Martijn Folkers: “Kelderderby is dankbare kost”

Heel simpel, voor het voetballende gedeelte moet je niet naar de vijfde klasse gaan. Je bezoekt de derby SV Mussel – Seta omdat je met een van beide clubs iets hebt, of het gewoon leuk vindt een wedstrijdje op zaterdagmiddag te gaan kijken. En een derby op het laagste niveau maakt het leven zowaar nog leuk ook.

Het mooiste van zo’n derby? De vracht bekenden die je dan weer treft. Niet alleen Musselkers of Seta-publiek, ook de neutrale toeschouwers die een kijkje komen nemen. Zo’n Frank Pilon bijvoorbeeld, altijd in voor een lekker potje op de zaterdagmiddag. Of mensen als Henk Teuben of Harry Mensen. Even steukelen, ouwehoeren over het mooiste spelletje ter wereld.

SVau-nestor Klaas Luinstra zei het na afloop dan ook treffend. “Je moet dankbaar zijn voor wat je hebt”, vertelde hij. “Ik woon in een geweldig dorp, met allemaal geweldige mensen. En die helpen je ook nog als het nodig is. Dus je moet koesteren wat je hebt.”

Een wijze les van een 78-jarige man tegen een eigenwijs stukjesschrijver. Dankbaar zijn dus. En dat kun je zijn met zeven doelpunten, een schreeuwende Seta-aanhang richting grensrechter Gerwin Lichtenberg, een zinderende slotfase en een voor Mussel prachtige ontknoping.

Minder dankbaar ben je als liefhebber met de eerste helft, die werkelijk niet om aan te zien was. Seta probeerde tenminste nog iets, wat de thuisploeg liet zien leek in de eerste twintig minuten niet eens op voetbal. Het besef dat er een derby werd gevoetbald was bij menig speler tenminste niet aanwezig.

En toch, toch heeft dat Seta wel wat. Toegegeven, het is niet netjes om als vertrekkend trainer een half dozijn spelers te ronselen wanneer je naar je nieuwe club verkast. Helemaal niet wanneer je daar vijf jaar lang een prima salaris hebt verdiend. Maar het is leuk om te zien dat Seta weer een beetje leeft. Met nadruk op een beetje, het blijft tenslotte een club in de vijfde klasse.

We hadden het over dankbaar zijn. Dankbaar met een scheidsrechter die het allemaal in prima banen leidde. Gebedspuntjes waren er ook in het kerkdorp Mussel. In elk geval het gebedspunt dat routinier Edwar Holtjer het niet alleen bij trainen houdt, maar de schoenen ook op zaterdagmiddag weer onderbrengt. Misschien dat Holtjer de eigenwijze Tseard van der Meer verlichting in de achterhoede kan brengen. Mussel heeft tien wedstrijden gespeeld, en heeft 29(!) tegendoelpunten te pakken. De ploeg slaagde er nog geen enkele keer in competitieverband in de nul te houden, zelfs niet tegen laagvliegers als Meedhuizen en Erica’86. “Kijk naar het aantal doelpunten voor”, zegt Van der Meer dan. Allemaal leuk en aardig, maar ploegen met een goede defensie pakken prijzen. En Van der Meer probeert het structureel met verdedigers die dit helemaal niet kunnen. Een visionaire ingeving zou je ook als gebedspuntje kunnen noteren.

martijn-folkers
Martijn Folkers…

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Column: Trainingskamp

Een column over de zin en het nut van een trainingskamp.

Peter Kroezenga: “Henkie”

Eén van de dingen die echt onmisbaar is in ieder voetbalteam, en iets dat er zonder veel moeite ...

René Nijgh: “Angelo Cijntje”

Vorige week vrijdagavond was daar het afscheid. Althans afscheid van het topvoetbal. Angelo Cijntje gaat ...