Jordi Nijgh: “Een flirt met de overkant”

Vorig jaar schreef collega Arie Weits een column over een gedwongen samenwerking van verenigingen binnen onze regio. Hij doelde met name op de ‘kleinere’ clubs die niet in staat zijn om in elke leeftijdscategorie een elftal op de been te brengen. Ik deel zijn mening dat veel clubs het loodje zullen leggen in de komende tien jaar als er niet nauw zal worden samengewerkt. Fusies van kleine dorpsclubs of een samenvoeging van de jeugdopleidingen zal de toekomst worden in onze regio. Het laatste is nu al een trend aan het worden en met name in het noorden van het land.

Bij SC Stadskanaal, waar ik zelf als jeugdcoördinator actief ben, zal het normaliter niet zo’n vaart lopen. Dat klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik denk dat we de laatste jaren een goed jeugdbeleid hebben gevoerd, waar de club op korte termijn ook de vruchten van gaat plukken. A1, B1 en C1 spelen weer op hoofdklasseniveau en de toestroom van F-pupillen is enorm. Het is niet onwaarschijnlijk dat de club komend seizoen maar liefst tien F-teams de competitie in gaat sturen. Geen reden om tevreden achterover te leunen, want er is altijd ruimte voor verbetering. De jeugd van de SC heeft namelijk altijd wel op een acceptabel niveau gespeeld, maar toch zijn we met voornamelijk zelf opgeleide spelers afgedaald naar de vierde klasse. De kans is groot dat daar dit seizoen weer verandering in komt, maar toch…..

Ook bij SC Stadskanaal is er dit seizoen slechts één A-elftal. Het elftal heeft weliswaar voldoende talent en enthousiasme om een rol van betekenis te spelen in de Hoofdklasse, maar onderlinge concurrentie is er nauwelijks en daar ligt mijns inziens ook het grootste probleem. De meest getalenteerde spelers zijn over het algemeen wel verzekerd van een basisplaats, omdat de spoeling nu eenmaal dun is en er een bepaalde basiskwaliteit aanwezig moet zijn binnen de lijnen om wedstrijden te kunnen winnen. Onbewust sluipt er dan een bepaalde gemakzucht in bij veel spelers waar je als club in een later stadium tegen aanloopt. Dit is iets waar je moeilijk een beleid voor kan voeren, omdat de vijver waarin je als A-junioren trainer kan vissen nou eenmaal veel te klein is. Dat probleem zal blijven! Want ook over tien jaar zullen bij SC Stadskanaal namelijk geen vijf A-teams actief zijn, tenzij ook wij bereid zijn om bepaalde principes overboord te gooien.

Om jeugdspelers optimaal te kunnen ontwikkelen is concurrentie noodzakelijk en door de jeugdopleidingen samen te voegen en kennis te delen is dat onderdeel gewaarborgd. Ik zie het probleem niet!

Dit is natuurlijk een voorzetje naar vooral die zaterdagclub aan de Julianastraat, die waarschijnlijk maar weinig mensen van mij als echte “SC” man zagen aankomen. Er zullen zowel bij mijn club als bij de club aan de andere kant van het kanaal veel tegenstanders zijn. Ik had echter als voetballer een redelijke voorzet en voor het (jeugd)voetbal in de Kanaalstreek zou het goed zijn als deze voorzet in de toekomst gewoon tegendraads zou worden binnengekopt!

Jordi Nijgh

Jordi Nijgh (staand, tweede van links) met de andere trainers van de Boy Nijgh Voetbalschool. (foto: SC Stadskanaal)
Jordi Nijgh (staand, tweede van links) met de andere trainers van de Boy Nijgh Voetbalschool…
  • Show Comments (0)

  • Bram de Hoop .

    Voeg de jeugd maar samen (maar ja de jeugdvoorzitter de heer spijker is geen voorstanderom sjs en de sc samen tedoen..)Wat ik mij niet kan voorstellen
    Dan heb je niet alleen EEN A1 MAAR OOK EEN A2 EN A3 DIE JE OP EEN HOOG NIVEAU VOETBALLEN EN ZO GAAT HET OOK MET DE OVERIGE JEUGD.VR .GR BRAM DE HOOP.

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De wederopstanding van FC Groningen Erwin van de Looi werd weken geleden nog verguist ...

René Nijgh: “Wie het laatst lacht…”

Er was voorafgaand aan het seizoen nog geen bal getrapt of we waren al ...

Column: De international

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Erwin Beukema. Over een vermeende international die ...