Freddie Pranger Memorial bij SJS

SJSOp zaterdag 29 augustus organiseert SJS voor de vierde achtereenvolgende keer een toernooi voor voetballers met een verstandelijke of lichamelijke beperking, het zogeheten G-voetbal. Vanaf dit jaar heet het toernooi de Freddie Pranger Memorial, vernoemd naar de vorig jaar overleden G-voetballer van SJS, Freddie Pranger. Het toernooi heeft inmiddels een internationaal karakter, want van de 24 deelnemende teams komen er vijf uit Duitsland.

De opening van het toernooi vindt plaats om 10.15 uur en zal worden verricht door sportwethouder Peter Gelling en oud-profvoetballer (en entertainer) Henk de Haan. De prominente Groninger zal later op de dag ook de prijzen uitreiken. Hij zal dit doen samen met vertegenwoordigers van de hoofdsponsoren en RTV Noord presentator Marcel Nieuwenweg. Streetband De Klinkers uit Winschoten zorgt de hele dag voor de muzikale omlijsting.

FPM
Het volledige programma… (klik voor een grotere weergave)

Programma 29 augustus
10.15 uur – Opening 

10.45 uur – Gezamenlijke warming-up
11.15 uur – Wedstrijden, penaltybokaal, ‘Peeremderin’ en foto-shoots
14.15 uur – Prijsuitreiking jeugd
16.15 uur – Prijsuitreiking senioren

Belangrijke activiteit binnen SJS
SJS heeft ruim dertig G-voetballers in de leeftijd van zes tot ongeveer veertig jaar. Een team van negen vrijwilligers, bestaande uit trainers, leiders en een coördinator begeleidt hen. G-voetballers doen wekelijks mee aan de competitie van de KNVB en worden geregeld uitgenodigd voor deelname aan toernooien of andere activiteiten. Dat vraagt om veel inzet en de kosten lopen daarbij ook nog eens fors op. Maar SJS heeft het er graag voor over! De vereniging ziet haar inspanning voor het G-voetbal als een logisch gevolg van datgene waar het voor staat: een familieclub waar voor iedereen plaats moet zijn. Het jaarlijkse hoogtepunt is het G-voetbaltoernooi op de laatste zaterdag van augustus. De KNVB geeft SJS die dag graag permissie om alle wedstrijden op te schuiven. Alleen het eerste elftal speelt thuis voor de KNVB-beker. De wedstrijd tegen Twedo (aanvang 18:00 uur) is ingepast in het programma van de toernooidag.

Forse inspanningen en kosten
G-voetbal is in verhouding tot het overige voetbal wat bij SJS wordt bedreven een dure en arbeidsintensieve aangelegenheid. Omdat het gebied waar de G-voetballers heen moeten voor hun uitwedstrijden veel groter is (Heerenveen en Steenwijk zijn geen uitzondering) en deze doelgroep doorgaans afhankelijk is van groepsvervoer, lopen die kosten jaarlijks fors op. G-voetbal vraagt ook om meer en vooral ook deskundige begeleiding. Kun je met een gemiddeld jeugdelftal het soms wel af met een leider en paar ouders die rijden, bij het G-voetbal gaat het om het meervoudige. Dat vraagt heel veel inspanning binnen de vereniging om dat allemaal op te brengen. Om dat te blijven stimuleren krijgt SJS de hulp van diverse fondsen.

Alleen dankzij fondsen
De stichting Wildervank Fonds, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, het Fonds Gehandicaptensport, de gemeente Stadskanaal en het Sinnige Fonds dragen al een paar jaar bij aan de organisatie van het jaarlijkse toernooi dat steevast op de laatste zaterdag van augustus plaats vindt. Het Fonds Gehandicaptensport en de gemeente Stadskanaal stellen daarnaast een bedrag beschikbaar om de vervoerskosten te drukken. Met het Fonds Gehandicaptensport is daarnaast een project gestart waarbij de deskundigheid van het kader verder wordt ontwikkeld. SJS beschikt momenteel over acht personen die leiding en training geven. Een aantal van hen is geschoold in het werken met de doelgroep.

Uitbreiding activiteiten
Naast het adviseren van de collega G-voetballeiders en -trainers zijn ze ook beschikbaar voor de overige jeugdleiders van SJS wanneer zij te maken krijgen met kinderen met gedragsproblematiek. Het project richt zich ook op de verdere uitbouw van het G-voetbal bij SJS. Met steun van het fonds worden er het komend seizoen voetbalclinics georganiseerd op scholen voor speciaal onderwijs en instellingen voor mensen met een beperking. Het streven is om het aantal G-voetballers bij SJS verder uit te breiden en daarvoor het benodigde kader te werven en op te leiden.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Keeperclinic Nieuw Buinen in samenwerking met FC Groningen

Donderdag 31 oktober is er een keeperclinic bij voetbalvereniging Nieuw Buinen, dat in samenwerking ...

Loting Kerstzaalvoetbaltoernooi Gieten

De loting van het Kerstzaalvoetbaltoernooi in Gieten is verricht.