Peter Kroezenga: “Een wereld van uitersten”

Zondagavond klokslag zeven uur: de samenvatting van Ajax – Feyenoord. Over de wedstrijd wil ik eigenlijk niet veel zeggen, iedereen had een spektakel verwacht en helaas werd het negentig minuten ergernis. De man van de wedstrijd was absoluut Kenneth Vermeer, niet omdat hij geweldige reddingen had, maar omdat hij zich de hele wedstrijd keurig heeft gedragen. Een half jaar geleden nog een held in Amsterdam en nu uitgefloten en uitgescholden bij elk balcontact. Noem het hypocriet van de supporters of verraad van Kenneth Vermeer: schijnbaar hoort het bij het hedendaagse voetbal.
 
Na Studio Sport gauw zappen naar de Belgische collega’s, daar begint net een samenvatting van Standard Luik – Anderlecht. Toen ik het beeld voor me zag dat de spelers het veld opliepen, kon ik mijn ogen niet geloven. De supporters van Standard Luik rolden vanuit de nok van het stadion een enorm spandoek uit. Het leek het begin van een mooie sfeeractie maar niets bleek minder waar. Op het spandoek is een matige afbeelding te zien van de hoofdrolspeler in een horrorfilm (Friday the 13th) die het afgehakte hoofd van Steven Defour vasthoudt met daarnaast de tekst “Red or Dead”. Defour, nu speler van Anderlecht was ooit eigendom van Standard Luik.
 
Smakeloos en weerzinwekkend om iemand op deze manier welkom te heten. Ik dacht dat mensen, zeker in deze tijd met terrorisme, besmettelijke ziektes, burgeroorlogen en onthoofdingen, wel wat meer respect voor elkaar hebben. Ook moet ik steeds vaker lezen dat het in het amateurvoetbal misgaat, wedstrijden worden gestaakt omdat men massaal met elkaar op de vuist gaat. Over een paar jaar is het misschien verstandig dat alle scheidsrechters ook een cursus snelrecht gevolgd hebben, dan kunnen ze na de wedstrijd boosdoeners direct trakteren op een gepaste taakstraf.
 
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. In een vol stadion van Glasgow Rangers werd een wedstrijd gespeeld ter ere van Fernando Ricksen, een oud-speler die lijdt aan de invaliderende spierziekte ALS. De emotie druipt van het beeldscherm en ik krijg er ook echt kippenvel van. Zo zie je maar weer, de wereld is niet gek, de wereld wordt gek gemaakt.
 
En voor de duidelijkheid: ik ben ook geen braverik, maar ik toon wel respect.

keeper

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Martijn Folkers: “Kelderderby is dankbare kost”

Heel simpel, voor het voetballende gedeelte moet je niet naar de vijfde klasse gaan. ...

Jordi Nijgh: “Een dierbaar compliment”

“Doe toch eens normaal, man!” was hetgeen ik tegen mijn vader zei als hij ...

Column: Jordi Roura Solà

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Erwin Beukema. Over de tijd dat Barcelona ...