeld doen gelden.

In 4D zien we een mooi rijtje. Stadskanaal, FC Ter Apel ’96 en Gieten vormen daar de top drie. Stadskanaal doet wat het behoort te doen, namelijk alles winnen. De Knoalsters beschikken over een selectie die veel te goed voor dat niveau is. Ter Apel presteert tot op heden prima, al blijft het een gemis dat de Georgische smaakmaker Bidzina Gugunishvili inmiddels weer is vertrokken. Gieten zit op het vinkentouw voor plek twee die recht geeft op promotie. Alteveer lijkt zich wel weer te gaan handhaven.

In 5E hebben we een hele rits Kanaalstreek teams. Westerwolde blijft nog enigszins in het spoor van koploper Bareveld, maar SPW en Sellingen stellen toch teleur. SPW lijkt opnieuw de stap hogerop niet te kunnen maken, en Sellingen is weliswaar de meest scorende ploeg in de Kanaalstreek, maar de verdeling is niet helemaal evenredig. Tegen de kleintjes wordt er volop gescoord, maar in de topduels laten de Sellingers het liggen.

In 5F doen HOC en EEC het naar behoren, maar is het met de rest droevig gesteld. GKC, Gasselternijveen, Buinerveen en Buinen zijn bij de laatste vijf posities terug te vinden. En ja, dan moet ik de oprichters van deze site toch even pijn doen. Niels Poort en Torsten Tuin speelden in het verleden beiden voor de Nieveensters, maar als ik de combinatie neem van magere resultaten en de bestuurscrisis, dan kan ik bijna niet anders dan concluderen dat Gasselternijveen de ploeg is die het meest tegen is gevallen.

Gelukkig is er nu even tijd voor bezinning en kan men zich voorbereiden op het restant vande competitie. Het restant waarin de prijzen verdeeld worden en bepaald wordt of er gelachen, of juist gehuild gaat worden.

Ik wens iedereen een goed 2015 toe met veel mooi voetbal, maar meer nog, heel veel geluk en gezondheid. Uiteindelijk blijft het maar een spelletje, niet waar.

Arie Weits

Arie Weits op de schouders bij Valthermond- supporters
Arie Weits op de schouders bij Valthermond- supporters
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Alteveer verrijkte mijn leven”

Op moment van schrijven zit mijn laatste wedstrijd als trainer van v.v. Alteveer er ...

Column: Dagboek van een Goddelijke Kanarie deel 5

Een zomercolumn over een dagboek van een Goddelijke Kanarie.

Column: Arjen Robben en de teen van Iker Casillas

Een zomercolumn over de verloren WK-finale van 2010, waarin Arjen Robben Nederland bijna naar ...