Peter Kroezenga: “Naamsverbastering”

Eén van de mooie dingen aan het amateurvoetbal is de onverwachte creativiteit van je naaste omgeving. Je moet je voorstellen; er gebeurt iets en men anticipeert in een oogwenk.

Zo zijn ook de meeste bijnamen ontstaan. In professionele afdelingen van de sport gaat dat anders omdat de bedenkers veel meer tijd hebben om een gepaste bijnaam te verzinnen. Zo werd Feyenoord-held Jozsef Kiprich al snel ‘Tovenaar van Tatabanya’ genoemd en ging Ajacied Arnold Scholten als ‘De Witte Socrates’ door het leven. Zelfs de darters van tegenwoordig kunnen niet meer zonder: toch wel vreemd dat er niemand ‘Bierdrinkende Dikzak’ op zijn rug heeft staan, want dat zijn de meeste darters, zo te zien.

Zoals gezegd, de meeste bijnamen ontstaan door een gebeurtenis of zijn een verbastering van de persoon in kwestie. Vorig seizoen speelde Gasselternijveen op bezoek bij SVBC, bij de spectaculaire opkomst van de spelers worden vaak de namen en nummers omgeroepen. Helaas is dit vaak een taak voor iemand met een beperkt zichtvermogen. Zo ook dit keer. De geschiedenis herhaalde zichzelf en onze jongste speler kreeg zomaar ineens zijn eerste bijnaam. Wessel Koomans werd vernoemd naar een onbekende stad in Duitsland: Koblenz.

Prestaties in het veld kunnen ook aanleiding geven tot een bijnaam. Zo zullen op hoger niveau regelmatig ‘Het Kanon’, ‘De Dribbelkoning’ en ‘De Panter’ voorkomen. In de vierde en vijfde klasse zullen ze het moeten doen met ‘De Zaag’, ‘The Bone-collector’ of ‘Eeuwig Talent’.

De allerminste verbasteringen zijn wel degene die gebaseerd zijn op iemands uiterlijk. Alhoewel, sommige amateurvoetballers zullen er ontzettend blij mee zijn, maar dat heeft dan te maken met het feit dat ze aardig fors geschapen zijn. Anderen moeten het doen met de constante herinnering dat ze een grote neus hebben. Maar blijf vooral doorgaan met creatief zijn, dat is voor andere mensen weer inspiratie!

Met vriendelijke groet,
Lappenpop, Kroes, Peter Poedel, Kroezig Haar

keeper

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Bij Ajax lijkt het langzaam maar zeker de goede kant op te gaan. De ...

Martijn Folkers: “Weggegooid talent”

Het was een treffend interview, onlangs met Marnix Kolder in een recente editie van ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Penalty! Het woord van dit voetbalweekeinde van de Eredivisie. Geen penalty, wel een penalty, ...